Hur man reser från Prag till Budapest

Hur man reser från Prag till Budapest

Prag har en labyrintliknande gammal stadsdel som vakas över av ett av de största slotten i världen. Budapest har ett häftigt nattlivskvarter med ruinbarer och storslagna, nyklassiska palats som en gång i tiden inhyste Habsburgs kejsare.

Att förena dessa två på samma resplan är nu möjligt för resenärer som vill utforska Centraleuropas juveler. Tack vare förbindelser med tåg, flyg och buss kan man genomföra den 450 kilometer långa resan på bara några timmar. Läs vidare för att lära dig mer.

TransportTidPrisBiljetter
Prag till Budapest med tåg6,5 h200 krBoka online
Prag till Budapest med nattåg10,5 h360 krBoka online
Prag till Budapest med flyg1 h230 krBoka online
Prag till Budapest med buss6 h140 krBoka online

Prag till Budapest med tåg

Prag till Budapest med tåg
Ett EuroCity-tåg från Tjeckiens järnvägar anländer till stationen Keleti

Tid – 6,5 timme
Pris – 200+ kr
Komfort – 4/5

Om du känner dig sugen på ett äventyr genom hjärtat av Centraleuropa finns det inget bättre sätt att resa till Budapest än med tåg från Prag. En lång, vindlande rutt sammankopplar dessa historiska huvudstäder och löper över 480 kilometer genom det tjeckiska höglandet och in i Donaus flodområde. Det finns flera dagliga avgångar, där den första går klockan 5.44 från Praha Hlavni och andra därefter rullar söderut med runt två timmars mellanrum.

I princip alla vagnar på rutten är av den relativt moderna, tjeckiska EuroCity-typen. De har två olika klasser, även om det inte skiljer sig särskilt mycket mellan första klass, där man sitter två och en, och andra klass, där man sitter i grupper om sex – speciellt inte om man har turen att få en egen vagn.

Första klass och andra klass på ett EuroCity-tåg
Första klass och andra klass på ett EuroCity-tåg

Håll ögonen öppna efter de höga kullar och den storslagna basilika som vakar över Donaukröken i norra Ungern – det är tågresans höjdpunkt!

När det kommer till utsikt finns det en riktig höjdpunkt på resan: Donaukröken. Den börjar vid den stora kupolen på Esztergomkatedralen (en av de mest imponerande och viktiga kyrkorna i hela Ungern) och slutar jämte skogarna på den södra sidan av bergen vid Donau-Ipoly. Det finns ingen möjlighet att kliva av tåget där, men det behöver man heller inte, för vyerna från tåget är några av de bästa i hela regionen. För att få ut det mesta av dem rekommenderar vi att man reserverar sitt säte (reservationer kostar 40 kr extra när man bokar) på den vänstra sidan av vagnen. En stor del av resten av resan spenderas med att korsa platån i Böhmen och Mähren, där fält av humle och vete rullar vid horisonten.

Det är rätt viktigt att boka i god tid innan resan om man vill hålla ett öga på budgeten. Detta eftersom förhandsbokade biljetter med Tjeckiens järnväg från Prag till Budapest bara kostar 190 kronor per person, medan biljettköp samma dag som man ska resa kan kosta så mycket som 610 kronor för exakt samma säte! Lyckligtvis kan du kolla alla avgångstider och priser med hjälp av 12Go.co idag.

Prag till Budapest med nattåg

Prag till Budapest med nattåg
Nattåget tar nästan dubbelt så lång tid som det vanliga snabbtåget © Chasdesign / Shutterstock.com

Tid – 10 ½ timme
Pris – Från 360 kr
Komfort – 4/5

Nattåget har en enda avgång mellan Prag och Budapest varje kväll. Det avgår från stationen Hlavni i den tjeckiska huvudstaden klockan 21.56 och anländer inte till Ungerns huvudstad förrän 8.35. Ja, det betyder att det tar några timmar längre än de vanliga dagstågen, men det är faktiskt poängen – passagerarna anländer tidigt på morgonen, fräscha och redo för en hel dags utforskande av Budaslottet och Nagykörút. De sparar dessutom in kostnaden för en hotellnatt.

Nattåget kan ta dig från Prag till Budapest medan det är mörkt, så man anländer till Ungerns stora metropol redo att utforska den.

Och på tal om kostnader så ligger priset för nattåget från bara 360 kronor per person. Men tänk på att det är priserna om man bokar biljetter i förväg, som släpps runt tre månader innan resedatumet och sedan säljer slut snabbt. Man måste vara ute i god tid och boka dem med en tjänst som 12Go.co för att hinna före alla andra, speciellt om man planerar att resa runt i Europa under de populära sommarmånaderna.

Standardkupén på ett nattåg till Budapest
Standardkupén har bara två bäddar, men det är fortfarande ganska trångt

Givetvis kan man även självmant välja att spendera mer på biljetten. De billigaste nattbiljetterna är för kupéer för sex personer, som har hårda bäddar som är placerade tre på höjden i ganska trånga utrymmen. Dessa bäddar gör vad de ska, men är knappast höjden av lyx. För ett högre pris kan man boka plats i en privat sovkupé med bara två bäddar eller en deluxkupé som dessutom har egen dusch!

Prag till Budapest med flyg

Prag till Budapest med flyg
Budapest flygplats ligger 16 km sydost om Budapests innerstad © GTS Productions / Shutterstock.com

Tid – 1 h 5 min (endast flygtid)
Pris – 230+ kr
Komfort – 4/5

Du kanske har bråttom till ruinbarerna i Budapests judiska kvarter? Eller kanske har du inte många semesterdagar att lägga på att se Prags slott och de stora komplexen på de historiska Budabergen? Behöver du resa snabbt bör du verkligen överväga att boka ett flyg. Det är med bred marginal det snabbaste sättet att genomföra resan, med en flygtid på strax över en timme (och runt 3–4 timmars total restid om man räknar med resor till och från flygplatserna).

Flyget är helt klart det snabbaste sättet att resa från Prag till Budapest, och du kan kliva av i Ungern efter strax över en timme.

Det finns så många som fyra avgångar varje dag på rutten, som vanligtvis börjar gå tidigt på morgonen och fram till sent på kvällen. Flera flygbolag trafikerar rutten. Det dyraste är vanligtvis polens nationella flygbolag LOT, medan de billigaste sätena hittas hos det irländska budbetbolaget Ryanair och tjeckiskt ägda Smartwings. De som bokar tidigt med 12Go.co kan ha turen att hitta biljetter för så lite som 230 kronor, men de blir garanterat dyrare ju närmre resedatumet man kommer och inkluderar förmodligen inte incheckat bagage.

Man anländer till Budapests flygplats, varifrån man kan välja mellan en rad olika transportmedel för att ta sig till stadskärnan. De speciella expressbussarna tar runt en timme in till staden och kostar €2,7 (25 kr), enkel resa. Tågförbindelsen tar hälften så lång tid och kostar också runt €2,7 (25 kr).

Your arrival point in Budapest will be the city’s major Budapest Airport. From there, you can pick from a whole cascade of different transportations into the city centre. The dedicated express buses take around an hour to complete the transfer, costing 2.7 EUR (27 kr) each way. The train link takes half that and also costs around 2.7 EUR (27 kr).

Prag till Budapest med buss

Prag till Budapest med buss
En av Flixbus bussar lämnar Florencs centralstation i Prag © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Tid – 6 till 8 timmar
Pris – 140 kr
Komfort – 3/5

Bussen kanske inte verkar lika lockande eller bekväm som tåget, men det är ett stabilt alternativ för resenärer som vill hålla kostnaderna nere. Det är dessutom ett pålitligt resesätt, med tiotals olika avgångar under dagen från Prags stora centralstation Florenc till den ungerska huvudstaden. Många av dessa går direkt till destinationen, vilket innebär att man inte måste byta buss på vägen. Restiden för dessa ligger i snitt på 7–7 ½ timme.

Hos bolag som Flixbus kan man göra riktiga fynd, och de erbjuder några av de billigaste biljetterna för resan mellan Prag och Budapest.

Vi rekommenderar att boka så tidigt som möjligt och att man håller utkik efter de mest välkända namnen i branschen. Ett bra exempel är välrenommerade Flixbus, som har ständigt konkurrenskraftiga priset (baspriserna kan ligga på så lite som 165 kronor) och upp till 30 individuella dagliga avgångar, varav vissa går på natten.

Slutdestinationen i Budapest blir troligen Népliget eller Kelenföld. Båda ligger i anslutning till stadens tunnelbana, även om de ligger några kilometer från stadskärnan. Räkna därför med att det tar runt 20 minuter att komma till de huvudsakliga sevärdheterna efter att du klivit av bussen.

Oavsett om du tar bussen till Budapest eller susar genom luften över Centraleuropa med flyg, går resan mellan två otroliga städer man bara måste besöka. Gör dig redo att njuta av rökig gulasch och otroliga badhus i art deco-stil i Ungerns huvudstad när du väl kommit fram.


Prag till Budapest – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Prag till Budapest?

Bussen är fortfarande bäst för resenärer med stram budget. Biljetterna kostar ofta under 170 kronor, speciellt om man lyckas boka i förväg med 12Go.co. Med det sagt är det även värt att kolla upp tåg och flyg – båda kan vara överraskande billiga. Vissa flygbolag erbjuder till exempel att ta dig till Budapest för bara 230 kronor. Samtidigt kan ett billigt nattåg innebära att du slipper betala för en hotellnatt, vilket gör att du sparar ännu mer under resan.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Prag till Budapest?

Att flyga är det snabbaste transportmedlet till gulaschens och ångbadens land. Flygtiden från Prag till Budapest ligger på strax över en timme. Lägger man till tiden det tar att ta sig till flygplatsen, checka in väskorna och ta sig genom säkerhetskontrollerna landar den totala restiden på max fyra timmar.

Finns det ett snabbtåg från Prag till Budapest?

Egentligen inte, men med det inte sagt att tågen är smärtsamt långsamma. De färdas raskt genom Böhmen och Mähren, men stannar sedan ett par gånger längs med Donau innan de når Budapest. Restiden landar på cirka 6–7 timmar totalt, vilket bara är några timmar mer än flyget om man räknar med resor till och från flygplatsen.

Vad kostar tåget från Prag till Budapest?

Priset för tåget till Budapest från Prag om man bokar i förväg ligger på attraktiva €21 (200 kr) per person. Det är det billigaste priset man kan hitta, för priserna ökar ju närmre resedatumet man kommer. För nattåget är det möjligt att få en delad sovkupé för runt 350 kronor, men då måste man också boka biljetter tidigt via 12Go.co.

Går det ett nattåg från Prag till Budapest?

Det gör det absolut. Det finns bara en avgång per kväll, men den har gott om utrymme i både delade kupéer med sex bäddar och privata kupéer med två bäddar. Det tar strax över tio timmar att genomföra resan med nattåget och man anländer till den stora stationen Keleti i Budapest klockan 8.35. Det är det perfekta valet om man är ute efter att slippa betala för en hotellnatt och rulla in i Ungern tidigt på morgonen. Under sommarmånaderna rekommenderar vi att man bokar i förväg med 12Go.co för att se till att man säkrar sin plats.

Är det bättre att flyga från Prag till Budapest eller att ta tåget?

Med en skillnad i restid på nästan tre timmar mellan tåg och flyg beror allt på hur bråttom du har. Det finns två speciellt natursköna sektioner på rutten mellan Prag och Budapest, genom Mähren och Donaukröken. Det är synd att missa dem om du inte har ett tajt schema att följa. Å andra sidan kan flyget ibland vara lika billigt som tåget, men tar bara en timme från start till landning.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: