Hoe reis je van Zürich naar Genève

Hoe reis je van Zürich naar Genève

Dus, je wil naar Genève vanuit Zürich? Het is niet zo moeilijk te begrijpen waarom. Het glinsterende water van de meren, de contouren van de Alpen en zelfs de Mont Blanc, de verbazingwekkende tentoonstellingen van CERN en een charmante oude stad wachten allemaal op je in deze bruisende stad in het westen van Zwitserland. Gelukkig is de reis vanuit het bankencentrum van Zürich relatief eenvoudig te plannen.

De afstand die je aflegt is meer dan 225 kilometer, maar je kan de hele reis in minder dan drie uur afleggen. Als je wil weten hoe, dan moet je verder lezen – deze gids bevat informatie over de wegen, de treinen en zelfs de vliegtuigen die je kunnen helpen om dit traject van de ene Zwitserse stad naar de andere af te leggen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Zürich naar Genève per trein3 u€41Boek Online
Van Zürich naar Genève per vliegtuig1 u€110Boek Online
Van Zürich naar Genève per auto3 u€190Boek Online

Van Zürich naar Genève per trein

Van Zürich naar Genève per trein

Reistijd – 2u 44min+
Prijs – €41+
Comfort – 5/5

De trein nemen van stad naar stad kan niet eenvoudiger in Zwitserland. Dankzij de regelmatige IC (InterCity) verbindingen die vanaf 6 uur ‘s ochtends ongeveer elke 30 minuten van Zürich HBF vertrekken, kan je er zeker van zijn dat er een verbinding is tot Genève in de hele breedte van het land die past bij je reisschema. Nog beter nieuws: Deze diensten gaan rechtstreeks, wat betekent dat je onderweg niet hoeft uit te stappen op tussenstations. Je kan gewoon instappen en van de rit genieten.

En over de rit gesproken… het is een kronkelende route die langs de noordelijke rand van de Zwitserse Alpen loopt, ruwweg in zuidwestelijke richting op één van de belangrijkste spoorlijnen van het land voor ongeveer 275 kilometer. Er zijn een aantal prachtige uitzichten, maar het is zeker niet de meest indrukwekkende spoorlijn in het land, vooral omdat er niet langs het Berner Oberland of de besneeuwde hoge Alpen wordt gereden. Toch raden we je aan om een zitplaats te zoeken aan de linkerkant van de wagon, waar je de beste panorama’s te zien krijgt.

Seating Intercity Train

De rechtstreekse treinverbinding is een handige en efficiënte keuze om in minder dan drie uur het hele land door te reizen naar Genève.

De kosten van de rechtstreekse treinen tussen Zürich en Genève kunnen wijzigen. Dat is goed om te weten als je jouw reisdata al hebt vastgelegd, want het betekent dat je misschien enkele van de voordelige Supersaver-tarieven kan bemachtigen. Je kan ze 30 of 60 dagen voor vertrek vinden op 12Go.co en de prijzen van de stoelen op deze route zakken soms tot slechts €41 per persoon.

Voor de echte liefhebbers van mooie uitzichten is er nog een andere verleidelijke treinoptie. Neem ‘s ochtends een IC-trein van Zürich naar Brig en spring dan op de wereldberoemde Glacier Express in westelijke richting. Je moet rond 10 uur ‘s ochtends uit Zürich HBF vertrekken om de verbinding te halen, maar als het lukt, heb je een hele dag om door de besneeuwde Alpen te razen, te midden van een aantal prachtige valleien en ravijnen. Dit kost echter wel 81 CHF (€76) meer dan de totale kosten van de reis en je zal er meer dan acht uur over doen.

Van Zürich naar Genève per vliegtuig

Van Zürich naar Genève per vliegtuig
Een vliegtuig van Swiss International Air Lines stijgt op van de luchthaven van Zürich © Anton Gvozdikov / Shutterstock.com

Reistijd – 50 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €110+
Comfort – 4/5

Swiss International Air Lines biedt veel verbindingen aan tussen twee van de meest prominente luchthavens van het land: Zürich Airport en Genève Airport. Er worden kleine city-hopper vliegtuigen ingezet met twee-twee of drie-drie zitplaatsen en de vlucht duurt slechts 50 minuten om de rand van de Alpen over te steken van de ene landingsbaan naar de andere. De route is bedoeld voor zowel reizigers die het binnenland doorkruisen als internationale reizigers die een aansluiting zoeken via de Zwitserse luchthavens, wat betekent dat de vertrekken verspreid worden over de hele dag, beginnend om 7:30 uur en eindigend om 22:35 uur.

Swiss Air Lines heeft meerdere vluchten per dag tussen Zürich en Genève.

Het grootste nadeel van vliegen is de extra druk op het reisbudget. Deze korte afstandsvluchten kunnen prijzig zijn. Ook al boek je 90 dagen van tevoren, de basistarieven kunnen oplopen tot €114, zonder ruimbagage of stoelkeuze (een upgrade naar Economy Classic is vereist voor dit soort extra’s en kost ongeveer €36,50 per persoon). Dat gezegd hebbende, is het altijd de moeite waard om 12Go.co te raadplegen voor vluchten met Swiss om te kunnen profiteren van flash sales of verborgen aanbiedingen.

De totale reistijd is ongeveer 3,5 tot 4,5 uur. Dat is inclusief de 15 minuten die het kost om met de rechtstreekse trein naar de terminals in Zürich te komen en de 20 minuten durende bus naar het centrum van Genève als je éénmaal bent aangekomen, om nog maar te zwijgen van het inchecken, de beveiliging en de rijen in de vertrekhal. Het resultaat? Vliegen is in feite minder snel dan de IC-treinen als je van stadscentrum naar stadscentrum wil gaan.

Van Zürich naar Genève per auto

Van Zürich naar Genève per auto

Reistijd – 3 uur (als je rechtstreeks van Zürich naar Genève rijdt)
Prijs – €190+ (om een auto voor drie dagen te huren)
Comfort – 4/5

Er is genoeg om de meest moedige reiziger te verleiden om een auto te huren in Zwitserland en zelf naar Genève te rijden. Ten eerste zijn de wegen in deze hoek van Europa van topkwaliteit. Goed wegdek, uitstekende wegwijzers en veilig rijden maken het over het algemeen de ideale plek om zelf te gaan rijden. Bovendien heb je verschillende mogelijkheden om er een adembenemend mooie rit te maken en als je voor deze optie kiest, heb je de vrijheid om tussen de twee steden verschillende dingen te gaan verkennen en ontdekken.

Als je geen eigen auto hebt, moet je meer dan 180 euro betalen om bij RentalCars.com een auto voor drie dagen te huren en dan tel ik de extra kosten voor het rijden in één richting nog niet eens mee. Toch is dat niet zo slecht als je alle prachtige dingen die deel kunnen uitmaken van deze reis in overweging neemt. De voor de hand liggende keuzes zijn het in de bergen gehulde Grindelwald en de Jungfrau-regio, met zijn watervallen en uitgesneden bergtoppen. Maar misschien hou je ook wel van het adembenemende paradijs van het meer van Brienz of de afgelegen uitzichten van de voor-Alpen in het Regionale Park Gruyère Pays-d’Enhaut. Wij laten jou beslissen.


Je moet dus kiezen tussen in een paar uur naar het oosten razen langs de rand van de Zwitserse Alpen van Zürich naar Genève, van die reis iets avontuurlijks maken door onderweg tussenstops te maken bij de Jungfrau of een ritje met de indrukwekkende Glacier Express. Dat is toch geen slechte beslissing?


Van Zürich naar Genève FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Zürich naar Genève te reizen?

Omdat er zelden openbare bussen rijden wanneer er een rechtstreekse treinverbinding wordt aangeboden in Zwitserland, is het waarschijnlijk dat de goedkoopste optie om van Zürich naar Genève te reizen de trein is. De sleutel is vroeg boeken, want via 12Go.co kan je kortingen vinden tot wel 70%!

Wat is de snelste manier om van Zürich naar Genève te reizen?

De trein is het snelste vervoermiddel dat er is. Met de snelle Zwitserse IC kan je het hele land doorkruisen in slechts 2u 44min in totaal. Dat is sneller dan vliegen als je de tijd voor de transfers naar de terminals en het wachten in de vertrekhal in Zürich meerekent.

Wat is de beste manier om van Zürich naar Genève te reizen?

Wij zijn grote fans van de trein. De Zwitserse IC-lijnen zijn comfortabel en snel, maar bieden ook een prachtig uitzicht op de uitlopers van de Alpen. Als het uitzicht je in de verleiding brengt, is het de moeite waard om een ritje met de Glacier Express te overwegen. Dat is echt een bijzondere ervaring, maar de gemiddelde reistijd voor deze treinrit stijgt van net geen drie uur naar net iets meer dan acht uur!

Hoeveel kost een treinkaartje van Zürich naar Genève?

Het is altijd de moeite waard om het treinkaartje van Zürich naar Genève zo lang mogelijk van tevoren op 12Go.co te boeken. Dat komt omdat het Zwitserse spoorwegnet zogenaamde Supersaver-tarieven aanbiedt die de prijzen tot 70% kunnen doen dalen, vandaar dat het mogelijk is om van de ene stad naar de andere te reizen voor slechts €41 per persoon. Als je te laat op zoek gaat naar treinkaartjes, kan het zijn dat je heel wat meer moet betalen.

Hoelang duurt de treinrit van Zürich naar Genève?

Het duurt niet lang. In 2u 45min verruil je tegenwoordig de oevers van Zürich voor het glinsterende water van Genève. Dat is te danken aan de rechtstreekse en snelle IC-treinen van Zwitserland waarvoor je eenvoudig online treinkaartjes kan bestellen via 12Go.co.

Is de treinrit van Zürich naar Genève mooi?

Dat is het zeker. Probeer een zitplaats aan de linkerkant van het rijtuig te krijgen. Op die manier heb je een prachtig uitzicht over de Zwitserse Alpen, helemaal van Zürich tot Genève, en op een heldere dag kan je misschien zelfs de top van de Mont Blanc zien. Als je echt van het uitzicht houdt, kan je ook de legendarische Glacier Express nemen, maar dat is een uitstap van een volledige dag, die je langs Chur en Brig brengt alvorens naar Genève zelf te gaan.

Kan je het best met de trein of het vliegtuig van Zürich naar Genève reizen?

De trein wint meestal die kop aan kop race. Redenen? Het is sneller, maar alleen als je de tijd optelt die je nodig hebt om van en naar het vliegveld te geraken en je bagage in te checken. De trein is ook goedkoper – meestal toch. Het is ook comfortabeler, want de rijtuigen beschikken over airconditioning en je kan tijdens je reis genieten van het uitzicht op de Alpen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: