Hvordan reise fra Praha til Budapest

Hvordan reise fra Praha til Budapest

Praha har en labyrint-lignende gamleby som vokter et av de største slottene i verden. Budapest har et skikkelig heftig utelivs strøk i gamle ruiner og storartede neo-klassiske palass som en gang huset Habsburg keiserne.

Å veve disse sammen på en og samme tur er mulig for reisende som vil utforske sentral Europas perler. Takket være jernbane, luft- og veiforbindelse som kan hjelpe deg å ta den 450 kilometer lange reisen, fra den ene hovedstaden til den andre på bare noen timer. Les videre og finn ut hvordan…  

TransportTidPrisBilletter
Praha til Budapest med tog6.5 t220 krBook Online
Praha til Budapest med natt toget10.5 t400 krBook Online
Praha til Budapest med fly1 t260 krBook Online
Praha til Budapest med buss6 t160 krBook Online

Praha til Budapest med tog

Praha til Budapest med tog
Et EuroCity tog fra Czech jernbanen som ankommer ved Budapest Keleti stasjon

Tid – 6.5 timer
Pris – 220 kr+
Komfort – 4/5

Om du er klar for et eventyr gjennom hjertet av det sentrale Europa, finnes det ingen bedre måte å gjøre det på enn å ta toget fra Praha. En lang og svingete toglinje forbinder disse to historiske byene, det dekker mer enn 480 km gjennom høyden i Tsjekkia og inn til Danube dalen. Det er syv avganger hver dag, med det første som drar fra Praha Hlavni kl 5:44 og videre med et to timers intevall etter det.

Omtrent alle togsettene vil være av typen EuroCity, som er relativt moderne. De kan tilby to klasser, selv om det ikke er så stor forskjell mellom to-til-en sete løsningen på første klasse og seks seters kupeene på andre klasse, spesielt om du får tak i hele for deg selv.  

Første klasse og andre klasse seter ombord på et EuroCity tog
Første klasse og andre klasse seter ombord på et EuroCity tog

Hold øynene åpne for de vakre åsene og basilicaen som våker over Danube elven nord i Ungarn, det er et høydepunkt på togturen.

Når de kommer til landskapet, er det virkelig et høydepnkt på denne turen, som er Danube bøyen. Det starter med den fantastiske Esztergom katedralen. (En av de mest imponerende og viktige kirkene i hele Ungarn) og ender med skogene ved sørsiden av Duna-Ipoly fjellene. Det er ingen mulighet for å gå av toget der, men du må jo ikke det, fordi utsikten du får fra toget er en av de beste du får. For å få det meste ut av utsikten kan du forhåndsbooke et sete på venstre side av vognen (reservasjon koster 40 kr ekstra når du booker). Den resterende delen av reisen vil mesteparten være over platået i Bohemia og Moravia, der åkre av humle og hvete velter frem fra horoisonten.   

Det er ganske viktig å booke god tid i forveien av reisen slik at du kan holde et øye med budsjettet. Det er fordi prisen på turer med Czech Railways fra Praha til Budapest kun koster 220 kr per person, mens billetter kjøpt samme dag som avreise vil kunne koste så mye som 690 kr for samme sete. Heldigvis kan du sjekke ut alle avagangstider og priser online ved å bruke 12Go.co idag.

Praha til Budapest med natt toget

Praha til Budapest med natt toget
Nattoget tar nesten dobbelt så lang tid sammenlignet med hurtigtog forbindelsen © Chasdesign / Shutterstock.com

Tid – 10.5 timer
Pris – Fra 400 kr
Komfort – 4/5

Det går et eneste nattog tilbud fra Praha til Budapest hver kveld. Det ruller ut fra Tsjekkias hovedstad fra Hlavni kl 21:56 og kommer ikke frem i Ungarns hovedstad før kl 8:35. Ja, det betyr at det tar noen ekstra timer enn det vanlige toget. Men det er jo hele poenget, passasjerene vil våkne friske og raske til en dags sightseeing av Buda slott og Grand Boulevard, uten å ha lagt ut for en natt på hotell.  

Nattoget kan ta deg fra Praha til Budapest når det er mørkt ute, så du ankommer Ungarns metropol uthvilt og klar for dagen.

Når det kommer til priser, starter en billett på nattoget på kun 400 kr per pseron. Men disse prisene får du som regel rundt tre måneder i forkant av avreisedato og de vil raskt selge ut. Du må sikre deg plass tidlig og booke de ved å bruke et nettsted som 12Go.co for å komme først i køen, spesielt om du skal reise rundt i Europa i de populære sommermånedene.  

Standardsuite i et sovetog til Budapest
En Standard Suite har to senger, det kan bli trangt om plassen

Selvsagt kan du også heve prisen på billetten selv. De rimeligste køyene er på en seks-sengers kupée, med relativt harde madrasser, kan risikere å bli ganske trangt. De gjør jobben, men er ikke av de mest bekvemme. Om du legger til noe ekstra for billetten kan du få plass i en Standard Sleeper kupée med kun to senger, eller en Deluxe Sleeper, som kommer med egen dusj og andre fordeler.   

Praha til Budapest med fly

Praha til Budapest med fly
Budapest flyplass ligger 16 km sørøst fra sentrum av Budapest © GTS Productions / Shutterstock.com

Tid – 1 t 5 min (kun fly)
Pris – 270 kr+
Komfort – 4/5

Kanskje du har det travelt med å komme deg til ruin-barene i Budapests Jødiske kvarter? Kanskje du ikke har så mange feriedager for å klemme inn Praha slott og den historike slottshøyden? Du bør definitivt vurdere å booke en flybillett om tid er et spørsmål. Det er på langt nær den raskeste måten å fullføre reisen på, med kun en times tid i luften, totalt vil det kanskje ligge på tre eller fire timer med turen til og fra flyplassene.

Fly er den raskeste måten å reise på mellom Praha og Budapest, det vil ta deg til Ungarn på litt over en time.

Det er så mange som fire avganger hver dag på denne ruten, vanligvis starter de tidlig på morgenen og deretter mer ujevnt fra midt på dagen til sent på kvelden. Det finnes ulike flyselskap, det dyreste er det polske flaggskipselskapet LOT, mens de billigste setene får du med det irske lavprisflyet Ryanair og det tsjekkiske budsjett selskapet Smartwings. Disse kan du booke tidlig ved å bruke 12Go.co, du kan overraskende nok finne billetter for så lite som 250 kr, men det vil nok blir dyrere jo nærmere avreisedato du kommer, og vil nok ikke inkludere innsjekket bagasje.

Ankomsten er ved den store Budapest flyplass. Defra kan du velge mellom en rekke ulike måter å komme deg til sentrum av byen på. Det finnes ekspressbusser som bruker en time dit, prisen ligger på 27 kr hver vei. Togforbindelsen tar halvparten av tiden og koster også rundt 27 kr.

Praha til Budapest med buss

Praha til Budapest med buss
En av Flixbus bussene med avgang fra Florenc sentralstasjson i Praha © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Tid – 6 til 8 timer
Pris – 170 kr
Komfort – 3/5

Bussen virker kanskje ikke like lokkende som toget, eller vil være så komfortabelt, med det er et godt valg for de som ønsker å holde billettene på et gunstig prisnivå. Det er også et pålitelig alternativ, med et titalls ulike avganger gjennom dagen fra Prahas store sentralstasjon Florenc, ned til hovedstaden i Ungarn. Mange av disse er direktebusser, slik at du slipper å bytte underveis. Det vil ta gjennomsnittlig rundt 7-7,5 timer.  

Med selskap som Flixbus kan du få riktig så gode billettpriser for reisen mellom Praha og Budapest.

Vi anbefaler å booke så tidlig som du kan, og se etter de mest kjente buss selskapene. Et godt eksempel er den godt omtalte Flixbus, som stadig tilbyr konkurransedyktige priser. Prisene starter på rundt 190 kr per person, og har hele 30 ulike avaganger gjennom dagen, noen av de reiser også på natten.

Ankomsten i Budapest vil nok være enten ved Népliget eller Kelenföld. De er begge forbundet til byens metro nettverket, selv om de er noen kilometer fra hjertet av sentrum, så du må regne med en 20 minutters tur for å komme nærme hovedatraksjonene etter at du har gått av bussen.

Uansett om du busser deg til Budapest eller svever over skyene i sentral Europa i fly, er denne reisen en av turene som må oppleves. Gjør deg klar for rykende varm Goulash og flotte Art Deco badstuer i Ungarns hovedstad når du omsider kommer deg dit.


Praha til Budapest Vanlige spørsmål (FAQ)

Hva er den billigste måten å reise fra Praha til Budapest på?

Bussen vinner når det kommer til det beste alternativet for reisende på budsjett. Billetter koster ofte under 200 kr, spesielt om du kan forhåndsbooke de ved å bruke 12Go.co. Når det er sagt, er det greit å sjekke tog og fly. De kan være overraskende billige. For eksempel er det noen flyselskap som tilbyr å ta deg til Budapest for litt over 250 kr. Du kan også ta et nattog tilbud slik at du unngår å betale for en natt på hotell, så det betyr at du kan spare mer underveis. 

Hva er den raskeste måten å reise fra Praha til Budapest på?

Med fly får du helt sikkert den raskeste billetten for å komme deg til goulashens land og rykende varme spa bad. Med en flytid fra Praha til Budapest på kun litt over en time. Legg til tiden det tar til terminalene, innsjekk av bagasje og gjennomgang i sikkerhetskontrollen, da vil det bli en reise på nærmere fem timer maks.

Går det et hurtigtog fra Praha til Budapest?

Egentlig ikke. Men togene er ikke så ekstremt langsomme heller. De har en god fart gjennom Bohemia og Moravia, men så stopper det noen ganger langs Danube, før det når Budapest. Det vil nok bli en reisetid på rundt seks til syv timer totalt, som er kun noen timer mer enn flyet når du legger til tiden det tar med reisen til og fra flyplassen.

Hvor mye koster toget fra Praha til Budapest?

Om du kjøper billetter på forhånd til Budapest fra Praha vil det ligge på attraktive 200 kr per person. Det er det billigste du får, fordi prisene øker jo nærmere avreisedato du kommer.  For nattoget er det mulig å booke en sovekøye for 400 kr, men da må du nok sikre deg billettene på forhånd via 12Go.co.

Går det et nattog fra Praha til Budapest?

Det gjør det. Det går en avgang per natt, med masse plass i de seks-køyers kupeene og to sengers privat rommene. Nattoget tar kun litt over 10 timer å fullføre, du vil ankomme den store Keleti stasjonen i Budapest kl 8:35. Det er det perfekte valget om du vil unngå å betale en natt på hotell og vil være i Ungarn tidlig på morgenen. I løpet av sommermånedene er det nok lurt å sikre seg billetter på forhånd ved å bruke 12Go.co for å få et sete.  

Er det best å fly fra Praha til Budapest eller ta toget?

Med en forskjell på omtrent tre timers reisetid mellom togene og flyene, kommer det an på hvor travelt du har det. Det er to deler av togreisen som er spesielt vakre mellom Praha og Budapest, gjennom Moravia og langs Danube bøyen. Det vil være synd å gå glipp av om du ikke har hastverk. Men på den andre siden kan flybilletter av og til være så rimelige som toget, og tar deg kun en time å komme fra en rullebane til den andre.   

Hvor nyttig var dette innlegget?

Klikk på en stjerne for å vurdere!

Gjennomsnittlig vurdering: / 5. Antall stemmer: