Hur man reser från Paris till Lyon

Hur man reser från Paris till Lyon

Om du reser från stad till stad i Frankrike är både Paris och Lyon destinationer du inte får missa. Att åka från den förstnämnda till den sistnämnda innebär att du får byta Eiffeltornet och de romantiska kullerstensgatorna i Montmartre mot den historiska huvudstaden i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Där får du sedan vandra längs de mörka alkoverna och gränderna i atmosfäriska Vieux Lyon och upptäcka de romerska ruinerna på kullarna ovanför staden.

Eftersom båda är stora metropoler bör det inte vara några större problem att ta dig de 190 kilometer av fransk landsbygd som separerar dem. I den här guiden ger vi dig information om allt från tåg till flyg, som du kan använda för att genomföra resan.

TransportTidPrisBiljetter
Paris till Lyon med snabbtåg2 h150 krBoka online
Paris till Lyon med vanligt tåg5 h680 krBoka online
Paris till Lyon med flyg1 h490 krBoka online
Paris till Lyon med buss5.5 h140 krBoka online
Paris till Lyon med bil5 h2300 krBoka online

Paris till Lyon med snabbtåg

Paris till Lyon med snabbtåg
De dubbeldäckade TGV Duplex-tågen är det bekvämaste alternativet, med säten i både första och andra klass © ClS / Shutterstock.com

Tid – 2 timmar
Pris – Från 150 kr
Komfort – 5/5

Frankrike kan skryta med ett av de snabbaste och mest effektiva tågnätverken i hela Europa. Och det är väldigt tydligt på rutten från Paris till Lyon. Du kan resa från den kolossala stationen Gare du Lyon, på den sydöstra sidan av huvudstaden, hela vägen till Lyon Part-Dieu på bara två timmar. Detta tack vare de snabba TGV-tågen, som når hastigheter på 300 km/h på vissa raka sektioner av linjen. Och det erbjuds heller inte bara en avgång om dagen; det finns avgångar minst varje timme från 5.45 på morgonen!

Du har två olika tåg att välja mellan på rutten. Det första är standardtågen från det franska järnvägsbolaget SNCF, som antingen är dubbel eller enkeldäckade och erbjuder både första klass och andra klass. Dessa kommer med gott om benutrymme, fina toaletter ombord såväl som restaurangvagnar som serverar vin, öl och varm mat. Sedan har vi det budgetinriktade dotterbolaget till SNCF, Ouigo. Dessa tåg är nästan alltid billigare, men erbjuder ingen som helst lyx. Där finns en enda klass, med massor av säten i varje vagn och inga restaurangvagnar.

Paris till Lyon med snabbtåg
Ouigo-tågen är precis lika snabba som TGV-tågen, men påminner om ett budgetflyg, med massor av säten i varje vagn © ClS / Shutterstock.com

Nya budgettåg låter dig genomföra resan från Paris till Lyon på två timmar utan att tömma plånboken.

Själva resan går mestadels genom den vackra, franska landsbygden. När det lämnar den stora huvudstaden bakom sig börjar det rulla genom åkermarken i Yonne och sedan över floden Saône, samtidigt som Jurabergen reser sig vid horisonten. Vissa tåg går direkt till Lyon, utan ett enda stopp; andra stannar dock vid stationer på vägen, som Le Creusot och Gare de Mâcon-Loché, men bara i några minuter innan de kör vidare.

Priserna för alla snabbtåg följer samma upplägg som får flyget. Det innebär att de ökar i pris ju högre efterfrågan är och ju närmre resedatumet man kommer. Ett sätt att hålla kostnaderna nere är att fokusera sökandet på de budgetvänliga Ouigo-tågen, som kan kosta så lite som 150 kronor per person! Om du föredrar den premiumservice som SNCF:s flådiga TGV-tåg erbjuder, är det alltid smart att använda 12Go.co för att boka så tidigt som möjligt. Biljetter som köps i förväg kostar ofta en tredjedel så mycket som biljetter som köps samma dag man ska resa!

Paris till Lyon med vanligt tåg

Paris to Lyon by normal train

Tid – Över 5 timmar
Pris – 680 kr
Komfort – 3/5

Om du är fast besluten att resa med järnvägen, men anser att de snabba TGV-tågen är på tok för dyra, finns det ett annat alternativ: TER-tåget. Detta är Frankrikes regionala standardtåg. Det är inte alls lika snabbt som syn dyrare motsvarighet och följer till och med helt separata järnvägslinjer. Men de är pålitliga och regelbundna, även om resan från Paris till Lyon kan ta uppemot fem timmar från början till slut. Men vet du vad det bästa är? Att biljettpriserna inte förändras. Du kan köpa dem samma dag du ska resa och fortfarande betala samma 670 kronor som de kostade två månader innan.

Runt tre av dessa tåg avgår från den franska huvudstaden varje dag. Vanligtvis utgår de inte från vältrafikerade Gare du Lyon, utan istället Gare de Bercy, som ligger lite längre nedströms om man följer Seinefloden. TER-tågen är inte riktigt lika flådiga som TGV-tågen, men de är inte heller dåliga. Det finns bekväma säten grupperade två och två, med bordsområden och glasavdelare. Det finns även gott om utrymme för väskor och bra benutrymme.

Paris till Lyon med flyg

Paris till Lyon med flyg
Air France använder mestadels Airbus A320 mellan Paris och Lyon © GB-Photographie / Shutterstock.com

Tid – 1 timme
Pris – 490+ kr
Komfort – 4/5

Med tanke på att Paris och Lyon är två av Frankrikes största städer och dessutom hem till två av landets viktigaste nav för flygtrafik, kommer det inte som någon överraskning att det finns regelbundna flygförbindelser mellan dem. Samtliga drivs av det nationella flygbolaget Air France, som gör resan från start till landning på bara 60 minuter. Den totala restiden är givetvis betydligt längre än så (vanligtvis mellan fyra och fem timmar), eftersom du även måste gå genom säkerhetskontrollen och ta dig till och från flygplatserna.

Att flyga till Lyon tar dig rakt över det lantliga hjärtelandet i östra Frankrike till den supermoderna flygplatsen Lyon-Saint Exupéry.

Det finns oftast runt åtta dagliga avgångar från Paris till Lyon. Vissa går från den gigantiska flygplatsen Charles de Gaulle (CDG), medan andra går från Orlys flygplats (ORY) på den södra sidan av huvudstaden. Båda är lätta att ta sig till, och den direkta tunnelbanelinjen från Gare du Nord till CDG har en restid på bara 30 minuter. Det finns inga direkttåg till ORY, men förbindelser med byten tar vanligtvis runt en timme. Efter landning i Lyon kan du hoppa på expresståget, som tar 15 minuter in till staden (det finns faktiskt inga andra alternativ).

Paris till Lyon med flyg
Air France Hob Bombardier-plan mellan Orlys flygplats (ORY) och Lyon-Saint Exupéry © Lukas Wunderlich / Shutterstock.com

Priset för flygen är ofta överraskande låga. Om du bokar runt 60–90 dagar i förväg med hjälp av 12Go.co kan du komma undan med att betala så lite som 450–540 kronor per person. Men tänk på att Air France numer inte inkluderar incheckat bagage som standard. Om du har stora väskor med dig eller släpar på skidorna för resan till Alperna måste du därför betala en extra avgift eller uppgradera till en Economy Standard-biljett (vilket kostar runt 140 kronor).

Paris till Lyon med buss

Paris till Lyon med buss
BlaBlaBus erbjuder bekväma bussar till ett bra pris © NeydtStock / Shutterstock.com

Tid – 5 ½ till 6 ½ timme
Pris – 140+ kr
Komfort – 3/5

Du måste slå dig till ro i 5–6 timmar om du vill ta bussen från Paris till Lyon. Det är därför detta sällan är en favorit bland resenärer som vill dissa Eiffeltornet och bege sig till staden vid foten till Alperna. Å andra sidan är bussarna nästan alltid det billigaste resesättet. Med grundpriser på så lite som 140 kronor per person kommer de garanterat att lämna mer kvar i reskassan för champagneluncher i skidbackarna. Se bara till att boka i förväg med 12Go.co för att få biljetter för så pass låga priser.

Om du håller hårt i reskassan kanske du ska överväga en långdistansbuss från Paris till Lyon.

Två bolag sticker ut från mängden när det kommer till bussar. Vi har Flixbus, som är ett stort bolag med ett nätverk som sträcker sig över hela Europa; vidare har vi BlaBlaBus, som har bekväma bussar och ett bra nätverk av rutter, framförallt i de alpina regionerna av Frankrike. Flixbus har flest avgångar (runt 16 per dag), medan BlaBlaBus också har ett betydande antal (runt 8 per dag). Båda kostar ungefär lika mycket.

Den vanligaste utgångspunkten för långdistansbussarna till Lyon är stationen Bercy Seine. För att ta dig dit är det bara att hoppa på Paris tunnelbana till antingen Cour Saint-Émilion eller Bercy. Det finns även ett flertal andra utgångspunkter, men de betjänas av betydligt färre bussar. De inkluderar bland andra Paris Pont de Levallois, på den nordvästra sidan av huvudstaden, och förortsdistriktet Massy, i den södra utkanten.

Paris till Lyon med bil

Winelands of Burgundy

Tid – 5 timmar och 15 minuter
Pris – 2300 kr för tre dagars hyra
Komfort – 4/5

Åkturen genom mitten av östra Frankrike från Paris till Lyon är rätt lång. Vi säger inte det för att avskräcka dig – det är en fantastisk rutt. Vi säger det eftersom bilen vanligtvis tar betydligt längre tid än TGV-tåget, med en total restid på över fem timmar. Fördelen med att köra själv är att man själv kan bestämma hur man vill utforska regionerna mellan städerna. Och det finns tillräckligt att se där för att hålla dig upptagen i flera veckor, från vinodlingarna i Bourgogne och den fantastiska, medeltida stadskärnan i Dijon till de vilda Jurabergen.

Paris till Lyon med bil
Motorväg A6 strax utanför Lyon © S. Pech / Shutterstock.com

Det finns även mindre trevliga sektioner av bilturen som du ska ha i åtanke. Paris är ökänd för sin trafik och hektiska vägar. Men du bör kunna ta dig ut ur huvudstaden på runt en timme och sedan fara fram på motorväg A6 i sydostlig riktning. Turen går genom naturparken Gâtinais Français, förbi jordbruk och kullar. Om du inte har tillgång till en egen bil kan du använda dig av RentalCars.com. De har 3-dagserbjudanden på bilhyra under sommarmånaderna som kostar runt 2300 kronor, med välkända uthyrare som Sixt, Hertz och Europcar.


Swap Loire Valley wines for the rich taste of Beaujolais. Go from the Eiffel Tower to the pretty Place Bellecour. Trade the heartlands of France for the edges of the Alps. That’s what this trip from Paris to Lyon is all about!


Paris till Lyon – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Paris till Lyon?

Bussarna är det mest budgetvänliga sättet att resa om du vill spara några euro till dina äventyr i Lyon. Boka dem i förväg på 12Go.co och välj budgetvänliga bolag som Flixbus, så kanske du har turen att få biljetter för så lite som 140 kronor per person!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Paris till Lyon?

Det går inte att slå tåget. Och då pratar vi specifikt om snabbtåget SNCF TGV, som kan susa fram i otroliga 300 km/h på linjen från Paris till Lyon. Dessa är dock populära och kräver reservationer, så försök att alltid boka i förväg med 12Go.co.

Vilket är det bästa sättet att resa från Paris till Lyon?

Det måste vara snabbtåget. Att susa genom landsbygden och förbi vingårdarna i Bourgogne i 300 km/h är helt otroligt. Med dessa kan du resa till Lyon på bara två timmar. Boka tidigt med 12Go.co, för priserna för TGV-tågen kan skjuta i höjden om du väntar för länge!

Vad kostar en tågbiljett från Paris till Lyon?

Kostnaden för tåget beror på när du bokar och vilket tåg du väljer. Om vi antar att du vill boka biljetter till det snabba TGV-tåget så kan priserna vara så låga som 150 kronor per person – det gäller dock de billigare Ouigo-tågen. Om du betalar mer – runt 450 kronor – kan du få en plats på SNCF-tågen. Alla dessa priser blir dock högre ju närmre avresedatumet du kommer, så hemligheten är att boka tidigt på 12Go.co.

Hur lång är tågresa från Paris till Lyon?

Med de snabba tågen tar det bara två timmar (mer eller mindre beroende på stoppen på TGV-stationerna på vägen). Med Frankrikes långsammare TER-tåg kan det istället ta uppemot fem timmar. Vi rekommenderar att du tar en titt på 12Go.co för att jämföra alla olika erbjudanden och tidtabeller.

Hur reser jag från Paris till Lyon med tåg?

Det är enkelt. Det första steget är att du bokar en biljett på 12Go.co för att få de bästa erbjudandena. Styr sedan kosan mot Gare du Lyon och hoppa på TGV-tåget för resan sydvästerut. Det finns även regionala tåg du kan ta, men snabbtågen är bättre.

Vad kostar en bussbiljett från Paris till Lyon?

Allt från 140 till 270 kronor är normalt för bussarna. Tänk på att det tar runt sex timmar att resa på detta sätt. Du kan jämföra och boka biljetter med de populäraste bolagen med 12Go.co.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: