Hur man reser från Venedig till Florens

Hur man reser från Venedig till Florens

När du är klar med alla romantiska gondolturer på Canal grande, selfies med den guldprydda kupolen på Markuskyrkan och utsökt pasta frutti di mare, varför inte styra kosan mot Florens? Det är den uppenbara destinationen för konst- och kulturälskare som reser i Italien.

Staden ligger strax över 190 kilometer sydväst från Venedig och kan skryta med de ovärderliga samlingarna i Uffizigalleriet, de pastellfärgade juvelerarna i Ponte Vecchio och en av de mest iögonfallande kyrkorna i landet. Lyckligtvis kan resan genomföras lätt som en plätt, eftersom snabbtåg, prisvärda bussar och bra motorvägar står till buds när man ska resa mellan de två omtyckta städerna.

TransportTidPrisBiljetter
Venedig till Florens med snabbtåg2 h190 krBoka online
Venedig till Florens med vanligt tåg3.5 h210 krBoka online
Venedig till Florens med buss4 h90 krBoka online
Venedig till Florens med bil3 h440 krBoka online

Venedig till Florens med snabbtåg

Venedig till Florens med snabbtåg
Italos EVO-tåg till vänster och Trenitalias Frecciarossa-tåg till höger, på stationen Santa Lucia i Venedig © bellena / Shutterstock.com

Tid – Runt 2 timmar
Pris – 190 kr
Komfort – 5/5

Om du frågar en italiensk lokalbo lär han eller hon säga att det egentligen bara finns ett sätt att resa i stil från Venedig till Florens: snabbtåget. De har fler än 15 dagliga avgångar och reser från stad till stad på så lite som 1 timme och 50 minuter. Det är dessutom en hyfsat elegant resa, eftersom den genomförs med antingen EVO eller Le Frecce-tåg. Dessa kan nå otroligt snabba 300 km/h, har rymliga vagnar med pålitlig luftkonditionering och kommer med flera olika klasser för att passa olika reskassor.

Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg
Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg © Giovanni G / Shutterstock.com

Gör dig bekväm och njut av resan genom vackra Emilia-Romagna och Toscana på turen från Venedig till Florens med snabbtåget.

Resan kan börja antingen vid den stora stationen Santa Lucia i Venedig (perfekt om du vill lämna staden från den historiska kärnan nära Canal grande) eller Mestrestationen på det italienska fastlandet. Efter det susar man genom hjärtat av den rustika regionen Emilia-Romagna, där vetefält och oändlig jordbruksmark rullar förbi utanför fönstret. Den mest natursköna sektionen på rutten är dock otvivelaktigt resan genom Apenninerna in i Toscana, som tar en genom undangömda dalgångar i bergen och långa tunnlar som kantas av vingårdar. Ankomsten sker vid Firenze Santa Maria, som ligger en kort promenad på tio minuter från de historiska sevärdheterna på Piazza della Repubblica i Florens gamla stad.

Italos smart-klassen
Smart-klassen har de billigaste sittplatserna på Italos EVO-tåg © Sorbis / Shutterstock.com

Man har två bolag att välja bland om man vill åka med snabbtåg. Först har vi Trenitalia, som är ett statligt drivet bolag. De står för merparten av avgångarna och använder sig av Frecciarossa-tågen, som har väldigt högkvalitativ mat ombord. Vidare har vi Italo, vars EVO-tåg är precis lika snabba, men som kan vara något billigare. Och på tal om kostnad så ligger det i ditt intresse att boka tidigt! Vi menar allvar – grundpriserna kan ligga på runt 195 kronor, men kan bli flera gånger dyrare om du köper din biljett samma dag som du reser. Lyckligtvis är det lätt att fixa biljetter innan du ens anlänt till Italien. Du behöver bara gå till 12Go.co och börja söka.

Venedig till Florens med vanligt tåg

Venedig till Florens med vanligt tåg
Att ta det regionala tåget till Florens kommer att ta minst två timmar längre än snabbtåget och inkluderar många stopp © EQRoy / Shutterstock.com

Tid – 3 ½ till 5 ½ timme
Pris – Runt 210 kr
Komfort – 3/5

Det finns även klassiska, regionala tåg som kan ta en från Adriatiska havet till de stora, kupolprydda kyrkorna i Florens. De är inte alls lika snabba som EVO- och Le Frecce-tågen, men de klarar fortfarande av att genomföra resan på mellan 3 ½ och 5 ½ timme. Dessutom kostar de definitivt mindre än de dyraste sista minuten-biljetterna för snabbtågen. Det gör dem till ett perfekt alternativ om man inte har lyckats boka till ett bra pris i förväg via 12Go.co.

Regionala tåg är det långsammare alternativet för att resa genom Italien, men låter en fortfarande se fantastiska småstäder på färden från Venedig till Florens.

Den andra fördelen med de regionala tågen är att de visar en lite mer av Italien på vägen. De passerar genom flera städer på rutten, och det brukar vanligtvis röra sig om 2–4 stopp. Eftersom de regionala tågen inte bokas som en kombinerad biljett, utan som separata biljetter, kan man dessutom planera in några timmars avbrott för att lämna stationen och njuta av en espresso på torgen i dessa städer. Vi rekommenderar att planera en bensträckare för att promenera på de röda stengatorna i härliga Bologna och att ta en paus i den atmosfäriska stadskärnan i Prato.

Venedig till Florens med vanligt tåg
De regionala tågen kräver ett byte vid Bologna Centrale.

De som är bra med priserna för de vanliga tågen är att de inte förändras. Man betalar alltid samma pris för sätet – vanligtvis från 210 till 280 kronor – oavsett om man bokar samma dag man reser eller tre månader innan. Sett till bekvämligheten är vagnarna trevliga, men inte de bästa. De har bord och säten grupperade två och två, luftkonditionering och breda fönster för att se alla vyer.

Venedig till Florens med buss

Venice to Florence by bus
Flixbus har vanligtvis de modernaste fordonen och de billigaste priserna © dvoevnore / Shutterstock.com

Tid – 4 till 5 ½ timme
Pris – 90+ kr
Komfort – 3/5

Om du planerar ett riktigt budgetäventyr i Italien råder det ingen tvekan om att bussen är det bästa sättet att resa från stad till stad. Priserna om man bokar i förväg med online-motorn på 12Go.co kan vara så låga som 85 kronor för dessa turer. De är dessutom inte jättelånga, utan tar runt 3 timmar och 45 minuter från A till B, vanligtvis utan några stopp på vägen. Inte illa, eller hur?

Bussarna är perfekta för att spara lite pengar till gelato i Florens, och förhandsbokade biljetter kostar så lite som 85 kronor i vissa fall.

Bussarna mot Florens avgår vanligtvis från den stora stationen Tronchetto i den västra utkanten av Venedigs gamla stad. De stannar dessutom vid Viale Stazione på Mestre innan de beger sig ut på motorvägarna och kör i sydvästlig riktning. Vissa bussar avgår dock från Marco Polos flygplats. Piazzale Montelungo är i sin tur slutstationen. Den ligger centralt belägen, precis bredvid stationen Santa Maria Novell och på gångavstånd från storslagna Santa Maria del Fiore och Aronos flodbankar.

Bussarna kanske inte är lika bekväma som Frecce-tågen, men de håller knappast låg kvalitet. Sätena kan lutas tillbaka och det finns luftkonditionering, toaletter ombord och till och med Wi-Fi-anslutning. När du bokar ska du hålla utkik efter välrenommerade bolag som Flixbus, som vanligtvis har de modernaste fordonen och de billigaste priserna.

Venedig till Florens med bil

Venedig till Florens med bil
Florens, eller Firenze som de italienska vägskyltarna lyder på väg E35.

Tid – Runt 3 timmar
Pris – 440 kr per dag (för bilhyra)
Komfort – 4/5

Det finns många fördelar med att ta det långsamt på vägen från Venedig till Florens. Under resans gång korsar man nordvästra Italien, vilket innebär att det finns gott om platser att se på vägen. Att ta den snabbaste rutten innebär att man susar genom den förtrollande staden Bologna, som är landets kulinariska huvudstad och hem till UNESCO-märkt arkitektur. Alternativt kan man följa den adriatiska kusten för att se de grönskande våtmarkerna vid floddeltat Po eller åka till stränderna runt Ravenna. Alternativt finns det en tredje väg via vackra Verona och Gardasjöns bas.

Att hyra bil är för resenärer som är ute efter ett riktigt italienskt äventyr, med stopp, sevärdheter och kanske till och med en skymt av havet.

Man måste givetvis räkna med att det tar extra tid att se allt detta, även om resan kan avklaras på under tre timmar om man kör utan avbrott. Är man ute efter den snabbaste resan är det bara att ta väg A13 i sydlig riktning och sedan byta till E35 för en naturskön tur genom Apenninerna. Vägarna i Italien håller över lag hög kvalitet, speciellt betalvägarna som används mellan Venedig och Florens.

Bologna stad
Bologna ligger halvvägs mellan Venedig och Florens

Det går att hyra bil från RentalCars.com, där erbjudanden från välkända företag som Sixt och Locauto kostar runt 440 kronor per dag (även om det ofta tillkommer en extra avgift för att bara resa i en riktning). Var speciellt uppmärksam på var du planerar att hämta och lämna bilen. Det vanligaste är att det sker vid flygplatserna i båda städerna, men det är även möjligt att organisera att det sker vid tågstationen Mestre och Piazzale Roma.


Byt slingrande kanaler och Prosecco mot smala cypresser och de fylliga vinerna från Toscana genom att resa från Venedig till Florens. Det är en resa som kan genomföras på flera sätt, men kommer alltid att visa upp några av de bästa sevärdheterna som Italien har att erbjuda.


Venedig till Florens – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Venedig till Florens?

Bussen är förmodligen det mest budgetvänliga alternativet från kanalernas stad till Michelangelos Davids hemvist. Resan är inte den kortaste – räkna med runt fyra timmar från start till slut – men den garanterar att du anländer till Florens med några extra euro i plånboken. Detta eftersom sätena kostar från 85 kronor per person om de bokas långt i förväg via 12Go.co.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Venedig till Florens?

Tåget är det snabbaste av dem alla, med en restid på i snitt två timmar. De snabbaste avgångarna på rutten (Frecciarossas snabbtåg) tar faktiskt bara 1 timme och 53 minuter, vilket innebär att du kan lämna Venedig bakom dig och kliva ut i Florens historiska stadskärna innan kaféerna hunnit öppna för morgonens espresso. Det är mycket trevligt.

Vilket är det bästa sättet att resa från Venedig till Florens?

Snabbtågen är alternativet som sticker ut för att resa från Venedig till Florens. De kan genomföra resan snabbare än något annat transportmedel och kostar dessutom inte alltför mycket om du bokar i god tid innan semestern via 12Go.co. De är även bekväma, så fördelarna är många!

Vad kostar en tågbiljett från Venedig till Florens?

Hur mycket du får betala för att resa med tåg från Venedig till Florens beror helt på när du bokar. Om du är ute i riktigt god tid – 60–90 dagar innan resan – kan du få ett rabatterat pris på runt 190 kronor för Italos eller Trenitalias snabbtåg. Om du väntar för länge kan priset bli mycket högre än så. För de regionala avgångarna är kostnaden alltid runt 210 kronor, även om resan tar nästan dubbelt så lång tid.

Finns det ett snabbtåg från Venedig till Florens?

Ja, och det är det populäraste sättet att resa mellan de legendariska städerna. De avgår från stationen Santa Lucia upp till 17 gånger om dagen, med avgångar åtminstone var 90:e minut. Två bolag trafikerar rutten: Italo och Trenitalia. Båda kräver bokningar och har priser som höjs ju närmre resdagen man kommer. Därför är det smart att boka sin plats i förväg via 12Go.co.

Är tågresan från Venedig till Florens naturskön?

Det är en njutbar resa med fantastiska vyer, den saken är säker. Resan tar dig genom hjärtat av regionen Emilia-Romagna. Den brukar kallas för ”Italiens brödkorg” tack vare den rustika åkermark som böljar så långt ögat når. Mot slutet av resan passerar du genom flera tunnlar i samband med att tåget korsar de vilda Apenninerna, som löper längs landets ryggrad.

Hur lång är bussresan från Venedig till Florens?

Den är inte alltför lång. Sett till avståndet rör det sig om 257 kilometer på bra italienska motorvägar. Sett till tiden tar resan runt 4–5 timmar, vilket inkluderar stopp som de större bussbolagen gör på vägen i städer som Bologna.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: