Hoe reis je van Florence naar Rome?

Hoe reis je van Florence naar Rome?

Bereid je voor op een overvloed aan kunst en cultuur als je van de beroemde Toscaanse hoofdstad naar de grote Eeuwige Stad reist. Dit is niet zomaar een reis door het hart van Italië; het is een reis van het epicentrum van de Renaissance naar één van de oudste metropolen van Europa. Je verruilt visioenen van de gebeeldhouwde en gespierde David van Michelangelo voor de torenhoge koepel van de Sint-Pieter basiliek. Je wisselt de meesterwerken van de Uffizi Galerij in voor de spookachtige overblijfselen van het Colosseum en het Forum Romanum. Oh, en er zijn onderweg meer pizza’s en pasta’s om van te smullen dan je aankunt. Deze gids geeft een overzicht van alle reismogelijkheden voor deze 225 kilometer lange reis, waaronder hogesnelheidstreinen en zelfs korte vluchten. Veel plezier…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Florence naar Rome per hogesnelheidstrein1,5 u€19Boek Online
Van Florence naar Rome per gewone trein5 u€18Boek Online
Van Florence naar Rome per bus3 u€8Boek Online
Van Florence naar Rome per vliegtuig1 u€71Boek Online
Van Florence naar Rome per auto3 u€35Boek Online

Van Florence naar Rome per hogesnelheidstrein

Van Florence naar Rome per hogesnelheidstrein
De hogesnelheidstreinen van Trenitalia zijn zowel comfortabel als betaalbaar © Simona Bottone / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – Vanaf €19
Comfort – 5/5

Enkele van de snelste treinen van het hele continent rijden op de hoofdlijn tussen Florence en Rome. Ze kunnen maar liefst 300 km/u halen op dit traject. Dat betekent dat je de Ponte Vecchio vaarwel zegt en in iets meer dan anderhalf uur het grote station Termini binnenrijdt. Serieus, knipper met je ogen en je mist misschien zelfs de toppen van de Apennijnen, de glooiende Chianti-wijngaarden en de heuvelstadjes van Umbrië die onderweg te zien zijn!

De diensten worden uitgevoerd door zowel Trenitalia als Italo. Ze maken gebruik van de modernste Frecciargento, Frecciarossa en EVO-treinen, die allemaal een gebeeldhouwd, kogelvormig bestuurdersrijtuig hebben. Binnenin hebben ze moderne open compartimenten met zitplaatsen aan tafel en airconditioning. Als je in de 1ste klasse reist, kan je genieten van extra’s zoals meer beenruimte en zelfs een welkomstdrankje (al dan niet Italiaanse Prosecco!). De eetwagons serveren ciabatta-broodjes, pastagerechten, bier, wijn, koffie – noem maar op.

2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia
2e klas (standaard) zitplaatsen op één van de Frecciarossa treinen van Trenitalia © Giovanni G / Shutterstock.com

Het heeft iets opwindends om in een hogesnelheidstrein door de wijngaarden en ruige bergen van Midden-Italië te razen!

Florence ligt precies op de hoofdspoorlijn van Italië. Dat is de belangrijkste noord-zuidlijn van en naar grote steden zoals Milaan en Venetië, waardoor er voortdurend treinen passeren op weg naar Rome. Soms vertrekken er zelfs twee hogesnelheidstreinen per uur vanaf de perrons van Santa Maria Novella, van vroeg in de ochtend tot ‘s avonds laat.

Dynamische prijzen op het hogesnelheidsnetwerk van Italië betekenen dat vroeg geboekte tickets de beste koopjes zijn. In feite is er een enorm verschil tussen de supervoordelige tarieven – die je ver van tevoren boekt – en de basistarieven – die je op de dag van de reis boekt. Daarom zouden wij zeggen: ga meteen naar een website zoals 12Go.co als je een reis plant in de komende vier maanden, want het is voor die periode al mogelijk om kaartjes vast te leggen.

Van Florence naar Rome per gewone trein

Van Florence naar Rome per gewone trein
De regionale trein die stil staat op het station Rome Ostiense © TK Kurikawa / Shutterstock.com

Reistijd – Tot 5 uur
Prijs – €18+
Comfort – 3/5

De komst van de raketachtige Frecciargento en EVO-locomotieven heeft de traditionele Regionale treinen in Italië niet helemaal van de kaart geveegd. Nope, je kan nog steeds op één van de verschillende diensten stappen die van Florence helemaal naar Rome rijden via de oudere sporen. Maar je bent gewaarschuwd: Deze ritten kunnen eeuwen duren. Serieus, de dienstregeling zegt maximaal vier uur, maar met 16 stops in rustieke dorpen en steden kan dat gemakkelijk oplopen. Bovendien is de basisprijs ongeveer hetzelfde als wat je vooraf voor de hogesnelheidstrein betaalt!

Ervaar de oude treinreizen in Italië en kies voor de langzame verbinding tussen Florence en Rome.

Toch zijn ze de moeite waard om in gedachten te houden want misschien ben je er niet in geslaagd om een treinkaartje met korting te scoren voor de snelle routes. Het is ook een goede optie als je graag de Italiaanse lokale bevolking wil ontmoeten en met hen in contact wil komen tijdens je reis. In feite is dat waar de vreugde van deze reis ligt: Al slingerend door afgelegen Toscaanse heuvels en wijngaarden, langs de middeleeuwse torenspitsen op de bergkammen van Arezzo terwijl je vogels kan zien fladderen door de wolkenloze Umbriaanse lucht voordat je in Rome aankomt.

De Regionale treinen hebben onlangs een hoognodige opknapbeurt gekregen. Er zijn nu zowel gesloten compartimenten als open zitgedeeltes. Er zijn ook sanitaire voorzieningen in de wagons en airconditioning, hoewel die niet erg betrouwbaar is. Vergeet niet dat het moeilijk kan zijn om deze ritten vooraf online te boeken, dus even aanschuiven aan het loket op het station is misschien noodzakelijk.

Van Florence naar Rome per bus

Florence to Rome by bus
Flixbus heeft busroutes door heel Europa © Jarretera / Shutterstock.com

Reistijd – 2 uur en 50 minuten
Prijs – Vanaf €7,50
Comfort – 4/5

Tussen Florence en Rome ben je ongeveer drie uur met de bus onderweg. Wees er wel op voorbereid dat dit heel wat langer wordt naarmate je de hoofdstad nadert. Het verkeer van en naar het centrum kan tijdens de spitsuren belachelijk druk worden, vooral na de ringweg E80 die de stad omcirkelt. Dat gezegd hebbende, de tarieven voor bussen zijn gewoonlijk lager dan voor treinen, dus je kan wat euro’s besparen voor die Romana pizza’s en pecorino pasta’s door dit vervoer te kiezen.

Wat de busmaatschappijen betreft, kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor de bekende naam Flixbus. Ze staan bekend om hun goedkope tarieven en rijden met moderne bussen die zijn voorzien van WiFi en stopcontacten in de stoelen. De bussen vertrekken zo frequent dat ze in de zomer ‘s ochtends bijna om de 15 minuten vertrekken en ’s middags ongeveer één keer per uur. Je moet helaas wel naar het station van Villa Costanza geraken, dat helemaal aan het eind van tramlijn 1 in Florence ligt.

Van Florence naar Rome per vliegtuig

Florence to Rome by plane
De snelste manier om van Florence naar Rome te reizen is per vliegtuig. © InsectWorld / Shutterstock.com

Reistijd – 50 minuten
Prijs – €71+
Comfort – 4/5

In de zomermaanden zijn er meestal vier rechtstreekse vluchten van Florence naar Rome. De vlucht zelf duurt slechts 50 minuten, maar de check-in en het vervoer naar het vliegveld zorgen ervoor dat de totale duur van de reis oploopt tot ongeveer drie of vier uur. Yep, dat is langzamer dan de hogesnelheidstreinen en daarom raden we dit alleen aan voor reizigers die op Florence Airport landen en op zoek zijn naar een handige verbinding met de hoofdstad.

De aankomst is op de enorme Leonardo da Vinci International Airport (FCO). Dat bevindt zich aan de uiterste westelijke rand van Rome, dichter bij de zee dan bij het Sint-Pietersplein. Het is wel verbonden met het Termini Station door de regelmatige treinen die er ongeveer 30 minuten over doen en €9-18 kosten, afhankelijk van de klasse van het rijtuig. Zoals altijd is vroeg boeken van groot belang als je koopjes wil vinden voor de vluchten, dus zorg ervoor dat je ten minste 90 dagen voor vertrek een zitplaats bemachtigt.

Van Florence naar Rome per auto

Florence to Rome by car

Reistijd – 3 uur (rechtstreeks)
Prijs – €35+
Comfort – 5/5

Enkele van de beroemdste regio’s van Italië liggen op de weg tussen Florence en Rome. Dat maakt het vooruitzicht om de reis met de auto te maken nog verleidelijker. Je hebt alle vrijheid om je route te plannen en je kan ontspannende lunches en verkenningen inplannen wanneer je maar wil. Je kan ook gewoon over de A1 (E35) Autostrada van de ene stad naar de andere rijden en het traject in slechts drie uur afleggen.

Een auto is de beste manier om een onvergetelijk Italiaans avontuur te beleven wanneer je van Florence naar Rome reist..

Het goede nieuws is dat een auto huren in Italië echt goedkoop kan zijn. Voor één dag huur betaalt je maar €35 voor een kleine driedeurs auto. Bovendien zullen veel grote bedrijven geen extra kosten in rekening brengen voor de enkele reis die je normaal gezien vaak wel moet betalen. Dat is goed nieuws voor diegenen die een autorit vol pizza’s willen plannen tussen Florence en Rome. RentalCars.com is een geweldige plek om aanbiedingen van toonaangevende en lokale bedrijven te vergelijken, met grote namen zoals Hertz, Dollar, en Thrifty.

Wat de route betreft, kan je moeilijk overdrijven over de enorme rijkdom aan plaatsen die je tegenkomt. Degenen die geïnteresseerd zijn in het klassieke Toscane met zijn kastelen en warmwaterbronnen zouden een omweg kunnen maken door de prachtige Val d’Orcia. Anderen geven er misschien de voorkeur aan om naar het oosten af te buigen naar de Sabina Heuvels, waar het meer van Trasimeno plaats maakt voor verborgen Laziaanse dorpjes. En dan zijn er nog de landweggetjes die je naar fotogenieke stopplaatsen zoals Bagnoregio en het prachtige Orvieto leiden.


Het zou een koud kunstje moeten zijn om de romantische rivier de Arno en de pastelkleurige juwelierswinkeltjes van de Ponte Vecchio achter je te laten voor Rome, een stad die bruist van leven en actie, barst van de verbazingwekkende oude monumenten en een aantal van ‘s werelds grootste musea bezit. Vliegtuigen, treinen, bussen en huurauto’s staan klaar om je er naartoe te brengen!


Van Florence naar Rome FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Florence naar Rome te reizen?

Bussen zijn bijna altijd de goedkoopste keuze voor reizigers die Florence willen inruilen voor Rome. Ze kosten minder dan €9, wat een waanzinnig goede prijs is als je bedenkt dat de goedkoopste treinen ongeveer het dubbele kosten. Je moet wel een paar euro extra rekenen voor de tramrit naar het station in Villa Costanza. Dat ligt aan de rand van Florence en de meeste bussen van de populaire busmaatschappij Flixbus vertrekken daar.

Wat is de snelste manier om van Florence naar Rome te reizen?

De trein verslaat zelfs het vliegtuig als je snel van Florence naar Rome wil reizen. Ja, de vliegtijd is slechts 50 minuten, maar je bent zeker drie uur onderweg als je de transfers naar het vliegveld en al de rest ook meerekent. Ondertussen zorgen de hogesnelheidslocomotieven die 300 km/u halen ervoor dat je het station van Santa Maria Novella kan verlaten en in 1,5 uur of zelf minder in het station Termini kan afstappen. Boek online voor de beste aanbiedingen via 12Go.co.

Hoeveel kost een treinkaartje van Florence naar Rome?

Er is een groot verschil tussen een treinkaartje dat je van tevoren koopt en een kaartje dat je op de dag zelf koopt in Italië. Op de route van Florence naar Rome betalen vroege vogels die een economy treinkaartje boeken ruim voordat ze aankomen in het land van de pizza misschien minder dan €18. Maar wie tot het laatste moment wacht, betaalt misschien wel €44 of zelfs meer! Begrijp je waarom het zo belangrijk is om je plaats online te reserveren via 12Go.co?

Hoelang duurt de treinrit van Florence naar Rome?

De supersnelle Frecciargento, Frecciarossa en EVO-treinen leggen de rit van Florence naar Rome razendsnel af. Eerlijk gezegd voelt het alsof je vliegt wanneer de wagons snelheden tot 300 km/u halen! De gemiddelde reistijd is 1,5 uur, maar het kan ook sneller, afhankelijk van het aantal stops dat je onderweg maakt.

Is er een hogesnelheidstrein van Florence naar Rome?

Ja. De meeste treinen die van Florence naar Rome gaan, zijn hogesnelheidstreinen. Ze vertrekken minstens één keer per uur en soms zelfs twee keer. De reistijd is ongeveer 1,5 uur per enkele reis. Probeer je treinkaartjes zo vroeg mogelijk te boeken als je naar het Colosseum wil gaan, want de prijzen stijgen aanzienlijk in de weken voor de reis. De online zoekfunctie van 12Go.co kan je daarbij helpen.

Hoelang duurt de busrit van Florence naar Rome?

Bussen kunnen je meestal in ongeveer drie uur van de wijngaarden van Noord-Toscane naar de historische bezienswaardigheden van Rome brengen, maar sommige doen er ook langer over. Je moet rekening houden met flinke vertragingen als je tijdens de spitsuren wil reizen, aangezien je dan op het station in de hoofdstad door het drukke verkeer moet zien te geraken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: