Hur man reser från Zürich till Geneve?

Hur man reser från Zürich till Geneve?

Så du vill resa till Geneve från Zürich? Vi förstår varför. Skimrande sjöar, siluetten av Alperna och till och med Mont Blanc, de fantastiska CERN-utställningarna och en charmig gammal stadsdel väntar i denna livliga, schweiziska stad. Lyckligtvis är resan från bankstaden Zürich relativt lätt att planera.

Resan är över 225 kilometer lång, men går att genomföra på under tre timmar. Om du vill lära dig hur ska du läsa vidare – den här guiden har information om vägarna, tågen och till och med flygen som kan hjälpa dig att resa från den ena schweiziska staden till den andra.

TransportTidPrisBiljetter
Zurich to Geneva bZürich till Geneve med tåg3 h410 krBoka online
Zürich till Geneve med flyg1 h1100 krBoka online
Zürich till Geneve med bil3 h1900 krBoka online

Zürich till Geneve med tåg

Zurich to Geneva by train

Tid – 2 h 44+ min
Pris – 410+ kr
Komfort – 5/5

Att ta tåget från stad till stad är lekande lätt i Schweiz. Tack vare regelbundna IC-tåg (InterCity), som avgår runt var 30:e minut från Zürich HBF från klockan 6.00 på morgonen, kan du vara säker på att det finns förbindelser hela vägen genom landet till Geneve vid tidpunkter som passar ditt schema. Än bättre är det faktum att dessa avgångar går direkt, vilket innebär att du inte måste kliva av på någon station på vägen. Det är bara att sätta dig till rätta och njuta av resan.

Och på tal om själva resan så slingrar sig rutten längs den norra kanten av de schweiziska Alperna och går i sydvästlig riktning på en av landets huvudsakliga järnvägar i runt 225 kilometer. Den bjuder på riktigt häftiga vyer, men det är inte den mest dramatiska rutten i landet på långa vägar, främst eftersom den inte går genom Berner Oberland eller på allvar letar sig in bland de snötäckta topparna i Alperna. Vi rekommenderar dock att du bokar ett säte på den vänstra sidan av vagnen, som bjuder på bäst utsikt.

Säten på ett Intercity Tåg

Direkttåget är ett behändigt och effektivt alternativ om du vill resa genom landet till Geneve på mindre än tre timmar.

Priserna för tågen mellan Zürich och Geneve är rörliga. Det är värt att ha i åtanke om du redan har bestämt dina resedatum, för det innebär att du har chansen att hitta rabatterade priser. Dessa erbjuds via 12Go.co runt 30–60 dagar i förväg, och kostnaden kan ligga på så lite som 410 kronor per person.

Personer som verkligen är på jakt efter de bästa vyerna bör sättet siktet på en specifik resväg. Den involverar att ta ett tidigt tåg från Zürich till Brig och sedan hoppa på den världsberömda Glaciärexpressen och resa västerut. Du måste resa runt klockan 10.00 från Zürich HBF för att detta ska funka, men om du lyckas kan du se fram emot en fantastisk dag där du susar fram genom de snötäckta Alperna, förbi fantastiska dalar och klyftor. Detta gör dock att resan blir runt 81 schweizerfranc (750 kr) dyrare och tar över åtta timmar.

Zürich till Geneve med flyg

Zurich to Geneva by plane
Swiss International Air Lines-plan lyfter från Zürichs flygplats © Anton Gvozdikov / Shutterstock.com

Tid – 50 minuter (endast flygtid)
Pris – 1100+ kr
Komfort – 4/5

Swiss International Air Lines erbjuder massor av avgångar mellan vad som är två av landets främsta flyghubbar: Zürichs flygplats och Geneves flygplats. De trafikeras av mindre plan där sätena är grupperade två och två eller tre och tre, och det tar bara 50 minuter att längs Alperna ta sig från den ena till den andra. Rutten vänder sig till både de som vill resa inrikes och internationella resenärer som är på väg till andra destinationer. Det innebär att avgångarna är utspridda under hela dagen, från 7.30 på morgonen till 22.35 på kvällen.

Flygningar av Swiss Air Lines går mellan Zürich och Geneve flera gånger om dagen.

Den mest uppenbara nackdelen med att flyga är den effekt det otvivelaktigt kommer att ha på reskassan. Dessa korta flygningar kan nämligen kosta en hel del. Grundpriserna kan faktiskt ligga på 1100 kronor även om man bokar 90 dagar i förväg. Det inkluderar dessutom inte incheckat bagage eller möjlighet att välja sittplats (då måste man uppgradera till ekonomiklass, vilket kostar runt 360 kronor per person). Med det sagt är det alltid värt att ta en titt på 12Go.co för att se om det finns plötsliga reor eller gömda erbjudanden på flygningar med Swiss.

Den totala restiden när man flyger ligger på runt 3 ½–4 ½ timme, vilket inkluderar 15 minuter för att ta sig till flygplatsen i Zürich med direkttåg och 20 minuters bussresa till Geneves innerstad när man väl anlänt, såväl som incheckning, säkerhetskontroller och köer på flygplatsen. Det innebär att flygen faktiskt inte är lika snabba som IC-tågen om man räknar från stadskärna till stadskärna.

Zürich till Geneve med bil

Zürich till Geneve med bil

Tid – 3 timmar (om du kör direkt från Zürich till Geneve)
Pris – 1900+ kr (för tre dagars bilhyra)
Komfort – 4/5

Det finns gott om saker att se för inbitna upptäckare som väljer att hyra bil i Schweiz och själva köra ner till Geneve. Först och främst är vägarna i den här delen av Europa av riktigt hög kvalitet. Vägytan är fin, skyltarna bra och trafiken säker över lag, vilket gör det till ett nöje att släppa på handbromsen och rulla iväg. Det finns dessutom några riktigt vackra rutter att ta, och du har friheten att utforska och se vad du vill mellan de två städerna.

Utan tillgång till en egen bil kommer du behöva betala runt 1800 kronor för tre dagars bilhyra från RentalCars.com, vilket inte inkluderar den extra avgiften för att bara köra i en riktning. Det är dock inte så illa om du tänker på alla fantastiska saker du kan få se på vägen. De uppenbara valen är bergsklädda Grindelwald och regionen Jungfrau, med sina vattenfall och snidade bergstoppar. Men du kanske även vill se det slående paradiset runt Brienzsjön eller de avsides belägna alplandskapen i parken Gruyère Pays-d’Enhaut. Vi lämnar beslutet till dig.


Valet står alltså mellan att susa österut längs de schweiziska Alperna från Zürich till Geneve på bara några timmar, eller att göra resan till ett fullfjädrat äventyr genom att lägga till stopp i Jungfrau eller resa med den fantastiska Glaciärexpressen. Inte ett helt oangenämt val att behöva göra, eller hur?


Zürich till Geneve – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Zürich till Geneve?

Det går sällan bussar mellan dessa schweiziska städer eftersom ett direkttåg finns på menyn. Därför är det troligt att tåget är det billigaste sättet att resa från Zürich till Geneve. Det är dock viktigt att boka tidigt online, eftersom du då kan få rabatter på runt 70 % via 12Go.co!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Zürich till Geneve?

Tåget är det kvickaste sättet att resa. De snabba, schweiziska IC-tågen hjälper dig att korsa landet på bara 2 timmar och 44 minuter. Det är snabbare än att flyga om man räknar med resor och till och från flygplatserna såväl som väntetiden innan man lyfter från Zürich.

Vilket är det bästa sättet att resa från Zürich till Geneve?

Vi älskar verkligen tåget. Schweiziska IC-tåg är bekväma och snabba, och erbjuder dessutom otroliga vyer över bergen som leder upp mot Alperna. Om det låter frestande så är det värt att överväga en tripp med Glaciärexpressen. Det är en väldigt speciell upplevelse, men den höjer restiden med tåget från strax under tre timmar till över åtta!

Vad kostar en tågbiljett från Zürich till Geneve?

Det är alltid värt att boka tågbiljetten från Zürich till Geneve på 12Go.co så långt i förväg du kan. Detta eftersom det schweiziska järnvägsbolaget erbjuder så kallade Supersaver-biljetter, som kan ha upp till 70 % rabatt. Det blir därför möjligt att resa från den ena staden till den andra för bara 410 kronor per person. Bokar man senare kan precis bli betydligt dyrare.

Hur lång är tågresan från Zürich till Geneve?

Den är inte lång. 2 timmar och 45 minuter är faktiskt allt som krävs för att byta bankerna i Zürich mot de skimrande sjöarna i Geneve. Det har vi Schweiz direktgående och snabba IC-tåg att tacka för, som du enkelt kan boka online via 12Go.co.

Är tågresan från Zürich till Geneve naturskön?

Det är den verkligen. Försök att få en sittplats på den vänstra sidan av vagnen. På så sätt får du ett bredare panorama över de schweiziska Alperna under hela resan från Zürich till Geneve, och du kan till och med få en skymt av Mont Blanc på klara dagar. Om du verkligen gillar utsikten kan du även ta den ikoniska Glaciärexpressen. Det är dock en heldagsresa som går från Chur till Brig och avslutningsvis till Geneve.

Är det bättre att flyga från Zürich till Geneve eller att ta tåget?

Tåget vinner vanligtvis denna dust. Anledningarna? Det är snabbare, men bara om man inkluderar resorna till och från flygplatserna och incheckningen. Det är även billigare, åtminstone oftast. Avslutningsvis är det bekvämare, med luftkonditionerade vagnar och vyer över Alperna under resans gång.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: