Bagaimana untuk ke Munich dari Frankfurt

Bagaimana untuk ke Munich dari Frankfurt

Baiklah, anda ingin bergerak dari hab kewangan yang bergaya dan moden ke ibu kota bir Bavaria? Eloklah. Kedua-dua bandar yang mempesonakan ini pastinya ada dalam mana-mana senarai tujuan di Jerman. Ia mempunyai perhubungan yang sangat baik, jadi memecahkan jarak 310 kilometer antara bandar-bandar tidaklah bergitu sukar.

Sama ada anda mahu terbang ke pinggir Alpen dengan kapal terbang yang cepat, memandu sendiri secara perlahan-lahan ke destinasi, atau menggunakan jalan keretapi, anda mempunyai banyak pilihan. Panduan ini membincangkan kelebihan dan kekurangan masing-masing, serta harga, masa perjalanan dan perincian lain.

PengangkutanMasaHargaTiket
Dari Frankfurt ke Munich dengan menaiki kereta api3 jamRM85Tempah Online
Frankfurt ke Munich menaiki kapal terbang1 jamRM590Tempah Online
Frankfurt ke Munich menaiki bus6.5 jamRM76Tempah Online
Frankfurt ke Munich menaiki kereta4 jamRM85Tempah Online

Dari Frankfurt ke Munich dengan menaiki kereta api

Dari Frankfurt ke Munich dengan menaiki kereta api
Kereta api ICE 3 di Frankfurt Hauptbahnhof © Kapi Ng / Shutterstock.com

Masa – 3 jam 13 minit
Harga – RM85+
Tahap Keselesaan – 5/5

Di hari-hari biasa, memang terdapat kereta api yang lalu daripada Frankfurt ke Munich pada setiap jam. Ianya mengambil masa lebih dari tiga jam untuk menyelesaikan perjalanan, bermaksud anda boleh mula berangkat pada jam 8.54 pagi dan sampai di ibu kota Bavaria tepat pada waktunya untuk menikmati makan tengahari pretzel dan sosej putih. Perkhidmatan dikendalikan oleh penyedia rel nasional DB, dengan kereta api ICE yang bagus yang dapat bergerak dengan kecepatan antara 280 dan 300 kilometer sejam di beberapa bahagian landasan.

Perjalanan bermula di Frankfurt Hauptbahnhof yang cantik. Ia adalah stesen untuk anda menghabiskan sedikit masa tambahan, dengan bahagian luarnya yang berkubah dibina dengan gaya Neo-Klasik yang hebat. Selepas itu, kereta api menuju ke timur dan kemudian membelok ke arah tenggara, menghala terus ke tengah Bavaria. Ia adalah perjalanan yang menyenangkan, banyak yang dapat dilihat di luar tingkap lebih-lebih lagi jika anda seorang peminat bukit-bukit di puncak hutan dan pekan-pekan tersembunyi yang dikelilingi gereja-gereja berkubah bawang!

ICE train seating
Kelas Ke2 dalam orientasi dua-dua, dan di kanan ialah kenderaan Kelas 1 dengan orientasi dua-satu di keretapi ICE © Chris Redan / Shutterstock.com

Keretapi adalah pilihan pantas dan selesa untuk melakukan laluan melalui pusat bandar Bavaria ke Munich dari Frankfurt.

Keretapinya cukup selesa. Ia mempunyai Kelas 2 yang berorientasi dua-dua, dan Kelas 1 dengan orientasi dua-satu. Semua gerabak berhawa dingin (atau dipanaskan) keseluruhannya, dan semua kelas perjalanan mempunyai akses ke troli makanan yang menyajikan makanan ringan, makanan Jerman panas, wain, dan bir sejuk.

Dengan adanya kereta api berkelajuan tinggi di Jerman, membuat tempahan lebih awal adalah idea yang baik. Tempat duduk mungkin habis terjual dan harganya mungkin meroket apabila semakin dekat dengan tarikh keberangkatan anda. Untuk mendapatkan tawaran terbaik, anda sudah tentu anda menginginkan salah satu tambang sparpreis, yang berharga serendah RM85. Perkara ini dipermudahkan di 12Go.co, di mana anda boleh mencari dan membeli tiket sebelum anda tiba di negara ini.

Frankfurt ke Munich menaiki kapal terbang

Frankfurt ke Munich menaiki kapal terbang
Pesawat Lufthansa A320 di Munich Airport © Dirk Daniel Mann / Shutterstock.com

Masa – 55 minit (penerbangan sahaja)
Harga – RM590+
Tahap Keselesaan – 4/5

Penerbangan dari Frankfurt ke Munich menghubungkan dua hab udara terpenting di negara ini. Ia membawa anda dari Lapangan Terbang Antarabangsa Frankfurt (yang paling sibuk di Jerman) ke Lapangan Terbang Munich (yang kedua paling sibuk di Jerman). Itulah sebabnya terdapat sebanyak 15 pelepasan yang boleh dipilih setiap hari. Ia dibuka awal – seawal 6.15am – dan kemudian selang hampir setiap jam sehingga selepas pukul 8 malam pada waktu malam. Semua penerbangan dikendalikan oleh syarikat penerbangan premium, Lufthansa.

Penerbangan adalah cara cepat untuk ke Munich dari Frankfurt, tetapi perlu diingat bahawa anda perlu menguruskan pemindahan ke kedua-dua lapangan terbang.

Sudah tentu, ini tidak sesuai jika anda inginkan perjalanan yang mudah. Anda perlu menguruskan pengangkutan ke lapangan terbang di sebelah Frankfurt, yang boleh dilakukan di S-Bahn dengan harga 4.50 EUR (sekitar RM21). Anda juga perlu ke bandar sebaik sahaja anda tiba di MUC – akan ada kereta api S-Bahn yang lain untuk membantu anda melakukannya, tetapi harganya RM55 seorang. Semua itu akan menambah masa untuk keseluruhan perjalanan, yang bermaksud penerbangan mungkin hanya 55 minit di udara, tetapi mengambil masa sekitar empat jam dari pusat bandar ke pusat bandar.

Perlu juga disebutkan harga: RM630 adalah harga biasa dan standard untuk tiket sehala di laluan ini. Jadi, itu bukanlah pilihan bajet. Walau bagaimanapun, penjualan dan tawaran kilat boleh didapati, tetapi untuk mendapatkannya anda perlu menempah sekurang-kurangnya 90 hari lebih awal dari tarikh perjalanan anda menggunakan 12Go.co. Oh, anda juga perlu membayar tambahan 15 EUR (RM74) jika anda membawa beg yang diperiksa.

Frankfurt ke Munich menaiki bus

Frankfurt ke Munich menaiki bus
Flixbus kelihatan cukup moden dan selesa, dengan tambahan seperti Wifi dan palam di tempat duduk. © dvoevnore / Shutterstock.com

Masa – 6.5 jam+
Harga – Dari serendah RM76
Tahap Keselesaan – 3/5

Pengembara backpacker dan pelancong bajet yang ingin ke Jerman dengan harga murah harus melihat kos perjalanan menaiki coach antara Frankfurt dan Munich. Ini boleh menjadi penjimatan besar, dengan tempat duduk di dalam bas yang boleh dibeli serendah RM76 seorang setiap perjalanan. Namun, itu adalah untuk tambang pembelian awal bagi perkhidmatan tertentu, jadi pastikan untuk mencari di 12Go.co seawal mungkin untuk mempertimbangkan pilihan anda.

Bas adalah pilihan yang bagusd jika anda ingin menjimatkan sejumlah euro untuk bir dan bratwurst Oktoberfest anda.

Perjalanan akan jauh lebih panjang jika dibandingkan anda terbang atau menaiki kereta api. Sebenarnya, ia hampir dua kali ganda perjalanan kereta api, iaitu 6.5 jam. Walaupun bergitu, sambungan seperti yang dikendalikan oleh Flixbus milik Jerman bergerak terus dari Frankfurt ke Munich, jadi tiada masalah dengan pertukaran atau terpaksa menunggu tengah-tengah stesen di sepanjang perjalanan. Lebih-lebih lagi, kenderaan sekarang cenderung lebih moden dan selesa, dengan kemudahan tambahan seperti WiFi onboard dan palam di tempat duduk.

Perlu diingat bahawa kebanyakan coach jarak jauh bertolak dari Frankfurt Süd, yang terletak di sebelah selatan Sungai Utama, perjalanan U-Bahn dari Innenstadt yang terkenal. Ketibaan mungkin di Stesen Bas Pusat Munich (ZOB Munich), yang betul-betul di sebelah stesen keretapi, di sebelah barat pusat bandar bersejarah.

Frankfurt ke Munich menaiki kereta

Frankfurt ke Munich menaiki kereta
Lalu lintas bertambah sesak semakin hampir ke Munich © Val Thoermer / Shutterstock.com

Masa – 4 jam
Harga – RM85 sehari
Tahap Keselesaan – 4/5

Dengan adanya jalan raya kelas atas Jerman, perjalanan sejauh 383 kilometer dari Frankfurt ke Munich hanya dalam tempoh empat jam adalah tidak mustahil dilakukan. Sudah tentu, itulah masa yang diperlukan jika anda memandu di lebuh raya yang luas tanpa berhenti. Melakukannya bererti melangkau semua pemandangan dan tarikan menarik yang ada di sepanjang perjalanan, yang pastinya merupakan sebab utama anda ingin ke jalan raya dan melakukan perjalanan dengan memandu sendiri…

Kereta sewa dapat menambah unsur “adventure” dalam perjalanan anda, yang membuka laluan popular di Jalan Romantik Bavaria.

Sebenarnya, salah satu pemacu paling legendaris di Eropah ditawarkan kepada mereka yang datang dengan cara ini.

Sebenarnya, mereka yang datang dengan cara ini berpeluang mengalami salah satu pemanduan paling terkenal di Eropah. Ianya adalah Jalan Romantik, yang melalui bandar-bandar dongeng lama seperti Nördlingen dan Rothenburg ob der Tauber ketika melintasi wilayah perbatasan Bavaria dan Baden-Württemberg. Anda memerlukan sekurang-kurangnya beberapa hari untuk meneroka semua itu, dan semuanya berakhir di Istana Neuschwanstein yang hebat (dengan pemandangan yang tidak akan anda lupakan!), kira-kira 1.5 jam ke selatan Munich.

Romantic road and Neuschwanstein-castle
The Romantic Road is one of Europe’s most legendary drives

Teruja dengan pengembaraan? Lawati RentalCars.com untuk mendapatkan tawaran sewa terbaik dengan mencarinya lebih awal.

Harganya pun jarang sekali terlalu tinggi di Jerman, dengan harga purata untuk tawaran musim panas yang berlangsung selama tiga hari sekitar RM250, tidak termasuk minyak, tol, dan bayaran untuk memandu dalam satu arah.


Sekiranya kaki anda sudah mula menginjak gerakan oompah dan anda tidak dapat berhenti memikirkan bir Oktoberfest, pastikan anda mula merancang perjalanan ke Munich. Anda boleh menempuh perjalanan dari A ke B hanya dalam 3 jam 13 minit dari Frankfurt – ibu kota perbankan Jerman yang sibuk.


Soalan Lazim Frankfurt ke Munich

Apakah cara termurah untuk melakukan perjalanan dari Frankurt ke Munich?

Pilihan bajet terbaik untuk ke Munich dari Frankurt dengan lebih banyak euro dibelanjakan pada bir ialah dengan menaiki bas. Ianya boleh berharga cuma RM76 seorang jika anda menempah awal menggunakan 12Go.co. Walau bagaimanapun, perlu ingat bahawa masa perjalanannya adalah dua kali ganda daripada perjalanan menaiki kereta api, sementara tambangnya pula tidak terlalu rendah.

Apakah cara terpantas untuk melakukan perjalanan daripada Frankfurt ke Munich?

Kereta api adalah pilihan paling cepat untuk pelancong yang menuju ke Munich dari Frankfurt. Ia dapat melancarkan keseluruhan perjalanan hanya dalam 3 jam 13 minit. Tetapi itulah yang boleh anda harapkan dari lokomotif ICE berkelajuan tinggi dan serba baharu Jerman, yang mencapai kelajuan 300 kilometer sejam!

Apakah cara terbaik untuk melakukan perjalanan dari Frankfurt ke Munich?

Kami ingin mencadangkan kereta api. Ianya menawarkan tahap keselesaan yang tiada tandingan, sekiranya anda bersedia untuk membayar tiket kelas satu (khidmat pesanan makanan ke tempat duduk!). Ia juga memberikan perjalanan yang indah, lancar, dan pantas terus ke arah tenggara menuju ke Munich. Semak di 12Go.co untuk mendapatkan tawaran harga tiket terbaik sekarang.

Berapakah harga tiiket kereta api daripada Frankfurt ke Munich?

Tempahan awal menggunakan 12Go.co sebelum tawaran tiket murah habis membolehkan anda mendapat tepat duduk kereta api dengan harga sekitar RM85. Jika lambat, anda akan melihat bayarannya menjadi tiga kali ganda atau lebih.

Berapa lamakah perjalanan menaiki kereta api daripada Frankfurt ke Munich?

Oleh kerana semua kereta api yang bergerak di jalan antara Frankfurt dan Munich kini telah dinaik taraf menjadi model super-quick ICE Jerman, ia bergerak dengan kelajuan 300 kilometer per jam. Ini bermakna jumlah masa yang dihabiskan dalam perjalanan hanya lebih kurang tiga jam. Cepat, kan?

Adakah lebih baik memilih menaiki penerbangan dari Frankfurt ke Munich atau menaiki kereta api sahaja?

Kami akan cakap, menaiki kereta api lebih digalakkan. Tempah awal dengan 12Go.co dan kosnya akan menjadi lebih murah dari kapal terbang (terutamanya jika anda membawa beg yang diperiksa). Selain itu, ia perjalanannya hanya memakan masa tiga jam, mempunyai pelepasan karbon yang lebih kecil, dan membolehkan anda melihat kawasan desa hijau dan hutan di tengah Bavaria.

Adakah penulisan ini dapat membantu anda?

Tekan pada bintang untuk menilai!

Nilai purata: / 5. Jumlah undian: