Hur man reser från Zürich till Interlaken

Hur man reser från Zürich till Interlaken

Ladda kameran, ta fram vandringsstaven och vaxa vandringskängorna – Interlaken är Schweiz när det är som mest äventyrligt. Det ligger på ett smalt näs mellan den blåskimrande sjön Brienz och turkosa Thun, och är porten till fantastiska Bernese Oberland. Där slingrar sig vandringslederna runt glaciärer medan de mäktiga topparna Eiger och Dreisitz vakar över landskapet.

Det är bara runt 120 kilometer av slingriga, schweiziska vägar till detta fantastiska hörn av Alperna från Zürich. Denna sträcka kan man ta sig med bil eller järnväg, och det är en fantastisk resa som bjuder på vyer över ängar, dalar och söta små byar på vägen. Är du redo att sätta igång? Då åker vi.

TransportTidPrisBiljetter
Zürich till Interlaken med tåg2 h220 krBoka online
Zürich till Interlaken med buss2 h510 krBoka online
Zürich till Interlaken med bil1,5 h870 krBoka online
Zürich till Interlaken med organiserad utflykt8 h910 krBoka online

Zürich till Interlaken med tåg

Zürich till Interlaken med tåg
Den natursköna tågresan mellan Lucern och Interlaken © Pixeljoy / Shutterstock.com

Tid – 1h50+
Pris – 220+ kr
Komfort – 5/5

Det finns i grund och botten två sätt att resa från Zürich till Interlaken på den schweiziska järnvägen. Det första, och snabbaste, tar en via landets huvudstad, Bern. Det görs ett snabbt byte till ett annat tåg som går söderut till Thun och därefter till Interlaken. En rutt som tar runt en timme längre, totalt 2 timmar och 50 minuter, är den som går via Luzern. Båda rutterna trafikeras av InterRegio- och InterCity-tåg, som har rymliga alternativ i andra och första klass, med bordssäten och stora fönster (goda nyheter för denna resa!).

De flesta resenärer väljer rutten via Bern trots att den är något dyrare, runt 310 kronor per person. Detta eftersom den är snabbare och avgår oftare från Zürich HB. Den första delen av resan görs med IC-tåget mot Brig och tar runt en timme. Efter bytet tar resan till Interlaken Ost 55 minuter. Om du undrar varför någon skulle välja den längre rutten till Lucerna så är det för tack vare alla fantastiska vyer.

Platser i första klass på ett InterCity-tåg Schweiz
Platser i första klass på ett InterCity-tåg © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Välj mellan en snabb resa via Bern eller en naturskön rutt genom Luzern och hjärtat av de schweiziska Alperna.

Den snabbare rutten bjuder visserligen också på vacker utsikt genom fönstret, speciellt när man reser söderut genom Aaredalen söder om Bern, men den håller sig främst till Schweiz norra slättmarker. Att resa via Luzern innebär en mer direkt rutt till Oberland. Därför anländer man snabbt till bergen och får se de karga topparna i Urialperna, den skimrande sjön Sarnersee, de snötäckta bergen i Urneralperna, den idylliska staden Brienz – listan bara fortsätter.

Det är alltid viktigt att boka sina biljetter på schweiziska tåg så snart man vet vilka datum man ska resa på. Varför? För att tågen här är bland de dyraste i Europa. Man kan dock minska kostnaden genom att köpa Supersaver-biljetter via 12Go.co. Dessa är vanligtvis bara tillgängliga 30–60 dagar innan resedatumet och kan kosta så mycket som 70 % mindre än en standardbiljett. Med andra ord kan man få hela resan för runt 220 kronor per person.

Zürich till Interlaken med buss

Zürich till Interlaken med buss

Tid – 2 h 10 min
Pris – 500 kr per person
Komfort – 3/5

Det finns inga kollektivtrafikbussar för att åka till de skimrande Alperna i centrala Schweiz från Zürich. Ett enda privat bussbolag erbjuder dock minst tre avgångar till Interlaken om dagen. De avgår direkt utanför Zürichs flygplats, tar lite över två timmar från start till slut och måste bokas i förväg. Bussen avgår faktiskt bara om det finns minst 15 bokningar. Håll utkik efter bolaget FLY-BUS/Oberland Reisen när du söker på 12Go.co.

Detta är ett riktigt trevligt alternativ för personer som flyger till Zürichs flygplats och direkt vill resa vidare till bergen. De tre potentiell avgångarna är vältajmade för att matcha inkommande flyg under dagen. En går 8.05, en 12.35 och ytterligare en sent på eftermiddagen vid 16.35. Alla dessa bussar går till den berömda skidorten Grindelwald, som ligger uppe i Bernese Oberland. Det är bara att hoppa av när bussen stannar i Interlaken.

Zürich till Interlaken med bil

Zürich till Interlaken med bil

Tid – 1 ½ timme
Pris – Runt 850 kr för en dags bilhyra
Komfort – 4/5

Resenärer som inte vill behöva lyda en buss- eller tågtidtabell kanske föredrar att hyra egen bil för resan mellan Zürich och Interlaken. Lyckligtvis kan tjänster som RentalCars.com erbjuda paket på bilhyra från både Zürichs innerstad och dess flygplats. Det hjälper dig att enkelt komma ut på vägarna, vare sig du vaknar på hotellet eller precis har anlänt med flyg. Vidare är de schweiziska vägarna generellt av väldigt hög kvalitet och rutten A4, A14 och A7 till Interlaken en ren fröjd att köra, speciellt när det är soligt.

Japp, den här vägen är känd som en av de mest slående i hela Alperna. Den tar en via charmiga Luzern, med sina täckta broar och skidstugor med fönsterluckor; under hisnande Mount Pilatus; förbi de gröna fälten och skogarna i härliga Sarnen; och längs hela den vackra sjön Brienz. Det bjuds på gott om möjligheter att stanna på vägen, och man frestas även att vandra, cykla och bada. Allt detta innebär att det kan vara en god idé att göra detta till en ordentlig resa genom att lägga till ett par övernattningar.

Zürich till Interlaken med organiserad utflykt

Zürich till Interlaken med organiserad utflykt
Linbanan i Grindelwald till vänster och Lauterbrunnen till höger.

Tid – Heldag
Pris – 910+ kr
Komfort – 4/5

Mindre bök, massor av tid att slappna av och njuta av vyerna, garanterad upphämtning vid hotellet i centrala Zürich – det finns många fördelar med att åka på organiserade utflykter till Interlaken. Givetvis under förutsättningen att man är villig att betala de runt 890 kronor som de vanligtvis kostar! Det hela brukar börja med en resa med buss eller minibuss hela vägen genom kantonen Zug och sedan Luzern. Det tar runt 1 ½ timme totalt, exklusive stopp för att ta foton vid de vackra sjöarna på vägen, vilket är vanligt förekommande.

Men resan till Interlaken är bara början, för dagordningen inkluderar vanligtvis lite tid för att shoppa i stadskärnans butiker, och oftast även en tripp till den fantastiska regionen Jungfrau i söder. Vissa paket kan till och med inkludera en resa med bergståget till Grindelwald för att ta linbanan över Eiger. Andra kan styra kosan in i Lauterbrunnen, för dimmiga regnskurar och några av de mest ikoniska topparna i Alperna.


Att resa till Interlaken från Zürich är lätt tack vare de reguljära förbindelser som erbjuds av Schweiz federala järnvägar. Men man kan även hoppa på en buss eller köra sträckan själv, och slingra sig mellan berg och azurblå vatten ända fram till staden vid sjöarna.


Zürich till Interlaken – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Zürich till Interlaken?

Eftersom det inte finns några kollektivtrafikbussar på denna rutt är det bäst att boka tågbiljetter så tidigt som möjligt om du vill spara pengar. Det kan du göra på 12Go.co upp till 60 dagar i förväg, för att vara säker på att få de Supersaver-platser som erbjuds av Schweiz federala järnvägar. Då kan du behöva betala så lite som 220 kronor per person för resan.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Zürich till Interlaken?

Det finns inget snabbare sätt att byta chica bistros och Grossmunsterkyrkan i Zürich mot alpvyerna i Interlaken än att köra själv. Resenärer som bokar en hyrbil via RentalCars.com kan susa fram längs de välskötta, schweiziska vägarna till sin destination på så lite som 1 ½ timme. Du kommer att vandra upp för Morgenberghorn innan du kan säga fondue.

Vilket är det bästa sättet att resa från Zürich till Interlaken?

I slutänden är det nog tågen. De avgår flera gånger i timman och kan ta dig till Interlaken på under två timmar. Ja, man måste byta tåg i Bern, men schweiziska tåg är bekväma och moderna. Vidare kan de faktiskt ha riktigt bra erbjudanden om man bokar tillräckligt långt i förväg via 12Go.co.

Vad kostar en tågbiljett från Zürich till Interlaken

Priset du måste betala för tåget från Zürich till Interlaken beror helt på när du bokar. Om du är ute i god tid och använder 12Go.co minst 30 dagar innan avresa, då kan du få budgetvänliga Supersaver-biljetter. Dessa kan vara så billiga som 220 kronor per person. Om du blir tvungen att köpa icke-rabatterade flex-biljetter kan du falla offer för en otrolig prishöjning till runt 150 schweizerfranc (1350 kr)!

Hur reser jag från Zürich till Interlaken med tåg?

Först ska du välja din rutt. Den snabbaste är med IC-tågen från Zürich HB till Bern och sedan vidare till Interlaken. Den långsammare men mer natursköna rutten går via Luzern. Båda kräver tågbyten och har ungefär samma pris. Vi rekommenderar att du beger dig till 12Go.co för att jämföra alla dina alternativ och de olika avgångstiderna.

Hur lång är tågresan från Zürich till Interlaken?

Den snabbaste möjliga tågresan från Zürich till Interlaken ligger på 1 timme och 50 minuter, och genomförs med IC-tågen via Bern. Andra förbindelserna som kan ta en till de vackra alpdalarna vid Luzern och kantonen Zug tar uppemot 2 timmar och 50 minuter. Du kan jämföra och boka båda alternativen idag med hjälp av sökmotorn på 12Go.co.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: