Hoe reis je van Zürich naar Interlaken

Hoe reis je van Zürich naar Interlaken

Laad de camera op, zet de wandelstokken en wandelschoenen klaar – Interlaken is Zwitserland op zijn avontuurlijkst. Het ligt op een smalle landengte tussen het opaalkleurige Brienz-meer en het turqoise Thun-meer, en is de toegangspoort tot het prachtige Berner Oberland, waar wandelpaden rond gletsjers slingeren en de machtige toppen van de Eiger en de Dreispitz de wacht houden.

Vanuit Zürich is het iets minder dan 120 kilometer over de slingerende Swizz-wegen naar deze prachtige hoek van de Alpen. Dat kan met de auto of de trein, via een aantal werkelijk adembenemende routes met uitzichten over weiden en valleien, en schilderachtige bergstadjes. Klaar om te vertrekken? Goed…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Zürich naar Interlaken per trein2 u€23Boek Online
Van Zürich naar Interlaken per bus2 u€51Boek Online
Van Zürich naar Interlaken per auto1.5 u€87Boek Online
Van Zürich naar Interlaken per georganiseerde tour8 u€91Boek Online

Van Zürich naar Interlaken per trein

Van Zürich naar Interlaken per trein
De panoramische trein tussen Luzern en Interlaken © Pixeljoy / Shutterstock.com

Reistijd – 1h50+
Prijs – €23+
Comfort – 5/5

Er zijn in principe twee manieren om van Zürich naar Interlaken te reizen met de Zwitserse spoorwegen. De eerste – en de snelste – gaat via de hoofdstad van het land, Bern. Daar stap je over op een andere trein naar het zuiden, naar Thun en zo kom je in Interlaken zelf. De route via Luzern is ongeveer een uur langer en duurt in totaal 2u 50min. Voor beide verbindingen zal je de InterRegio- of InterCity-treinen nemen, die ruime 2de en 1ste klasse-opties hebben die zitplaatsen met tafeltjes en grote ramen bieden (goed nieuws voor deze reis!).

De meeste reizigers zullen kiezen voor de verbinding via Bern, ook al is die vaak een tikkeltje prijziger – ongeveer €32 per persoon. Dat komt omdat het sneller is en deze trein heeft meer vertrekken vanaf Zürich HB. Het eerste deel van de rit gaat met de IC-trein naar Brig en duurt ongeveer een uur. Na de overstap is het nog 55 minuten voor je Interlaken Ost bereikt. De langere route is ook een optie, zeker als je opzoek bent naar prachtige uitzichten…

Zitplaatsen intercity Zwitserland
Eerste klasse zitplaatsen in een InterCity trein © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

Kies tussen een snelle verbinding via Bern of een schilderachtige route door Luzern en het hart van de Zwitserse Alpen.

Hoewel de snellere route nog steeds een aantal mooie uitzichten biedt, vooral wanneer je zuidwaarts de Aare-vallei ten zuiden van Bern passeert, blijft deze grotendeels beperkt tot het noordelijke vlakke deel van Zwitserland. Als je via Luzern gaat, kom je rechtstreeks in het Oberland terecht. Dat betekent dat je snel de bergen en de grillige Uri Alpen te zien krijgt, het glinsterende Sarnersee meer, de besneeuwde toppen van de Urner Alpen, het idyllische stadje Brienz – de lijst blijft maar doorgaan.

Het is altijd belangrijk om je zitplaatsen voor de Zwitserse treinen te reserveren zodra je jouw reisdatum hebt vastgelegd. Waarom? De spoorwegen hier behoren tot de duurste van Europa, maar je kan de kosten drukken door Supersaver-tarieven te boeken via 12Go.co. Deze zijn meestal 60 of 30 dagen voor de vertrekdatum beschikbaar en kunnen tot wel 70% goedkoper zijn dan een standaard treinkaartje. Het resultaat is dat deze hele reis voor ongeveer €23 per persoon kan worden gereserveerd.

Van Zürich naar Interlaken per bus

Van Zürich naar Interlaken per bus

Reistijd – 2u 10min
Prijs – €51 per persoon
Comfort – 3/5

Er zijn geen openbare busverbindingen die je vanuit Zürich naar de glinsterende Alpen van Centraal Zwitserland brengen. Er is wel één enkele particuliere busmaatschappij die elke dag minstens drie diensten naar Interlaken aanbiedt. Ze vertrekken net buiten de luchthaven van Zürich, doen er iets meer dan twee uur over en moeten van tevoren worden geboekt – de bus rijdt alleen als er minstens 15 reserveringen per vertrek zijn. Zoek gewoon naar de busmaatschappij FLY-BUS/Oberland Reisen wanneer je tickets wil reserveren via 12Go.co.

Dit zijn mooie opties voor mensen die op de luchthaven van Zürich willen landen en niet kunnen wachten om de bergen in te gaan. De drie geplande diensten zijn goed getimed om aan te sluiten op aankomende vluchten gedurende de dag. Er is er een om 8:05 uur, een om 12:35 uur en nog een in de late namiddag om 16:35 uur. Al deze bussen gaan naar het beroemde skistadje Grindelwald, dat hogerop in het Berner Oberland ligt. Je hoeft alleen maar uit te stappen wanneer je door Interlaken rijdt.

Van Zürich naar Interlaken per auto

Van Zürich naar Interlaken per auto

Reistijd – 1,5 uur
Prijs – Ongeveer €87+ voor een dag huur
Comfort – 4/5

Reizigers die niet graag gebonden zijn aan een bus- of treinschema geven er misschien de voorkeur aan om hun eigen vervoer te huren voor de rit van Zurich naar Interlaken. Gelukkig kunnen aanbieders zoals RentalCars.com pakketten aanbieden voor huurauto’s van zowel het centrum van Zürich als de luchthaven, zodat je gemakkelijk op de snelwegen kan komen, ongeacht of je in een hotel wakker wordt of uit het vliegtuig stapt. Bovendien zijn de Zwitserse wegen over het algemeen van zeer hoge kwaliteit en de route die via de A4, A14 en A8 naar Interlaken gaat, is een puur genot om op te rijden – vooral op een zonnige dag.

Ja, het staat bekend als één van de mooiste wegen van de Alpen. Je gaat via het charmante Luzern met zijn overdekte bruggen en chalets, onder de torenhoge berg Pilatus, door de groene velden en bossen van het lieflijke Sarnen, en langs de hele lengte van het prachtige meer van Brienz. Er zijn voldoende mogelijkheden om te stoppen, maar je hebt ook de mogelijkheid om te gaan wandelen, fietsen en zwemmen. Daarom is het misschien een goed idee om er een uitstapje van te maken en er een paar overnachtingen aan toe te voegen.

Van Zürich naar Interlaken per georganiseerde tour

Van Zürich naar Interlaken per georganiseerde tour
De kabelbanen in Grindewald links en Lauterbrunnen rechts.

Reistijd – Een hele dag
Prijs – €91+
Comfort – 4/5

Minder gedoe, veel tijd om te ontspannen en te genieten van het uitzicht, een gegarandeerde pick-up bij je hotel in het centrum van Zürich – er zijn veel bonussen aan georganiseerde tours naar Interlaken. Natuurlijk, op voorwaarde dat je bereid bent om het prijskaartje van ongeveer €91 te betalen! De reis begint met een bus of minibus die je helemaal door het kanton Zug en vervolgens Luzern brengt. Dat duurt in totaal ongeveer 1,5 uur, de fotostops bij alle mooie meren onderweg niet meegerekend.

Maar de reis naar Interlaken is nog maar het begin, want de meeste tours omvatten ook wat tijd om te winkelen in de boetieks van het centrum, en heel vaak ook een uitstapje naar de prachtige Jungfrau-regio in het zuiden. In sommige pakketten stap je op de bergtrein naar Grindelwald om de kabelbaan te nemen met uitzicht op de Eiger. Anderen nemen je mee naar Lauterbrunnen, voor visioenen van mistige regenval en de meest iconische bergtoppen in de Alpen.


Interlaken is gemakkelijk te bereiken vanuit Zürich dankzij de regelmatige verbindingen van de Schweizerische Bundesbahnen. Maar je kan ook op een transferbus stappen of zelf aan het stuur plaatsnemen, waarbij je tussen rotsachtige bergen en azuurblauwe alpenwateren slingert om de stad aan de oever van het meer te vinden.


Van Zürich naar Interlaken FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Zürich naar Interlaken te reizen?

Omdat er op deze lijn geen openbare bussen rijden, kan je het beste zo vroeg mogelijk een treinverbinding boeken om geld te besparen op de reis van Zürich naar Interlaken. Je kan dat doen op 12Go.co al vanaf 60 dagen voor je reis om kans te maken op de Supersaver-zitplaatsen van de Schweizerische Bundesbahnen, waardoor je misschien slechts €23 per persoon betaald voor de reis.

Wat is de snelste manier om van Zürich naar Interlaken te reizen?

Er is geen snellere manier om de chique bistro’s en de Grossmunster kerk van Zürich te verruilen voor de alpine uitzichten van Interlaken dan door met de auto te gaan. Reizigers die een huurauto hebben geboekt via RentalCars.com kunnen in slechts 1,5 uur over de goed onderhouden Zwitserse wegen naar hun bestemming rijden. Je wandelt over de Morgenberghorn voordat je fondue kunt zeggen…

Wat is de beste manier om van Zürich naar Interlaken te reizen?

Alles bij elkaar genomen, is het waarschijnlijk de trein. Die vertrekt meerdere keren per uur en brengt je in minder dan twee uur naar Interlaken. Ja, je moet overstappen in Bern, maar de Zwitserse treinen zijn comfortabel en modern, en kunnen zelfs voordelig zijn als je lang genoeg van tevoren boekt via 12Go.co.

Hoeveel kost een treinkaartje van Zürich naar Interlaken?

Het bedrag dat je betaalt voor de trein van Zürich naar Interlaken hangt echt af van wanneer je boekt. Als je er vroeg bij bent en ten minste 30 dagen voor je reisdatum 12Go.co gebruikt, kan je misschien de portemonneevriendelijke Supersaver-tarieven scoren. Deze treinkaartjes hebben prijzen vanaf €23 per persoon. Als je gedwongen bent om een full flex tarief te betalen, kan je geconfronteerd worden met een enorme prijsstijging tot ongeveer 150 CHF (€140)!

Hoe reis ik met de trein van Zürich naar Interlaken?

Kies eerst je route. De snelste route is met de IC-treinen van Zürich HB naar Bern en dan verder naar Interlaken. De langzamere maar schilderachtigere route gaat via Luzern. Beide vereisen een overstap en kosten ongeveer hetzelfde. We raden je aan om naar 12Go.co te gaan om al je opties en de vertrektijden te bekijken.

Hoelang duurt de treinrit van Zürich naar Interlaken?

De snelste treinroute van Zürich naar Interlaken duurt 1u 50min. Dat is met de IC-treinen via Bern. Andere verbindingen die je naar de mooie alpendalen rond Luzern en het kanton Zug brengen, duren meer dan 2u 50min. Je kan beiden vergelijken en vandaag nog boeken met de zoekmachine op 12Go.co.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: