Hoe reis je van Parijs naar Rome

Hoe reis je van Parijs naar Rome

Reis tussen twee van de meest romantische, artistieke en historische steden van Europa door de sprong te maken van de hoofdstad van Frankrijk naar die van Italië. Het is een grote overstap waarbij je de Eiffeltoren en de Sacre Coeur inruilt voor de zeven heuvels van Rome, bekroond door het silhouet van de Sint-Pietersbasiliek en het oude Colosseum.

Verleid? Deze gids is onmisbaar. Het bevat informatie over alle manieren waarop je van de ene naar de andere hoofdstad kan reizen, met details over de nachttreinen, vluchten en goedkope bussen waarmee je de afstand van 1095 kilometer die de twee bucketlistbestemmingen van elkaar scheidt, kan overbruggen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Parijs naar Rome per hogesnelheidstrein8,5 u€59Boek Online
Van Parijs naar Rome per nachttrein13,5 u€59Boek Online
Van Parijs naar Rome per vliegtuig2 u€33Boek Online
Van Parijs naar Rome per bus20 u€31Boek Online

Van Parijs naar Rome per hogesnelheidstrein

Van Parijs naar Rome per hogesnelheidstrein
De snelle TGV trein brengt je helemaal naar Turino, waar je moet overstappen. © Leonid Andronov / Shutterstock.com

Reistijd – 8,5 uur
Prijs – €59+
Comfort – 5/5

De snelle TGV en Frecciarossa treinen geven het stokje door op het hogesnelheidstraject om je in minder dan 10 uur van Parijs naar Rome te brengen. Onderweg is er een overstap in het meeslepende Turijn. Je kan jouw reis ook zo plannen dat je daar een paar uur de tijd hebt om de beroemde toren van de Mole Antonelliana en de grote koninklijke paleizen te bezoeken, voordat je weer instapt en verder naar het zuiden gaat, naar de Eeuwige Stad zelf. Hoe dan ook, het is een echt avontuur dwars door Europa.

Je vertrekt vanuit de Franse hoofdstad met één van de vier TGV’s naar Turijn Porta Susa. De treinen zijn modern en voorzien van airconditioning en ruime 1ste en 2de klasse zitplaatsen, met beklede stoelen en brede ramen. Dat komt goed van pas wanneer je de Bourgogne doorkruist naar de Savoie, waar de besneeuwde toppen van de Alpen oprijzen rond de beroemde skigebieden Chamonix en Brides-les-Bains.

Van Parijs naar Rome per hogesnelheidstrein
De Frecciarossa treinen van Trenitalia rijden met snelheden tot 300 km/u © Polonio Video / Shutterstock.com

Doorkruis West-Europa en kijk naar de glinsterende Alpen wanneer je Frankrijk verlaat met de moderne hogesnelheidstreinen.

Daarna ga je verder onder de bergen door in de Frejus-spoortunnel (ooit de langste tunnel ter wereld!) en door de valleien van Oulx, een land van dennenbossen en eenzame alpenstadjes onder ruige bergtoppen. Uiteindelijk kom je aan in Turijn Porta Susa. Vergeet niet om hier uit te stappen, want het is niet de laatste halte. Het is wel een handig overstappunt om de snelle Frecciarossa naar het zuiden te nemen. Die doet er iets minder dan drie uur over en vertrekt maar liefst 30 keer per dag. Ze zijn net zo comfortabel als hun Franse tegenhangers, waardoor ze een goede optie zijn om de Alpen vaarwel te zeggen en het hart van Italië te doorkruisen, via Piëmont, Toscane en Umbrië.

2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia
2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia © Giovanni G / Shutterstock.com

Vooraf reserveren is superbelangrijk op deze route. Serieus – we kunnen dat niet genoeg benadrukken. De prijzen volgen een duidelijke opwaartse curve naarmate je dichter bij je reisdatum komt. Degenen die lang van tevoren via 12Go.co op zoek gaan naar treinkaartjes om van Parijs naar Rome te reizen, kunnen al prijzen vinden vanaf €59. Degenen die dat niet doen kunnen gemakkelijk het drievoudige betalen, of nog meer!

Van Parijs naar Rome per nachttrein

Van Parijs naar Rome per nachttrein
De Thello nachttrein gaat van Parijs naar Milaan of Venetië © Eyesonmilan / Shutterstock.com

Reistijd – 13,5 uur+
Prijs – €59+
Comfort – 4/5

Omdat Parijs en Rome meer dan 1095 kilometer van elkaar verwijderd zijn, is het misschien zinvol om de hele etappe van deze reis over te slaan door er een nachtje over te slapen. Daarvoor is er de nachttrein Thello. Ze rijden één keer per dag tussen de Franse hoofdstad en steden in Noord-Italië. De meeste mensen zullen rechtstreeks naar Milaan of Venetië reizen, maar je kan ook overstappen op een Italiaanse Frecciarossa om verder naar het zuiden door te reizen, naar het Colosseum en Vaticano.

Wat comfort betreft, kan de Thello niet tippen aan de TGV. Je krijgt wel slaapvertrekken, maar deze zijn compact en eenvoudig. Je zal er wel een hotelovernachting mee uitsparen tijdens je reis. En ze zijn niet al te duur – treinkaartjes voor deze lijn beginnen vanaf iets meer dan €28. Voor dat geld krijg je een plaats in één van de grotere compartimenten met zes bedden. Voor de meest luxueuze slaapcoupés met eigen bed kan de prijs oplopen tot meer dan €436!

Bedden in een nachtelijke Thello-trein
Bedden in een van de 6-persoonscompartimenten in een nachttrein van Thello

De nachttrein van Thello brengt je tot in Milaan, waar je ‘s ochtends op de trein naar Rome kan stappen.

Je zal al die prachtige uitzichten op de Alpen moeten opofferen, want deze hele tocht wordt in het donker afgelegd. Je verlaat Parijs rond 19:15 uur en om 6 uur ‘s ochtends kom je aan in het mooie Centraal Station van Milaan. Dan is het nog anderhalf uur voordat je kan overstappen op de Frecciarossa richting Rome Termini, zodat je in ieder geval de golvende Toscaanse wijngaarden en de steile toppen van de Italiaanse Apennijnen vanuit de trein kan bewonderen. Je kan een aankomst in de hoofdstad verwachten rond 10:40.

Zorg ervoor dat je op tijd treinkaartjes koopt om de zogenaamde Smart-tarieven voor de Thello nachttrein te pakken te krijgen. Die zijn meer dan de helft goedkoper dan de normale prijs. Oh, en vergeet niet om die verdere reis naar Rome vanuit Milaan zo vroeg mogelijk te boeken, want die zullen zeker veel eisen van het reisbudget als je te laat bent. Je kan beide zoeken en kopen op het onlineportaal 12Go.co.

Van Parijs naar Rome per vliegtuig

Van Parijs naar Rome per vliegtuig
easyJet heeft meestal de goedkoopste vluchten van Parijs naar Rome © NickolayV / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur (alleen vlucht)
Prijs – €33+
Comfort – 4/5

Een vlucht van Parijs naar Rome vinden, zou even gemakkelijk moeten zijn als een knapperig stokbrood en een fles rode Bordeaux in de Franse hoofdstad kopen. Er zijn maar liefst zes verschillende luchtvaartmaatschappijen die directe verbindingen aanbieden. Dat zorgt voor maar liefst 15 vertrekken per dag. Ze beginnen ‘s ochtends vroeg – de eerste vertrekt al rond 6:40 uur – en het gaat door tot ‘s avonds laat – je kan desnoods nog net voor 22:00 uur opstijgen.

Maar niet alle vliegverbindingen zijn hetzelfde. Sommigen vliegen vanaf het enorme Paris-Charles de Gaulle, anderen gaan van het kleinere Paris Orly, of zelfs van de low-cost luchthaven Beauvais. De keuze tussen deze vertrekplaatsen heeft een directe invloed op de tijd die je nodig hebt voor de hele reis. Charles de Gaulle is vanaf het Gare du Nord namelijk te bereiken in slechts 35 minuten, terwijl het 60 tot 80 minuten kan duren om bij de andere luchthavens te geraken.

Vliegen is de enige manier om de reis van Parijs naar Rome in één ochtend of middag te voltooien.

Je moet ook kiezen met welke luchtvaartmaatschappij je wil gaan. Je budget zal hier meestal de doorslag geven, want vliegtuigen van easyJet, Ryanair en Vueling bieden de goedkoopste stoelen aan maar zonder extra’s. Als je wat meer betaalt voor een vlucht met Air France, krijg je een snack aan boord, goedkopere ruimbagage en vertrek je vanaf de handige luchthaven Charles de Gaulle.

De vluchtduur schommelt rond de twee uur en bijna alle verbindingen tussen Parijs en Rome, ongeacht waar ze vertrekken, komen aan op de internationale luchthaven Leonardo da Vinci in Fiumicino. Dat heeft een zeer goede verbinding met de Eeuwige Stad, met rechtstreekse, snelle treinen die je iedere 15 minuten rechtstreeks naar Rome Termini brengen.

Van Parijs naar Rome per bus

Van Parijs naar Rome per bus
De bustickets voor de routes van BlaBlaBus zijn zeer betaalbaar © Chris93

Reistijd – 20-25 uur
Prijs – €31+
Comfort – 2/5

Stap niet in de bus van Parijs naar Rome zonder een goed boek mee te nemen – de hele reis duurt van begin tot einde maar liefst 20 uur of meer! Dat maakt dit de traagste manier om van hoofdstad naar hoofdstad te reizen. Maar je kan wel profiteren van lagere kosten. Ja, bustickets zijn al te koop vanaf €32 als je lang van tevoren boekt.

De bus naar Rome is een budgetbewuste keuze, met goedkope ticketprijzen maar wel met lange reistijden van meer dan 20 uur per enkele reis!

De route volgt meestal de snelle Franse snelwegen in zuidwestelijke richting, rechtstreeks naar de Alpen. Dan ga je door de tunnel naar Italië na een pitstop in het skigebied van Chamonix en rijd je verder naar Turijn. Daar moet je meestal overstappen op een zuidelijke lijndienst naar Rome, waar je pas aankomt nadat je onderweg passagiers hebt afgezet in onder meer Florence en Pisa.

De stoelen in een BlaBlaBus bus
De stoelen in een BlaBlaBus bus zijn verrassend comfortabel voor de prijs die je betaalt

Tegenwoordig zijn de bussen comfortabel en schoon, met een goede klimaatregeling en zelfs gratis snacks op sommige diensten. Toch raden we je aan om je te richten tot bekende namen in de sector – Flixbus en BlaBlaBus zijn de twee die je het vaakst ziet terugkomen. Gebruik daarnaast altijd 12Go.co om de prijs van bussen, vliegtuigen en treinen tussen Parijs en Rome te vergelijken. Er is een kans dat er niet veel verschil zal zijn in kosten, maar je krijgt wel een flinke upgrade in comfort als je kiest voor de trein- of vliegtuigreizen.

Het is maar zelden dat een reis van A naar B zoveel van je bucketlist kan afwerken als deze. In één sprong zie je de Eiffeltoren en het Colosseum, het Louvre met zijn vele kunstwerken en de fascinerende Vaticaanse Musea. Het enige wat je moet doen is boeken.


Van Parijs naar Rome FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Parijs naar Rome te reizen?

Over het algemeen zijn lange-afstandsbussen nog steeds de goedkoopste optie voor reizen op deze route, maar dat kan nauwelijks op tegen de 20 uur die ze in beslag nemen. Wij zouden altijd eerst de kosten van vluchten op 12Go.co bekijken alvorens voor de bus te kiezen. Die kunnen soms zelfs goedkoper zijn en doen er slechts 1,5 uur over voor ze landen in Rome.

Wat is de snelste manier om van Parijs naar Rome te reizen?

Vliegen. Serieus – er is gewoon geen andere manier om deze reis in een paar uur te voltooien. De totale reistijd ligt rond de vier of vijf uur, inclusief twee uur in de lucht. Dat is veel sneller dan een hele nacht in de trein doorbrengen of meer dan 20 uur op de bus.

Hoeveel kost een treinkaartje van Parijs naar Rome?

Boek vroeg op 12Go.co en je zou wel eens aangenaam verrast kunnen zijn over de kosten van de hogesnelheidsverbindingen van de TGV en Frecciarossa die door Frankrijk en Italië razen. Vroegboektarieven voor beide treinen kunnen al beschikbaar zijn vanaf ongeveer €59. Wacht je te lang, dan kan de prijs oplopen tot €180 of meer.

Hoelang duurt de treinrit van Parijs naar Rome?

Neem de TGV hogesnelheidstrein aan de Franse kant en stap over op de Frecciarossa treinen in Italië. Bingo: Je tijd op de Europese spoorwegen van Parijs naar Rome is maar 8,5 uur. Dat krijg met die snelle treinen die 300 km/u kunnen halen! Alternatieve routes, zoals de Thello nachttrein, doen er ongeveer 13-15 uur over om in Rome Termini aan te komen.

Is het beter om het vliegtuig of de trein te nemen om van Parijs naar Rome te reizen?

Heb je haast? Neem dan het vliegtuig – het is sneller en vaak goedkoper. Als je toevallig tijd over hebt, kies dan voor de trein. Deze reis is een echt avontuur. Je ziet de Alpen van de Haute Savoie en besneeuwde bergtoppen wanneer je van Frankrijk naar Italië reist. En daarna komt je op de spoorwegen van De Laars, waar wijngaarden en rustieke boerderijen tot aan de horizon door Toscane en Umbrië lopen. Dit moet wel een van de mooiste trajecten van het continent zijn.

Hoeveel kost een vliegticket van Parijs naar Rome?

Dat hangt ervan af met welke maatschappij je vliegt en van welke luchthaven je wil vertrekken. Maar meestal betaal je tussen de €32-73 voor een enkele reis naar de Eeuwige Stad. Dat zal zeker duurder worden naarmate je dichter bij de vertrekdatum komt, dus zorg ervoor dat je 12Go.co bezoekt zodra je hebt besloten dat je dit jaar het Colosseum wil zien.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: