Hur man reser från Paris till Nice

Hur man reser från Paris till Nice

Paris till Nice är en resa från en livlig metropol till den eleganta rivieran. En stoltserar med Eiffeltornet och de romantiska kaféerna i Montmartre; den andra kretsar kring att sola på Franska rivieran, mellan klapperstenstränder och kullar täckta med barrskog. Inte undra på att så många ger sig ut på den här resan varje år.

Men det är inte en kort resa, för över 675 kilometer separerar de båda destinationerna. Frankrikes välutvecklade infrastruktur innebär dock att man kan genomföra resan på en enda morgon med hjälp av flyg, tåg eller egen bil. Vi tar en titt på de olika alternativen.

TransportTidPrisBiljetter
Paris till Nice med flyg1,5 h350 krBoka online
Paris till Nice med tåg6 h210 krBoka online
Paris till Nice med buss15 h340 krBoka online
Paris till Nice med bil8,5 h1100 kr

Paris till Nice med flyg

Paris to Nice by plane
Air France har Airbus A318-plan som flyger från Orlys flygplats till Nice flygplats © GB-Photographie / Shutterstock.com

Tid – 1 ½ timme (endast flygtid)
Pris – 350 kr
Komfort – 4/5

Paris och Nice må båda ligga inom Frankrikes gränser, men nästan 700 kilometer separerar dem. Det gör flyget till ett riktigt bra alternativ på rutten. De flyger söderut från huvudstaden och susar över hjärtat av den västra delen av landet. På klara dagar ska man se till att hålla utkik efter vingårdarna i Bourgogne och de snötäckta topparna i Rhône–Alpes nedanför.

Så många som 30 avgångar lyfter varje dag från Paris till Nice, och de har en restid på bara ett par timmar från stad till kust.

Merparten av flygningarna genomförs av två flygbolag. Vi har easyJet, som är ett budgetinriktat bolag med konsekvent låga priser från runt 350 kronor. Sedan har vi Air France, som är det nationella flygbolaget. De erbjuder premiumavgångar till ett något högre pris (allt under 700 kronor är ett bra pris med dem). Vi rekommenderar alltid att man bokar långt innan sin resa till den soldränkta sydkusten, eftersom flygen blir dyrare ju närmre resedatumet man kommer. Var även beredd på att behöva betala 170 kronor eller mer för incheckade väskor, om du till exempel har med dig snorklingsutrustningen eller yachtskorna.

De flesta av avgångarna mot Nice från Paris går från Orlys flygplats (ORY), även om vissa går från Paris-Charles de Gaulle (CDG). Båda är lätta att ta sig till från distrikten nära Eiffeltornet och Champs Elysée – den första betjänas av en speciell Orlybuss som bara kostar lite mer än 85 kronor per person, medan CDG har förbindelser till Gare du Nord via RER-tågen, som kostar 95 kronor. Dessa resor kommer lägga till 35–50 minuter på ens resa.

Flygplatsen i Nice ligger precis bredvid Liguriska havet
Flygplatsen i Nice ligger precis bredvid Liguriska havet

Man anländer till Nice flygplats, som är behändigt belägen på en udde i den sydvästra änden av ikoniska Promenade des Anglais. Terminalen har förbindelser till Nice fantastiska gamla stad med buss 98 och 99, som även gör stopp vid de havsnära hotellen längs promenaden. Biljetterna kostar €1,50 (15 kr). Alternativt kan man hyra en bil från RentalCars.com och ge sig ut på motorväg A8 för att kunna köra till hela den Franska rivieran på bara några timmar.

Paris till Nice med tåg

Paris till Nice med tåg
Tågresan från Paris till Nice är väldigt naturskön © Solomakha / Shutterstock.com

Tid – 5 h 45 min
Pris – 210 kr
Komfort – 5/5

Tåget är otvivelaktigt den huvudsakliga konkurrenten till flyget från Paris till Nice. Det kan matcha flygbolagens priser, med biljetter för så lite som 210 kronor (åtminstone om man går till 12Go.co riktigt tidigt och bokar i förväg). De är dessutom betydligt bekvämare än planen (mer om de härliga SNCF-lokomotiven nedan). Det brukar även vara mindre bökigt att resa med tågen, eftersom man slipper byten, incheckningar och säkerhetskontroller. Det enda de inte kan konkurrera med är restiden, som brukar ligga på runt sex timmar från station till station.

Avgångarna går från Paris Gare de Lyon med start 7.13 på morgonen och fram till strax efter 17.00, med totalt sju dagliga avgångar. Den övervägande majoriteten av dem är med otroligt flådiga TGV-tåg. De är Duplex, med två våningar och väldigt bekväma säten. Första klass kostar betydligt mer, men ger massor av extra benutrymme. Båda klasserna har dock bra åtkomst till mat ombord, såväl som eluttag i sätena och Wi-Fi. Det finns även två dagliga Ouigo-tåg. De prioriterar låga priser, så de är billigare men inte riktigt lika bekväma.

Andra klass på ett TGV Duplex-tåg
Andra klass på ett TGV Duplex-tåg skulle kunna vara första klass på andra tåg © RSA

Tåget är ett riktigt vackert sätt att resa genom Frankrikes hjärtland från Paris till Nice, speciellt om det är bra väder.

Och naturen? Man kan lugnt säga att de vyer som bjuds hade platsat på Cannes filmfestival. Allt börjar med den jordbrukspräglade landsbygden och byarna i Bourgogne, såväl som siluetten av Jurabergen innan man når Lyon. De som sitter på vänster sida av tåget kan därefter blicka ut över de skimrande topparna av de franska Alperna som höjer sig i väst. Tågen korsar därefter Rhône vid den uråldriga staden Avignon. När man når kusten bjuds det till slut på ett avslutande crescendo innan man når kusten. Vyerna på höger sida av tåget efter Marseille är av det turkosa Medelhavet, som ibland bryts av yachtfyllda hamnar och karga Chateu d’If (där självaste greven av Monte Cristo satt fängslad).

Paris till Nice med buss

Paris to Nice by bus
Att resa med buss är vanligtvis dyrare än att resa med tåg

Tid – 15 till 18 timmar
Pris – 340+ kr
Komfort – 2/5

Med restider på upp till 18 timmar från Paris till Nice, är bussen av förståeliga skäl inte lika populär som tåget och flygen. Ja, den kan ta en till den varma Franska rivieran, men då får man vara beredd på en lång resa på motorvägarna såväl som ett byte på vägen (vanligtvis i Gare Perrache, Lyon). Men om flygpriserna skjutit i höjden och de tågbiljetter som kan bokas billigt i förväg är slut (ja, det händer faktiskt!), då kan bussen vara ett reservalternativ som du är tacksam för.

Bussarna är bäst att ha som ett reservalternativ för när flygen och snabbtågen till Nice är slutbokade.

Vi rekommenderar att man håller sig till välrenommerade bolag som Flixbus och BlaBlaBus. De har de mest omfattande förbindelserna, vilket innebär mindre väntetid i Lyon för att resa vidare. De har dessutom moderna flottor av fordon som vanligtvis har toaletter och Wi-Fi ombord. Båda kan bokas i förväg med hjälp av 12Go.co, vilket alltid är en bra idé om man reser under backpacker-säsongen på sommaren.

Resan lär gå längs väg A6 i sydvästlig riktning till Rhône. Därefter går färden söderut längs kusten till Lyons flygplats, vilken är slutstationen för långdistansbussarna. Därifrån kan man ta lokalbussarna 98 och 99 för att ta sig till gamla stan och Promenade des Anglais för bara ett par euro.

Paris till Nice med bil

Paris to Nice by car
Det finns många destinationer på vägen som är värda ett stopp © Grisha Bruev / Shutterstock.com

Tid – Runt 8 ½ timme
Pris – 1100 kr
Komfort – 4/5

En resa till Nice från Paris kan vara den perfekta ursäkten att utforska den franska landsbygden, inklusive den fantastiska Rhônedalen och några av Europas mest fascinerande historiska städer. Det är precis vad man kan göra om man väljer att hyra en egen bil. Istället för att spendera 8 ½ timme på att genomföra resan utan stopp, kan man göra den till ett flera dagar långt äventyr från stad till kust.

Det innebär givetvis att man måste betala för att hyra bilen längre, men dygnspriserna är inte särskilt höga i Frankrike. Majoriteten av priset kommer att gå till avgiften för att bara resa i en riktning från A till B. Men trots det kan man på RentalCars.com komma undan med bara 1050 kronor för 72 timmars hyra. Det bör ge en gott om tid för ett stopp i Lyon, där man kan titta in de atmosfäriska kaféerna i distriktet Vieux Lyon. Man får även chansen att vandra i Alpillernas regionala naturpark, som präglas av timjandoftande bergstoppar. Eller så kan man ta en omväg till den skimrande kusten öst om Marseille, där pärlliknande sand och klara hav lockar från Porquerolles till Saint-Tropez.


Fram med solhatten och börja drömma om de fantastiska stränderna på Franska rivieran – snart är du på väg från de smutsiga gatorna i Paris till en av de vackraste regionerna i hela Europa!


Paris till Nice – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Paris till Nice?

När man bokar det i förväg med 12Go.co är tåget det billigaste sättet att byta Paris mot Nice. Men vi måste verkligen påpeka hur viktigt det är att boka tidigt – priserna skjuter i höjden nära resedatumet, och man får då betala mycket mer för exakt samma säte. Se även till att ta en titt på de billigare Ouigo-tågen, som kan vara billigare än 170 kronor per person!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Paris till Nice?

Att flyga söderut från flygplatserna Paris Orly eller CDG är det snabbaste sättet. Det finns uppemot 30 dagliga avgångar på rutten, och resan bör ta runt 1 ½ timme i luften (4–5 timmar totalt). Det är möjligt att söka efter och boka platser på alla flygbolag med 12Go.co.

Vilket är det bästa sättet att resa från Paris till Nice?

Vi är svaga för tåget från Paris till Nice. Det rör sig trots allt om flådiga, dubbeldäckade tåg från TGV som kan nå hastigheter på 300 km/h! Utöver det är vyerna otroliga, och inkluderar fälten i Bourgogne, kullarna som leder upp till de franska Alperna och de barrskogstoppade vikarna Franska rivieran. Och allt detta med en restid på bara sex timmar!

Hur lång är tågresan från Paris till Nice?

Tack vare de otroligt snabba TGV-tågen som trafikerar rutten, såväl som ett minimalt antal schemalagda stopp, kan man genomföra den långa resan från Paris till Nice på under sex timmar med tåget. Det är nästan jämförbart med flygtiderna om man räknar in resor till och från flygplatsen, samtidigt som tågpriserna generellt är lägre om man bokar i förväg med 12Go.co.

Går det ett direkttåg från Paris till Nice?

Ja, det går faktiskt flera om dagen. De avgår från Gare de Lyon från 7.00 på morgonen. De flesta är TGV-tåg, men vissa är de billigare Ouigo-tågen. Samtliga går hela vägen till Nice från Paris utan byten, och resan tar runt 5 timmar och 45 minuter.

Finns det ett snabbtåg från Paris till Nice?

Alla direkttåg från Paris till Nice är av snabbtypen. Till och med Ouigo-tågen är återanvända TGV-tåg som kan nå hastigheter på 300 km/h! Restiden på rutten är i snitt 5–6 ½ timme, så det går riktigt fort.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: