Hur man reser från Zürich till Luzern

Hur man reser från Zürich till Luzern

Banker och affärspersoner har gjort Zürich till en av de rikaste städerna i världen. Idag flockas folk dit för styrelsemöten, men även för att se den fantastiska gamla staden, Grossmunsterkyrkan eller den skinande sjön och Alperna som tornar upp sig bortom den.

För att fortsätta äventyret är ett givet nästa stopp på färdplanen Luzern. Den ligger undangömd under de höga bergstopparna Pilatus och Rigi, bara 38 kilometer i sydvästlig riktning. Själva resan dit är givetvis längre på grund av de slingrande höglandsvägarna och de branta dalgångar som ligger i vägen. Men belöningen är mödan värd: en otrolig samling schweiziska skidstugor och hus med fönsterluckor, täckta broar och blomstrande torg. Frestad? Då ser vi till att du kan komma dit.

TransportTidPrisBiljetter
Zürich till Luzern med tåg1 h240 krBoka online
Zürich till Luzern med bil40 min890 krBoka online
Zürich till Luzern med organiserad utflykt10 h890 krBoka online
Zürich till Luzern med taxi40 min2700 krBoka online

Zürich till Luzern med tåg

Zürich till Luzern med tåg
Tågen från Schweiz federala järnvägar är bekväma och moderna, och dubbeldäckade vagnar som bjuder på fantastiska vyer från toppvåningen används till och med för denna rutt. © EQRoy / Shutterstock.com

Tid – 45–60 minuter
Pris – Från 240 kr
Komfort – 5/5

Schweiz federala järnvägar driver väldigt regelbundna tåg från den stora bankstaden Zürich till den pittoreska Luzern. De går från den stora stationen Zürich HB, som ligger på Bahnhofplatz i hjärtat av staden, och det sker i snitt tre avgångar per timme. De börjar gå tidigt – alltså väldigt tidigt (det är möjligt att resa från stad till stad med tåget åtta minuter över midnatt om man vill!) – och fram till väldigt sent (den senaste avgången är 23.35).

Restiden varierar, men är aldrig över en timme. De snabbaste avgångarna låter en stiga ut genom den storslagna 1800-talsporten vid Luzerns tågstation efter bara 45 minuter. För detta är det IC-direkttågen som gäller, som inte involverar några byten på vägen. Vissa långsammare alternativ innebär att man måste byta tåg i den charmiga staden Zug, mittemellan de båda städerna. Vi rekommenderar enbart dessa om man vill stanna i staden för att smaka på den berömda körsbärstårtan eller ta en kaffe på det vackra, centrala torget.

Platser i första klass på ett InterCity-tåg Schweiz
Platser i första klass på ett InterCity-tåg © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Tågen från Zürich till Luzern gör en inte besviken vad gäller vyer och bekvämlighet, men vi rekommenderar att boka i förväg för att få ett rabatterat pris.

Precis som man kan vänta sig är tågresan dessutom naturskön. Den kanske inte är lika berömd som Glaciärexpressen, men det finns mycket att se. Först ut är en pittoresk sektion längs Zürichsjön. Håll utkik efter Albisbergen på ena sidan, eftersom de utgör det första tecknet på Alperna som höjer sig från lågländerna i norr. När man reser in i kantonen Zug blir landskapet karaktäristiskt schweiziskt, med ängar, hagar och till och med snötoppade berg vid horisonten.

Det billigaste priset av alla avgångar från Schweiz federala järnvägar är för Supersaver-biljetterna. De är vanligtvis bara tillgängliga i förväg, så man måste söka på 12Go.co innan man ens anlänt till Zürich. För att ge dig en uppfattning om hur mycket du kan komma att betala är baspriset för en direktresa till Luzern 240 kronor per person. De goda nyheterna är att de schweiziska tågen är bekväma och moderna, med dubbeldäckade vagnar som bjuder på storslagna vyer från toppvåningen.

Zürich till Luzern med bil

Zürich till Luzern med bil

Tid – Runt 40 minuter
Pris – Runt 890 kr
Komfort – 4/5

Det är möjligt att organisera en hyrbil via RentalCars.com för bara runt 890 kronor för en hel dags hyra. Man kan dessutom hämta bilen från var som helst i Zürich, även om den populäraste och mest behändiga platsen är direkt utanför ankomstterminalen på flygplatsen. Därifrån är det bara att köra västerut på motorväg A1, byta till A3 och sedan ta A4 söderut, innan man byter till A14 för att köra hela vägen till Luzern. Allt som allt kan resan genomföras på så lite som 40–50 minuter.

Har man lite extra tid att undvara och utrymme i reskassan kan man förlänga resan med några stopp på vägen till Luzern. De halvtimrade tavernorna och sjönära miljöerna i härliga Zug är absolut värda en övernattning. Alternativt finns det vandringsleder över hedarna och under istäckta toppar som inkluderats i Unescos Biosphäre Entlebuch, som ligger en bit väst om Luzern.

Zürich till Luzern med organiserad utflykt

Zürich till Luzern med organiserad utflykt
Båtturer och linbanor erbjuds vid sjön Luzern © Thanakorn.P / Shutterstock.com

Tid – Vanligtvis en heldag
Pris – Från runt 890 kr per person
Komfort – 4/5

Längtar du efter ett äventyr bland kullarna och dalgångarna vid Schwyz- och Urialperna – bergen som ramar in Luzern i söder och öst – och samtidigt ta del av den schweiziska kulturen? Allt detta och mer erbjuds av organiserade dags- eller flerdagarsutflykter som kombinerar resan till Luzern med historia och vandring i detta fantastiska hörn av Europa. Se bara till att jämföra dem för att hitta en resplan som verkligen passar dig. Vissa kretsar kring att se de gemytliga städerna Zug och Luzern, medan andra riktar in sig på att ta linbaneturer för att se de snötäckta topparna.

Priset för utflykterna skiljer sig från säsong till säsong, men man kan nästan alltid få ett fullständigt paket för runt 890 kronor per person. Det inkluderar vanligtvis transport till Luzern i en privat eller delad buss eller minibuss, såväl som hämtning vid ens hotell eller flygplatsen. Tänk på att utflykterna nästan alltid är tur- och returresor, så de är bättre om man vill ta sig till Luzern, besöka sevärdheterna och sedan åka tillbaka till Zürich i tid för en fonduemiddag.

Zürich till Luzern med taxi

Zürich till Luzern med taxi
Taxi från Zürich till Luzern är inte billigt, men väldigt bekvämt © chopjai photo / Shutterstock.com

Tid – 40 minuter
Pris – 2700+ kr
Komfort – 5/5

Att ta en taxi från Zürich till Luzern är inte billigt – det rör sig trots allt om Schweiz. Kostnaden för åkturen från en stad till den andra landar vanligtvis på över 2650 kronor, och det blir garanterat dyrare om man reser under vandringssäsongen på sommaren, med skidor eller sent på kvällen. Men den uppenbara fördelen är att man kan hämtas från var som helst och släppas av var man vill. Det är goda nyheter för personer som flyger till Zürichs flygplats eller de som ska bo i en av de fina bergsstugor som ligger utspridda i dalen runt Luzern.

Rutten följer precis samma vägar som man tar om man kör själv (se ovan). Det innebär att man åker raka vägen längs motorväg A4 förbi Mettmenstetten, in i den vackra kantonen Zug och sedan sydväst till Luzern. På soliga dagar kan vyerna inkludera det hajfeneformade berget Rooterberg och de avlägsna Alperna som reser sig i söder.


Att lämna staden Zürich bakom sig och resa i sydvästlig riktning mot Luzern är det första steget in i de fantastiska, schweiziska Alperna. Det handlar om att byta chica matställen och stora banker mot siluetten av istoppade berg och smaragdgröna hagar som vakas över av kyrktorn.


Zürich till Luzern – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Zürich till Luzern?

Tåget ger mycket valuta för pengarna när det är dags att bege sig in i bergen och bort från Zürichs livliga stadskärna. Så länge du bokar biljetter i förväg med en betrodd leverantör, som 12Go.co, kan du behöva betala så lite som 240 kronor för ett säte.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Zürich till Luzern?

Att köra bil är förmodligen det snabbaste resesättet av dem alla. Det gör givetvis ingen skillnad om du hyr en bil från RentalCars.com eller bokar en privat taxi via 12Go.co – i slutänden rör det sig om en resa på 40–50 minuter innan man anländer till sadeltaken och de täckta broarna i vykortsvackra Luzern.

Vilket är det bästa sättet att resa från Zürich till Luzern?

De flesta tar tåget. De går hela natten och avgår upp till tre gånger i timmen, så du bör inte behöva vänta alltför länge innan det bär av till Luzern. Utöver det kan de vara riktigt prisvärda, med biljetter för runt 240 kronor om du bokar i förväg.

Vad kostar tåget från Zürich till Luzern?

Basbiljetterna, som köps minst 60 dagar i förväg (så kallade Supersavers-biljetter) kostar vanligtvis 240 kronor per person från Zürich till Luzern. Detta pris är en rabatt på ungefär 70 % jämfört med en vanlig biljett, så det är alltid rekommenderat att boka i förväg om du redan vet vilka datum du ska resa på.

Hur lång är tågresan från Zürich till Luzern?

Att resa från Zürich till Luzern är en kort resa förbi Zürichsjön och in i Schwyzalperna. Allt som allt tar den mellan 45 och 60 minuter, där de långsammare avgångarna inkluderar ett stopp i staden Zug.

Är tågresan från Zürich till Luzern naturskön?

Det är den verkligen. Först bjuds man på vyer över de havsblå vattnen i Zürichsjön – järnvägen går längs den hela vägen till Horgen. Efter det svänger vagnarna av österut och åker in i Albisbergen och förbi Zugsjön, där Wildspitzberget vakar över landskapet. Efter det går färden längs mjölkgårdar och hagar på väg till Luzern, som till slut uppenbarar sig med berget Pilatus i bakgrunden.

Finns det något direkttåg från Zürich till Luzern?

Ja, det avgår flera direkttåg i timmen från Zürich till Luzern. De är faktiskt bland de bekvämaste och billigaste transportmedlen på denna rutt, så se till att kolla upp tidtabellerna och priserna i förväg via 12Go.co om du planerar en resa till de Schweiziska Alperna i år.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: