Hur man reser från Milano till Rom

Hur man reser från Milano till Rom

Milano och Rom är två av de största metropolerna i Italien. En är känd för sitt mode och finanser, den andra för sin uråldriga stadskärna och oändliga mängder museer. Båda bör finnas på resplanen när man färdas genom Europas stövel. Med det sagt skiljs de av nästan 600 kilometer, med de karga Apenninerna, dalarna och Toscana och Poslätten i vägen.

Och där kommer denna guide in i bilden, som kan hjälpa dig att lägga resan bakom dig med hjälp av flyg, tåg eller bil, så att du resa från Alpernas svala skugga till skuggan av Colosseum. Ha så kul.

TransportTidPrisBiljetter
Milano till Rom med tåg3 h390 krBoka online
Milano till Rom med flyg1 h390 krBoka online
Milano till Rom med buss6 h170 krBoka online
Milano till Rom med bil6 h340 krBoka online

Milano till Rom med tåg

Milano till Rom med tåg
Att resa till Rom med Trenitalias snabbtåg är det bekvämaste sättet © Zigres / Shutterstock.com

Tid – 3 h 10 min
Pris – 390+ kr
Komfort – 5/5

Du kommer att susa fram som en kula på det snabbtåg som går genom centrala Italien. Detta är en av de snabbaste tågrutterna på kontinenten, med tåg som Frecciarossa, som på vissa sträckor kan nå cappuccino-skakande hastigheter på 300 km/h. Det innebär att det är ett transportmedel som låter dig beta av resan från Milano till Rom på så lite som tre timmar och tio minuter!

Resan följer landets ryggrad. Man börjar med att susa över Poslätten från Milano, medan Alperna försvinner i fjärran. Därefter kommer man till foten av Apenninerna, där kupolen hos fantastiska Santa Maria del Fiore blickar ut över Toscanas vingårdar. Därefter bär det av söderut igen, förbi den historiska bergsstaden Orvieto och de karga landskapen i Lazio. Roma Termini är slutdestinationen – huvudstadens största och mest centralt belägna station.

Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg
Sittplatser i 2:a klass (standard) på ett av Trenitalias Frecciarossa-tåg © Giovanni G / Shutterstock.com

Supersnabba tåg innebär att du kan knäppa foton av Colosseum bara lite mer än tre timmar efter att du lämnat Lombardiets konstfyllda huvudstad.

Servicen ombord Trenitalia- och Italo-tågen saknar motstycke. De är utan tvekan det bekvämaste resesättet som Italien har att erbjuda. Passagerare kan välja mellan 1:a klass och 2:a klass (Smart och Prima på Italo-tågen). Båda är rymliga och moderna, med utfällbara bord och breda fönster – ett måste på denna natursköna rutt!

Prismässigt kan du få betala uppemot 390 kronor för resan. Det är priset för de något billigare Italo-tågen, och nästan samma som för Trenitalia-biljetter om man är ute i god tid – de börjar säljas 2–3 månader innan resedatumet. Det är smart att söka efter och köpa dessa på 12Go.co så snart man vet vilket datum man ska resa, eftersom priserna kan öka kraftigt om man väntar för länge. Och oroa dig inte – det sker vanligtvis en avgång varje timme från Milano Centrale.

Milano till Rom med flyg

Milano till Rom med flyg
Alitalia har flest flygavgångar från Milano till Rom © MikeDotta / Shutterstock.com

Tid – 1 h 10 min (endast flygtid)
Pris – 390+ kr
Komfort – 4/5

Med tanke på att Rom är den italienska huvudstaden och Milano är landets näst största stad, kommer det knappast som någon överraskning att det går flyg mellan dem. Milano har faktiskt en trio av internationella flygplatser. Rom betjänas i sin tur av två stora flygbolagsnav. Fördelen? Det bör inte vara några problem hitta flyg söderut för att besöka Colosseum.

Alitalia är den huvudsakliga aktören på rutten. Det är Italiens nationella flygbolag, och det erbjuder uppemot 20 direktflyg från stad till stad varje dag! De börjar gå så tidigt som 6.30 på morgonen, medan de sista lämnar Milano runt 19.20 på kvällen. Det är inte en lång flygning – resan tar i snitt 70 minuter från start i Milano till landning i Rom. Man måste dock tänka på den extra tid som krävs för att ta sig till flygplatsen, checka in väskorna och resa vidare efter att man laddat.

San Babila to Linate Airport

Flygen till Rom tar under en timme, och de går från alla tre av Milanos större flygplatser.

Och på tal om flygplatser så kan resenärer välja mellan Milanos tre största nav. Majoriteten av avgångarna sker från flygplatsen Milan Linate, som ligger behändigt belägen strax öster om staden – hoppa på buss 73 eller X73 från San babila. Andra flyg avgår från den stora flygplatsen MXP, som ligger runt 45 minuter med buss från Milanos innerstad. Avslutningsvis finns det avgångar från Bergamo. Strikt talat ligger den i en annan stad, runt en timmes åktur i nordvästlig riktning. Men det är den perfekta platsen att hitta transport till Rom från om man har utforskat de fantastiska italienska Alperna och sjöarna.

När det kommer till kostnaden varierar flygpriserna från Milano till Rom väldigt mycket. Den här rutten är populär bland affärsresande och pendlare som rör sig mellan finanshuvudstaden och den faktiska huvudstaden, så avgångar tidigt på morgonen är ofta dyrare. Med det sagt kan man boka biljetter i förväg via 12Go för att få lägsta möjliga pris, som kan vara så lågt som 390 kronor, enkel resa och exklusive incheckat bagage.

Milano till Rom med buss

Milano till Rom med buss
BlaBlaBus och Flixbus är de två populäraste bussbolagen som trafikerar rutten från Milano till Rom

Tid – 6 till 9 timmar
Pris – 170+ kr
Komfort – 3/5

Bussen kanske inte är lika snabb som tåget eller flyget när man ska resa från Milano till Rom, men den är vanligtvis billigare än dem båda. Passagerare som sätter sig på bussarna mot den eviga staden kan vänta sig att betala runt 170 kronor för biljetten, och kanske till och med lite mindre om de bokar i förväg via 12Go.co. Men även om man sparar några euro till gelato och pizza, kommer det med längre restid – de flesta av bussarna tar minst 5 timmar och 45 minuter, men vissa kan ta upp till 9!

Lämna mer pengar i budgeten för guidade turer av Forum Romanum genom att välja bussen från Milano till Rom.

I regel är bussarna bekväma och rena. De har toaletter ombord, säten som kan lutas tillbaka och bra luftkonditionering (ett måste under de italienska sommarmånaderna!). De följer vägen Autostrada A1 (eller E35 som den också kallas) längs landets ryggrad, och passerar otroligt vackra regioner på vägen. Vänta bara på de fantastiska vyerna när ni korsar Apenninerna för att nå Florens, eller biten när Arezzos vingårdar och berg passerar utanför fönstret!

Sätena på BlaBlaBus
Sätena på BlaBlaBus-bussarna är överraskande bekväma med tanke på priset

De flesta resenärer letar efter platser på en av avgångarna från populära bolag som BlaBlaBus eller Flixbus. De har de nyaste bussarna och flest avgångar. Man kan dessutom boka dem i förväg, vilket kan hjälpa till att hålla kostnaderna nere, speciellt under den populära backpacker-säsongen på sommaren.

Milano till Rom med bil

Milano till Rom med bil
Du kommer att spendera mycket tid på A1/E35 om du ska resa från Milano till Rom med bil

Tid – 6 timmar
Pris – 340+ kr
Komfort – 5/5

Goda nyheter för resenärer som älskar friheten hos den öppna vägen: kostnaderna för hyrbil i Italien är bland de lägsta i hela Europa. Man kan hyra en i Milano, bland annat från stadens flygplatser, för runt 340 kronor per dag. Ofta tillkommer det dessutom ingen avgift för att bara köra i en riktning, så man kan undvika denna extrakostnad när man reser från Lombardiet till Rom.

Att ha en bil innebär att man kan göra resan från Milano till Rom till något speciellt och skapa en italiensk bilutflykt från norr till söder.

Men priset är bara en av anledningarna till varför detta är ett väldigt trevligt sätt att resa, för det kan bli till ett riktigt italienskt äventyr. Man måste färdas över 560 kilometer genom landets mitt, och det finns massor av fantastiska platserna på vägen att stanna vid. Kanske är du sugen på tortellini i matmeckat Bologna? Eller vill du se mästerverken från renässansen i Florens? Eller kanske väljer du de ångande varma källorna och vingårdarna på Toscanas landsbygd? Allt detta och mer finns på vägen!

Vi rekommenderar att du bokar din hyrbil i god tid innan du anländer till Italien om du redan har bestämt dig för att köra bil. Det är extra viktigt under sommarmånaderna, när det finns stor efterfrågan på bilar från semesterfirare som ska bege sig till villorna i Emilia-Romagna, Marche och Toscana. Ta en titt på RentalCars.com för att hitta några av de bästa erbjudandena från välkända, globala märken som Hertz, Thrifty och Dollar.


Milano gör sitt bästa för att få en att stanna, med modefyllda köpcentrum och sin storslagna, gotiska katedral. Men Rom kallar, så se till att boka ett av resesätten ovan för att kunna mumsa på pecorinopasta på Pizza del Popolo på nolltid!


Milano till Rom – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Milano till Rom?

Bussen kan ta nästan sex timmar totalt (och det är den snabbaste varianten), men det är vanligtvis det billigaste resesättet. Gå till 12Go.co och sök efter erbjudanden från bolag som Flixbus, som kan ta dig från Milano till Rom för så lite som 170 kronor i vissa fall.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Milano till Rom?

Det är väldigt jämnt mellan flyget och tåget. Alitalia erbjuder avgångar från flygplatsen Linate i Milano till den internationella flygplatsen Leonardo da Vinci i Fiumicino, som bara tar 70 minuter. Men restiden blir runt tre timmar eller mer om man räknar med incheckning av bagage och resor till och från flygplatsen. Därför är snabbtåget en konkurrent. Om man hoppar på det vid Milano Centrale kan man kliva ut på perrongen vid Rome Termini efter bara tre timmar och tio minuter. Inte illa. Alla nämnda resesätt kan jämföras och bokas online på 12Go.co.

Hur reser man från Milano till Rom?

Kom ihåg att detta är två av Italiens största och mest välbefolkade städer, så det råder ingen brist på sätt att ta sig från A till B. Alla alternativen kan jämföras online på 12Go.co, och de inkluderar allt från flyg och snabbtåg till hyrbilar och bussar. Det är viktigt att boka i förväg oavsett vad du väljer, för det här är en av de populäraste resorna i hela Europa!

Hur lång tid tar tågresan från Milano till Rom?

Om du tar snabbtåget så kommer du kunna insupa Roms ikoniska sevärdheter efter strax över tre timmar. Rätt bra, eller hur? Det kan man tacka de supersnabba Italo- och Frecciarossa-tågen för, som kan nå 300 km/h på vissa sektioner av rutten!

Vad kostar en tågbiljett från Milano till Rom?

Biljetterna har dynamisk prissättning på de italienska snabbtågen. Det innebär att priserna går upp och ner, men i regel är de billigare ju längre i förväg man bokar. Så bege dig till 12Go och sök efter biljetter på dina resedatum så snart du kan, för de som är ute i god tid kan få biljetter för så lite som 390 kronor, enkel väg.

Går det ett snabbtåg mellan Milano och Rom?

Ja, det finns många avgångar med snabbtåg från Milano till Rom. De avgår faktiskt nästan varje timma under dagen, och drivs av två separata bolag: Trenitalia och Italo. Båda har moderna, eleganta vagnar och genomför resan på 3–4 timmar.

Hur lång är bussresan från Milano till Rom?

Det beror helt på vilken buss du väljer. Det är faktiskt viktigt att kontrollera det, för vissa har restider på sju, åtta eller till och med nio timmar! Med det sagt kan man hitta biljetter för bussar som tar under sex timmar till den italienska huvudstaden. Alla scheman och priser för bussbiljetter kan jämföras på 12Go.co.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: