Hoe reis je van Parijs naar Lyon

Hoe reis je van Parijs naar Lyon

Op een stedentrip door Frankrijk zijn zowel Parijs als Lyon een must. Van de eerste naar de tweede betekent dat je van de iconische Eiffeltoren en de romantische geplaveide straten van Montmartre naar de historische hoofdstad van de regio Auvergne-Rhône-Alpes gaat. Daar kan je ronddwalen in donkere nissen en steegjes in het sfeervolle Vieux Lyon en Romeinse ruïnes ontdekken op de heuveltoppen boven de stad.

Omdat het allebei grote metropolen zijn, zou het niet al te moeilijk moeten zijn om de 193 kilometer Franse platteland die daartussen ligt te overbruggen. Deze gids biedt informatie over alle vervoersmogelijkheden, van treinen tot vliegtuigen, die je kan helpen om de reis te voltooien…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Parijs naar Lyon per hogesnelheidstrein2 u€15Boek Online
Van Parijs naar Lyon per gewone trein5 u€68Boek Online
Van Parijs naar Lyon per vliegtuig1 u€49Boek Online
Van Parijs naar Lyon per bus5,5 u€14Boek Online
Van Parijs naar Lyon per auto5 u€230Boek Online

Van Parijs naar Lyon per hogesnelheidstrein

Van Parijs naar Lyon per hogesnelheidstrein
De TGV Duplex treinen met twee verdiepingen zijn de meest comfortabele optie met zowel 1ste klas als 2de klasse zitplaatsen © ClS / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur
Prijs – Vanaf €15
Comfort – 5/5

Frankrijk heeft één van de snelste en meest efficiënte spoorwegnetten van heel Europa. Op het traject van Parijs naar Lyon is dat ook te zien. Van het kolossale station Gare du Lyon aan de zuidoostkant van de hoofdstad reis je in slechts twee uur helemaal naar Lyon Part-Dieu. Dat is mogelijk dankzij de snelle TGV’s, die op sommige rechte stukken van de lijn snelheden van 305 km/u halen. En het gaat ook niet om slechts één verbinding per dag. De normale diensten rijden minstens om het uur vanaf 5:45 uur ‘s morgens!

Je hebt twee opties wat betreft de aanbieders op deze route. Er zijn de standaard treinen van de SNCF French Railways, die ofwel duplex ofwel met één verdieping zijn uitgerust en zowel 1ste als 2de klasse zitplaatsen hebben, niet te vergeten veel beenruimte, mooie toiletten aan boord en restaurantrijtuigen die wijn, bier en warme gerechten serveren. Dan is er nog de goedkope dochtermaatschappij van de SNCF, genaamd Ouigo. Die zijn bijna altijd goedkoper, maar bieden geen extra’s. Het is gewoon één klasse met veel stoelen opeengepakt in elk rijtuig en geen restaurantwagon om je van eten en drinken te voorzien.

Van Parijs naar Lyon per hogesnelheidstrein
Ouigo treinen zijn net zo snel als TGV’s, maar net zoals een lagekosten-luchtvaartmaatschappij met veel zitplaatsen © ClS / Shutterstock.com

Met de nieuwe budgettreinen kan je in twee uur van Parijs naar Lyon reizen zonder al te veel te betalen.

De reis zelf gaat voor een groot deel door het aangename Franse platteland. Je laat de buitenwijken van de uitgestrekte hoofdstad achter je en rijdt al snel door de heuvelachtige landbouwgebieden van de Yonne en vervolgens over de rivier de Saone terwijl het Juragebergte aan de horizon verschijnt. Sommige treinen rijden rechtstreeks en zonder tussenstop naar Lyon; andere stoppen in tussenstations zoals Le Creusot of Gare de Mâcon-Loché, maar ze staan er slechts een paar minuten stil voor ze weer doorrijden.

De prijzen voor alle hogesnelheidstreinen volgen het model van de luchtvaartmaatschappijen. Dat betekent dat ze zullen stijgen naarmate er meer vraag naar is en de reisdatum dichterbij komt. Als je de kosten laag wil houden, kan je best uitkijken naar de budgetvriendelijke Ouigo treinkaartjes, die al vanaf €15,50 per persoon beschikbaar zijn! Als je de voorkeur geeft aan de hoogwaardige service van de chique TGV’s van de SNCF, is het altijd verstandig om via 12Go.co zo vroeg mogelijk te boeken. De treinkaartjes die je vooraf boekt, zijn vaak meer dan een derde goedkoper dan de kaartjes die je op de dag van de reis boekt.

Van Parijs naar Lyon per gewone trein

Van Parijs naar Lyon per gewone trein

Reistijd – Meer dan 5 uur
Prijs – €68
Comfort – 3/5

Als je zeker weet dat je met de trein wil reizen, maar de hogesnelheidstreinen van de TGV zijn veel te duur, dan blijft er nog één optie over: De TER-trein. Dit zijn de gewone regionale treinen van Frankrijk. Ze zijn lang niet zo snel als hun tegenhangers en maken gebruik van andere spoorlijnen. Maar ze zijn wel betrouwbaar en rijden regelmatig, ook al duurt de reis van Parijs naar Lyon meer dan vijf uur van begin tot einde. Het beste deel? De tarieven van de treinkaartjes zijn altijd hetzelfde. Je kan ze op de dag van de reis boeken en ze kosten nog steeds €68 net zoals twee maanden eerder.

Er zijn ongeveer drie vertrekken vanuit de Franse hoofdstad per dag. Helaas vertrekken ze niet van het bruisende Gare du Lyon, maar van het Gare de Bercy dat iets verderop aan de Seine ligt. TER-treinen zijn niet zo modern als de TGV’s, maar ze zijn zeker ook niet slecht. Je vindt overal comfortabele zitplaatsen van twee stoelen met tafeltjes en glazen scheidingswanden. De zitplaatsen beschikken ook over veel bagageruimte en beenruimte.

Van Parijs naar Lyon per vliegtuig

Van Parijs naar Lyon per vliegtuig
Air France gebruikt vooral de Airbus A320 tussen Parijs en Lyon © GB-Photographie / Shutterstock.com

Reistijd – 1 uur
Prijs – €49+
Comfort – 4/5

Aangezien Parijs en Lyon twee van de grootste steden van Frankrijk zijn, en twee van de belangrijkste luchthavens van het land, is het geen verrassing dat er regelmatige vluchten tussen beide steden zijn. Ze worden allemaal uitgevoerd door de nationale luchtvaartmaatschappij Air France, die de reis van opstijgen tot landing in slechts 60 minuten aflegt. Natuurlijk zal de totale reistijd veel langer zijn dan dat (meestal tussen de vier en vijf uur) als je voor het vliegtuig kiest, omdat je door de beveiliging heen moet en een transfer naar en van de luchthaven moet meerekenen.

Vliegen naar Lyon brengt je rechtstreeks over het landelijke hart van Oost-Frankrijk naar de hypermoderne luchthaven Lyon-Saint Exupéry.

Er zijn gewoonlijk zo’n acht vertrekken per dag van Parijs naar Lyon. Sommige vertrekken vanaf de enorme luchthaven Charles De Gaulle (CDG), andere vertrekken vanaf de luchthaven Orly (ORY) aan de zuidkant van de hoofdstad. Beiden zijn gemakkelijk te bereiken, hoewel de directe metroverbinding van Gare du Nord naar CDG de transfertijd tot slechts 30 minuten kan terugbrengen. Er is geen rechtstreekse trein naar ORY, de transfertijd daarheen bedraagt meestal ongeveer één uur. In Lyon kan je met de rechtstreekse sneltrein in 15 minuten naar de stad (er is eigenlijk geen andere optie).

Van Parijs naar Lyon per vliegtuig
Air France Hop vliegt met Bombardier-vliegtuigen tussen Orly Airport (ORY) en Lyon-Saint Exupéry Airport © Lukas Wunderlich / Shutterstock.com

De prijzen voor vluchten kunnen zeer laag zijn. Wanneer je ongeveer 60-90 dagen voor vertrek boekt via 12Go.co, is er een kans dat tickets slechts €46-55 per persoon kosten. De dagen dat Air France standaard bagage meeneemt zijn wel voorbij. Als je grote bagage meeneemt of ski’s voor je reis naar de Alpen, moet je daarvoor een extra toeslag betalen, of je kan overwegen om te upgraden naar een Economy Standard tarief (dat kost ongeveer €14 extra).

Van Parijs naar Lyon per bus

Van Parijs naar Lyon per bus
BlaBlaBus biedt comfortabele busritten aan voor een goede prijs © NeydtStock / Shutterstock.com

Reistijd – 5,5 tot 6,5 uur
Prijs – €14+
Comfort – 3/5

Als je kiest voor de bus van Parijs naar Lyon, moet je vijf of zes uur rijden. Daarom is dit zelden het favoriete vervoermiddel van reizigers die de Eiffeltoren willen inruilen voor de stad aan de rand van de Alpen. Aan de andere kant zijn bussen bijna altijd de goedkoopste manier om dit traject af te leggen. Met basistarieven die al beschikbaar zijn vanaf €14 per persoon, zijn ze de perfecte manier om wat extra budget over te houden voor die champagne-lunch op de skihellingen. (Zorg er wel voor dat je vooraf boekt via 12Go.co om deze voordelige tickets te scoren).

Als je wat euro’s wil uitsparen, kan je overwegen om een lange-afstandsbus van Parijs naar Lyon te boeken.

Er zijn twee busmaatschappijen die zich echt onderscheiden van de massa als het op busritten tussen Parijs en Lyon aankomt. Er is Flixbus, een groot bedrijf met een netwerk dat zich over heel Europa uitstrekt, en er is BlaBlaBus, die comfortabele bussen hebben en een goed netwerk van routes door de Franse Alpenregio’s aanbieden. Flixbus heeft de meeste vertrekken (ongeveer 16 per dag) maar ook BlaBlaBus heeft er meer dan voldoende (ongeveer acht per dag). De prijs van deze busrit is bij beide busmaatschappijen ongeveer evenveel.

Het meest gebruikelijke vertrekpunt voor lange-afstandsbussen naar Lyon is het station van Bercy Seine. Om daar te komen, moet je alleen maar op de Parijse metro stappen naar Cour Saint-Émilion of Bercy. Er zijn ook een aantal alternatieve vertrekpunten, maar daar vertrekken veel minder bussen. Zo zijn er de Pont de Levallois in het uiterste noordwesten van de hoofdstad en het voorstedelijke Massy aan de zuidelijke rand.

Van Parijs naar Lyon per auto

Wijnlanden van Bourgondië

Reistijd – 5u 15min
Prijs – €230 voor drie dagen huur
Comfort – 4/5

Het is een behoorlijk lange rit door het midden van Oost-Frankrijk als je op weg gaat van Parijs naar Lyon. Dat zeggen we niet om je af te schrikken, want het is een prachtige route. We zeggen het omdat ritten over de weg doorgaans veel langer duren dan reizen met de TGV treinen, in totaal meer dan vijf uur. Het punt is dat je alleen de snelweg kan nemen als je de regio’s tussen deze steden wil verkennen. Er is genoeg te doen om er een paar weken over te doen, van de wijngebieden van de Bourgogne tot het betoverende middeleeuwse centrum van Dijon en het woeste Juragebergte.

Van Parijs naar Lyon per auto
De A6 snelweg net buiten Lyon © S. Pech / Shutterstock.com

Er zijn ook een paar minder leuke delen van de rit waar je rekening mee moet houden. Parijs zelf is berucht om zijn verkeersdrukte en hectische wegen. Na één uur rijden ben je normaal de hoofdstad uit en kan je via de A6 naar het zuidoosten rijden, door het Regionaal Natuurpark Gâtinais Français, te midden van boerderijen en heuvelachtige landschappen. Als je zelf geen auto hebt, kan je er op RentalCars.com eentje huren. In de zomer huur je voor ongeveer €230 een auto voor drie dagen bij bekende namen zoals Sixt, Hertz en Europcar.


Verruil de Loire wijnen voor de rijke smaak van de Beaujolais. Ga van de Eiffeltoren naar het mooie Place Bellecour. Verruil het hart van Frankrijk voor de randen van de Alpen. Dat is waar deze reis van Parijs naar Lyon over gaat!


Van Parijs naar Lyon FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Parijs naar Lyon te reizen?

Bussen zijn de voordeligste manier van reizen als je euro’s wil besparen voor je avonturen in Lyon. Boek deze tickets op voorhand via 12Go.co, bij voordelige busmaatschappijen zoals Flixbus en misschien kan je wel een busticket vinden voor slechts €14 per persoon!

Wat is de snelste manier om van Parijs naar Lyon te reizen?

De trein is gewoon onverslaanbaar. In het bijzonder hebben we het over de hogesnelheidstreinen van de SNCF TGV, die op de lijn van Parijs naar Lyon een snelheid van wel 305 kilometer per uur kunnen halen. Ze zijn populair en reserveren is altijd verplicht, dus boek van tevoren via 12Go.co.

Wat is de beste manier om van Parijs naar Lyon te reizen?

Dat moet de hogesnelheidstrein zijn. Met 305 kilometer per uur door het heuvelachtige landschap en de wijngaarden van Bourgondië? Ja, graag! Ze brengen je helemaal naar Lyon in slechts twee uur tijd. Boek wel op tijd via 12Go.co, want de prijzen voor de TGV’s kunnen flink oplopen als je te lang wacht!

Hoeveel kost een treinkaartje van Parijs naar Lyon?

De prijs van de trein hangt af van wanneer je boekt en voor welke trein je gaat. als je graag kaartjes voor de hogesnelheidstrein SNCF TGV wil scoren, zijn er al prijzen mogelijk vanaf €15,50 per persoon. Je hebt wel alleen toegang tot de voordelige Ouigo-diensten voor die prijs. Betaal je meer – rond de €46 – dan kan je een plaats krijgen op de full-service SNCF TGV treinen. Al deze tarieven zullen stijgen naarmate je de vertrekdatum nadert, dus vroeg boeken op 12Go.co is echt belangrijk.

Hoelang duurt de treinrit van Parijs naar Lyon?

Met de snelle treinen duurt het maar twee uur (iets meer als er tussenstops in verschillende TGV-stations worden toegevoegd). Met de langzamere regionale TER-treinen in Frankrijk moet je rekenen op een reistijd van meer dan vijf uur. We raden je aan om 12Go.co te raadplegen om alle aanbiedingen en dienstregelingen te vergelijken.

Hoe reis ik met de trein van Parijs naar Lyon?

Dat is eenvoudig. De eerste stap is altijd het boeken van het treinkaartje op 12Go.co om de beste aanbiedingen te krijgen. Ga vervolgens naar het Gare du Lyon en stap op de TGV naar het zuidwesten. Je kan ook een regionale trein nemen, maar de hogesnelheidstreinen zijn beter.

Hoeveel kost een busticket van Parijs naar Lyon?

Tussen €14 – 27,50 is normaal voor een busticket. Houd er rekening mee dat ze ongeveer zes uur onderweg zijn. Je kan online via 12Go.co tickets vergelijken en boeken bij de meeste populaire busmaatschappijen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: