Hur man reser från Salzburg till Hallstatt

Hur man reser från Salzburg till Hallstatt

Hallstatt är en riktig sagostad. Den kantas av de gröna topparna hos Salzkammergut och är en medley av utsmyckade hus med branta gavlar och balkonger i snidat trä. Och allt ligger ledigt uppradat vid randen av en spegelliknande sjö.

Gör sig vandringslusten påmind? Bra. Resan från den närliggande staden Salzburg är lätt att genomföra. Avståndet är bara 49 kilometer fågelvägen, men tar man vägarna får man lägga till över 69 kilometer – detta eftersom man måste ta sig runt alla berg och ängar som ligger i vägen. I den här guiden går vi igenom alla dina alternativ, inklusive pittoreska resor med tåg och natursköna turer med lokalbussar.

TransportTidPrisBiljetter
Salzburg till Hallstatt med tåg2,5 h90+ krBoka online
Salzburg till Hallstatt med buss och tåg2 h130+ krBoka online
Salzburg to Hallstatt by bus2 h140+ krBoka online
Salzburg till Hallstatt med bil1,5 h260 krBoka online
Salzburg till Hallstatt med organiserad utflykt12 h530 krBoka online
Salzburg till Hallstatt med taxi1,5 h1700 krBoka online

Salzburg till Hallstatt med tåg

Salzburg till Hallstatt med tåg

Tid – 2 ½ timme
Pris – 90+ kr
Komfort – 4/5

Det finns inget bättre än att skramla fram på en järnväg i de österrikiska Alperna och plötsligt få syn på den charmiga lilla småstaden Hallstatt, som ligger undangömd under en vägg av dramatiska berg. För det är just de vackra vyerna under tågresan som gör detta till det populäraste resesättet från Salzburg. Den andra halvan av resan slingrar sig genom ett otroligt slående hörn av regionen, och går längs med den porlande floden Traun såväl som små områden av barrskog och alpint högland.

När man tar tåget åker man först med huvudlinjen, innan man byter till en regional förbindelse för resan in i Salzburgeralperna.

Men vyerna är inte den enda anledningen till att man bör överväga tåget. Biljettpriserna kan vara så låga som 85 kronor per person. För att få dessa ska man dock se till att använda 12Go.co för att boka minst ett par månader innan ens alpresa, när de rabatterade Sparschien-priserna fortfarande erbjuds. Tågen är dessutom bekväma, eftersom man först får resa med härliga OBB Railjet och sedan avsluta resan på det regionala tåget från Attnang-Puchheim och fram till söta Hallstatt Bahnhof.

Den totala restiden ligger på runt 2 ½ timme, vilket inkluderar cirka tio minuters väntetid i Attnang-Puchheim när man byter tåg. Det är även värt att tänka på att det regionala tåget inte tar en till kärnan av Hallstatt. Istället går det till en station på andra sidan sjön, varifrån man tar en färja för €3 (30 kr) för att slutföra resan. Det kan faktiskt vara en riktig höjdpunkt, för vyerna när man närmar sig småstaden på vattnet är svårslagna.

Salzburg till Hallstatt med buss och tåg

Salzburg till Hallstatt med buss och tåg
Efter bussen till Bad Ischl kommer tåg och färja ta dig den sista biten © Phuong D. Nguyen & Pajor Pawel / Shutterstock.com

Tid – 2+ timmar
Pris – 140+ kr
Komfort – 4/5

Det är möjligt att kombinera tåg- och bussförbindelser genom fantastiska Salzkammergut för att skapa en resa som både är snabb och otroligt vacker. I grund och botten är målet att dra nytta av de behändiga bussförbindelserna mellan Salzburg och staden Bad Ischl. Därifrån byter man till de reguljära tåg som passerar genom staden på väg till Hallstatt Bahnhof. Lyckligtvis matchar tidtabellerna för dem väldigt bra, så att byta från väg till räls bör inte vara några problem.

Den första biten tar en ut ur Salzburg och österut via väg 158, förbi Fuschl och Sankt Gilgen vid otroligt vackra Wolfgangsee. Buss 150 trafikerar rutten regelbundet med start klockan 5.55 (senare på söndagar). När man anländer till slutstationen i Bad Ischl är det bara att gå rakt genom stationsingången till plattformarna som används av tågen mot Hallstatt. Tåget tar cirka 20 minuter till stationen där man ska kliva av, varpå man kan hoppa på färjan för att ta sig över vattnet och fram till den pittoreska småstaden.

Salzburg till Hallstatt med buss

Salzburg till Hallstatt med buss
Den första bussen, nummer 150, tar dig hela vägen till Bad Ischl © Rudiecast / Shutterstock.com

Tid – 2 h 20 min
Pris – Runt 140 kr
Komfort – 3/5

Man måste använda sig av tre olika bussar för att ta sig från Salzburg till Hallstatt under en och samma resa. Men oroa dig inte, de har tidtabeller som matchar väl och det går ganska snabbt. Trots de två bytena kan man faktiskt genomföra resan på mindre än 2 timmar och 20 minuter (så länge alla byten matchar, givetvis!). Bussarna anländer dessutom till centrala Hallstatt, så man behöver inte ta färjan över sjön vid slutet av resan.

Du kan njuta av de fantastiska vyerna och spara lite tid om du är villig att ta bussen hela vägen från Salzburg till Hallstatt.

Det första steget är att bege sig till Busbahnhof Salzburg, som ligger precis bredvid tågstationen på den norra sidan av stadskärnan. Där kan man ta buss 150 hela vägen till slutstationen: Bad Ischl. Nästa steg är att resa vidare till stationen Hallstatt Gosaumühle med buss 542, följt av en sista resa på tio minuter till Hallstatt Lahn (stationen närmast själva staden). Stationerna för varje bussbyte lär ligga bredvid varandra, så det är väldigt lite stress involverat.

Vår rekommendation är att komma tidigt och knipa ett säte på den vänstra sidan av bussen som avgår från Salzburg. När staden försvinner i fjärran så slingrar man sig fram genom blomstrande ängar som är som tagna ur The Sound of Music, såväl som glimrande alpsjöar som Fuschlsee och Wolfgangsee. Det är ett otroligt vackert landskap som man verkligen vill kunna se till fullo!

Salzburg till Hallstatt med bil

Salzburg till Hallstatt med bil
Rutten tar en genom några av Österrikes mest fantastiska landskap © l.lika / Shutterstock.com

Tid – 1 ¼ timme
Pris – Runt 260 kr per dag
Komfort – 5/5

Att köra bil är ett riktigt minnesvärt sätt att genomföra resan från Salzburg till Hallstatt på. Rutten tar en genom några av de mest fantastiska landskapen i hela Österrike. Man passerar kristallklara alpfloder och söta byar som är fyllda till bristningsgränsen av trillingblom på somrarna. Man får även se kohagar och idylliska ängar, snöiga bergstoppar och barrskogar som täcker kullarna.

En bil kan hjälpa dig att utforska den fantastiska regionen Salzkammergut till fullo på vägen ned till Hallstatt.

Väganvisningarna är enkla. Man börjar på väg 158 och kör ut ur Salzburg i östlig riktning. Vägen slingrar sig sedan längs sjöarna Fuschlsee och Wolfgangsee, där man kan stanna för ett dopp om man vill. Efter det kör man förbi topparna Rettenkogel och Bleckwand vid Strobl, genom Bad Ischl och till slut söderut på väg 145 in i Hallstatt. Det är bäst att hålla utkik efter en parkering i tunneln eller vid linbanans basstation på väg in i staden, som ligger runt fem minuters promenad från stadskärnan.

Salzburg till Hallstatt med bil
Det är bäst att hålla utkik efter parkering i tunneln på väg in i staden © Wolfgang Simlinger / Shutterstock.com

RentalCars.com har riktigt bra erbjudanden om man inte redan har en egen bil, men är säker på att man vill genomföra resan till Hallstatt på egen hand. Det lär kosta runt 260 kronor totalt per dag. Det är dock för att både hämta och lämna bilen i Salzburg – Hallstatt är för litet för att ha egna biluthyrare.

Salzburg till Hallstatt med organiserad utflykt

Salzburg till Hallstatt med organiserad utflykt
Welterbeblick Skywalk. Denna utsiktsplattform ligger 350 meter ovanför Hallstatt © Resul Muslu / Shutterstock.com

Tid – Halv- och heldagsturer tillgängliga
Pris – Från 530 kr per person
Komfort – 4/5

Hallstatts vackra kyrkspiror, barockkapell och blomsterklädda stugor har gjort det till en sann favorit bland resenärer som vill se det bästa som Österrike har att erbjuda. Därför råder det knappast brist på företag som erbjuder organiserade utflykter till staden från Salzburg, som är den närmasta storstaden. Dessa varar vanligtvis en hel eller en halv dag och kan kosta allt från 530 till över 2600 kronor per person. Transport sköts vanligtvis med privata, luftkonditionerade minibussar.

De flesta av resplanerna inkluderar åtminstone lite tid att fritt utforska den vackra stadskärnan i Hallstatt såväl som de fina promenadstråken kring sjön. Andra populära inslag inkluderar hisnande Welterbeblick Skywalk, som erbjuder vida panoramavyer över Hallstattsjön och de omkringliggande bergen, såväl som den förtrollande och gigantiska isgrottan Dachstein. Där kan man se otroliga glittrande stalaktiter som bildats av fruset vatten djupt under jorden.

Salzburg till Hallstatt med taxi

Salzburg till Hallstatt med taxi
Att ta en taxi från Salzburg är det dyraste resesättet © Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Tid – 1 ¼ timme
Pris – 1700+ kr
Komfort – 5/5

Ett sätt att njuta av bilturen från Salzburg till Hallstatt utan att behöva sätta sig bakom ratten själv är att boka en privat taxi. De är inte billiga, med priser som börjar runt 1700 kronor! De är å andra sidan snabba, och man tar sig från stad till småstad på bara 1 ¼ timme. Resan går dessutom på välskötta och vackra österrikiska vägar.

Det är lika snabbt som om man hade kört själv, och med taxi kan man dessutom bli avsläppt mitt i den vackra, sjönära småstaden, för att inte glömma att man blir hämtad var man vill i Salzburg. Man behöver därför inte jaga parkeringsplats eller oroa sig över hur man ska ta sig från hotellet till busstationen. Det är väldigt smidigt.


Alla som någonsin sett ett vykort av den kitschiga småstaden Hallstatt lär förstå varför det är en så pass populär destination. Den kantas av höga toppar och skogar, och är en fristad från den verkliga världen som erbjuder mysiga hus med branta tak, vackra skidstugor och atmosfären hos ett sant paradis i Alperna. Det är en resa från närliggande Salzburg du garanterat inte kommer att ångra!


Salzburg till Hallstatt – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Salzburg till Hallstatt?

Om ditt främsta mål är att spara pengar så rekommenderar vi att du tar tåget från Salzburg till Hallstatt, men se till att boka i god tid i förväg. Att söka efter och köpa biljetter på 12Go.co riktigt tidigt – minst 60 dagar innan du ska bege dig till bergsstaden – innebär att du kan hitta biljetter för så lite som 85 kronor, enkel resa.

Vilket är det billigaste sättet att resa från Salzburg till Hallstatt?

Vägarna erbjuder den snabbaste rutten till Hallstatt från Salzburg. De tar den mest direkta kursen genom regionen Salzkammergut, och avståndet ligger totalt på runt 70 kilometer. Fördelen? Att boka en taxi eller köra själv går snabbare än alla andra transportmedel sett till restiden, eftersom det bara tar runt 1 ¼ timme totalt.

Vilket är det bästa sättet att resa från Salzburg till Hallstatt?

Massor av resenärer gillar att kombinera buss och tåg. Det är prisvärt (biljetterna för hela resan kostar runt 130 kronor per person) och enkelt, med byten som är schemalagda för att matcha. Men det är framförallt en väldigt naturskön resa. Man får se de grönblå vattnen i sjön Wolfgangsee utanför bussfönstret och korsa den vackra Hallstattsjön med färja efter att man hoppat av tåget.

Vad kostar en tågbiljett från Salzburg till Hallstatt?

Boka tidigt med 12Go.co så kanske du överraskas av hur billigt tåget kan vara. Det är möjligt att hitta biljetter för så lite som 85 kronor per person om man bokar i förväg. För att illustrera hur billigt det är kan vi säga att priset kan höjas till nästan 280 kronor, vilket är standardpriset.

Hur lång är tågresan från Salzburg till Hallstatt?

Det är inte bara ett tåg, utan två. Det första är ett Railjet-tåg från stad till stad som går österut till Attnang-Puchheim. Det andra är ett regionalt tåg som går till Hallstatt. Tillsammans tar de runt 2 ½ timme totalt, inklusive bytet vid stationen. Du kan boka dem båda online på 12Go.co idag.

Går det en buss från Salzburg till Hallstatt?

Det finns inga direkta bussförbindelser från Salzburg till Hallstatt. Det är dock enkelt att byta buss för att ta sig från A till B på denna rutt – de har matchande tidtabeller för att hjälpa resenärer att göra just det. Använd 12Go.co för att boka biljetter för alla tre bussar, som reser genom Bad Ischl och Hallstatt Gosaumühle innan de anländer till Hallstatt.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: