Hoe reis je van Zürich naar Luzern

Hoe reis je van Zürich naar Luzern

Banken en zakenmensen hebben Zürich tot één van de rijkste steden ter wereld gemaakt. Vandaag de dag komen mensen hier voor bestuursvergaderingen, maar ook om de prachtige oude stad en de Grossmunster kerk te zien, of het glinsterende meer en de bergtoppen van de Alpen daarachter.

Om dat avontuur voort te zetten, is Luzern een voor de hand liggende volgende halte op de route. Het ligt verscholen onder de hoge toppen van de Pilatus en de Rigi, slechts 38 km in een rechte lijn naar het zuidwesten. Natuurlijk zal de reis erheen wel iets langer duren, door de kronkelende bergwegen en steile valleien die je onderweg tegenkomt. Toch is de beloning zeker de moeite waard: Een betoverend samenspel van Zwitserse chalets en huizen met raamluiken, romantische bruggen en pleinen vol bloemen. Verleid? Wij brengen je er naartoe…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Zürich naar Luzern per trein1 u€25Boek Online
Van Zürich naar Luzern per auto40 min€91Boek Online
Van Zürich naar Luzern per georganiseerde tour10 u€91Boek Online
Van Zürich naar Luzern per taxi40 min€270Boek Online

Van Zürich naar Luzern per trein

Van Zürich naar Luzern per trein
De treinen van de Zwitserse Spoorwegen zijn comfortabel en modern. Op deze route worden er zelfs dubbeldekwagons gebruikt die je een adembenemend uitzicht bieden vanaf de bovenste verdieping. © EQRoy / Shutterstock.com

Reistijd – 45-60 minuten
Prijs – Vanaf €25
Comfort – 5/5

De Zwitserse spoorwegen laten zeer regelmatig treinen vertrekken vanaf het grote bankencentrum Zürich naar het chocoladedoos-stadje Luzern. In feite rijden ze gemiddeld drie keer per uur vanaf het grote Zürich HB Hoofdstation, dat je kan vinden op de Bahnhofplatz in het hart van de stad. De diensten beginnen vroeg – echt heel vroeg (het is mogelijk om van stad naar stad te reizen om acht minuten na middernacht als het moet!) – en gaan door tot heel laat (de laatste trein is gepland om 23:35 uur).

De reistijden variëren, maar zijn nooit langer dan één uur. Met de snelste verbindingen stap je na slechts 45 minuten door de grote 19e-eeuwse poort van het station van Luzern. Dat zijn de rechtstreekse IC-treinen zonder overstap onderweg. Sommige langzamere opties hebben wel een overstap, in het charmante stadje Zug, halverwege tussen de twee bestemmingen. (we raden die optie alleen aan als je zin hebt om de beroemde plaatselijke kersentaart te proeven of een kopje koffie te drinken op het mooie centrale plein).

Zitplaatsen intercity Zwitserland
Eerste klasse zitplaatsen in een InterCity trein © Phuong D. Nguyen / Shutterstock.com

De treinen van Zürich naar Luzern zullen je niet teleurstellen wat betreft het uitzicht en het comfort, maar we raden je aan vooraf te boeken om voordelige tarieven te krijgen.

Zoals je misschien al wel verwacht, is de treinreis echt prachtig. Dit traject is misschien niet zo beroemd als dat van de Glacier Express, maar het heeft toch ook veel te bieden. Het eerste deel is een schilderachtige tocht langs de oever van het meer van Zürich. Let daarbij op de Albis-heuvels die aan de ene kant uit de bergen oprijzen, want zij vormen de eerste overgang tussen de Alpen en het laagland van het noorden. Als je het kanton Zug binnenrijdt, wordt alles weer typisch Zwitsers, met velden,alpenweiden en zelfs met sneeuw bedekte bergen aan de horizon.

De goedkoopste prijzen op alle lijnen van de Zwitserse Federale Spoorwegen zijn de Supersaver-tarieven. Ze zijn meestal alleen beschikbaar als je van tevoren reserveert, dus je moet deze zoeken op 12Go.co nog voordat je naar Zürich vertrekt. Om je een idee te geven over de kosten, de basisprijs van een zitplaats op de rechtstreekse verbinding naar Luzern is €25 per persoon als je tijdig reserveert. Het goede nieuws is dat de Zwitserse treinen comfortabel en modern zijn, met dubbeldekkers die je een prachtig uitzicht geven vanaf de bovenste verdieping.

Van Zürich naar Luzern per auto

Van Zürich naar Luzern per auto

Reistijd – Ongeveer 40 minuten
Prijs – Ongeveer €91
Comfort – 4/5

Het is mogelijk om een huurauto van RentalCars.com te reserveren die ongeveer €91 kost voor een volledige dag. Je kan zelf kiezen op welk punt in Zürich je de auto ophaalt, maar het meest populaire en handigste is vaak bij de aankomsthal op de luchthaven. Van daaruit hoef je alleen maar naar het westen te rijden op de A1, vervolgens de A3 en dan de A4 naar het zuiden te nemen, om als laatste verder te rijden over de A14 die je helemaal naar Luzern brengt. In totaal is het een reis die in slechts 40-50 minuten kan worden afgelegd.

Als je wat extra tijd over hebt en wat speelruimte hebt in je reisbudget, kan je de reis verlengen en een paar stops maken onderweg. De houten tavernes en hun ligging aan het meer van het mooie Zug zijn zeker een overnachting waard. Of je kan gaan wandelen over heidevelden en onder besneeuwde bergtoppen in het UNESCO Biosphäre Entlebuch, iets ten westen van Luzern.

Van Zürich naar Luzern per georganiseerde tour

Van Zürich naar Luzern per georganiseerde tour
De Luzern boottocht en kabelbaanritjes rond het meer van Luzern © Thanakorn.P / Shutterstock.com

Reistijd – Meestal de hele dag
Prijs – Vanaf ongeveer €91 per persoon
Comfort – 4/5

Zin in een avontuur door de uitlopers en valleien van de prachtige Schwyzer en Uri Alpen – de bergketens die Luzern in het zuiden en oosten omringen – en daarbij ook nog wat Zwitserse cultuur opsnuiven? Dit alles en nog veel meer is mogelijk tijdens georganiseerde dagtochten of meerdaagse tochten, die een trip naar Luzern combineren met geschiedenis en wandeltochten in deze prachtige hoek van Europa. Zorg ervoor dat je goed rondkijkt om de route te vinden die het beste bij je past. Sommige routes gaan over de schilderachtige alpenstadjes van Zug en Luzern zelf, anderen gaan met de kabelbaan naar de besneeuwde bergtoppen.

De prijs van een tour varieert van seizoen tot seizoen, maar je kan bijna altijd een volledig pakket vinden voor ongeveer €91 per persoon. Dat is meestal inclusief vervoer naar Luzern in een privé-bus, gedeelde bus of een minibusje, samen met een pick-up bij je hotel of de luchthaven. Hou er rekening mee dat de tours bijna altijd rondritten zijn, dus het is perfect als je Luzern en de bezienswaardigheden wil bezoeken, maar toch op tijd terug wil zijn in Zurich voor een fondue-diner.

Van Zürich naar Luzern per taxi

Van Zürich naar Luzern per taxi
Taxi’s van Zurich naar Luzern zijn niet goedkoop maar wel comfortabel. © chopjai photo / Shutterstock.com

Reistijd – 40 minuten
Prijs – €270+
Comfort – 5/5

Taxi’s van Zurich naar Luzern zijn niet goedkoop – dit is Zwitserland, weet je nog? De kosten van de rit van de ene stad naar de andere bedragen meestal meer dan €270 en zelfs meer wanneer je in het zomerseizoen, met ski’s of ‘s avonds laat reist. Maar het voordeel is dat je zal worden opgehaald en afgezet overal waar je maar wil. Dat is goed nieuws voor mensen die op de luchthaven van Zürich aankomen of voor iedereen die naar één van de mooie alpenlodges wil die zich in de vallei rond Luzern bevinden.

De route volgt precies dezelfde wegen als wanneer je zelf met de auto zou reizen (zie hierboven). Dat betekent dat je over de A4 gaat, voorbij Mettmenstetten, om het mooie kanton Zug te bereiken en dan in zuidwestelijke richting rechtstreeks naar Luzern zelf rijdt. Op zonnige dagen kan je in de verte de haaienvin van de Rooterberg zien en de Alpen die in het zuiden oprijzen.


Zet de stad Zürich in de achteruitkijkspiegel en ga in zuidwestelijke richting naar Luzern, de eerste stap op weg naar de prachtige Zwitserse Alpen. Hier verruil je chique eetgelegenheden en grote banken voor de contouren van met ijs bedekte bergen en smaragdgroene weiden met kerktorens op de achtergrond.


Van Zürich naar Luzern FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Zürich naar Luzern te reizen?

Treinen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding wanneer het tijd is om het bruisende stadscentrum van Zürich te verlaten en de bergen in te trekken. Als je van tevoren treinkaartjes boekt bij een betrouwbare aanbieder zoals 12Go.co, betaal je misschien maar €25 voor een zitplaats.

Wat is de snelste manier om van Zürich naar Luzern te reizen?

Rijden is waarschijnlijk de snelste optie van allemaal. Het maakt natuurlijk niet uit of je huurt bij RentalCars.com of een privétaxi boekt via 12Go.co… Je bent altijd zo’n 40-50 minuten onderweg voordat je de puntdaken en overdekte bruggen van het pittoreske Luzern te zien krijgt.

Wat is de beste manier om van Zürich naar Luzern te reizen?

De meeste mensen nemen de trein. Ze vertrekken zowel overdag als een groot deel van de nacht en rijden tot drie keer per uur, zodat je nooit lang hoeft te wachten voordat je op weg kan gaan richting Lurzen. Bovendien zijn de treinen heel voordelig, want vooraf verkochte treinkaartjes kosten slechts €25.

Hoeveel kost de trein van Zürich naar Luzern?

Basistarieven die minstens 60 dagen op voorhand gekocht worden (de zogenaamde Supersavers) kosten meestal €25 per persoon om van Zürich naar Luzern te reizen. Ze bieden maar liefst 70% korting op de normale prijs, dus we raden je aan om altijd vroeg te boeken als je al weet op welke data je zal reizen.

Hoelang duurt de treinrit van Zürich naar Luzern?

De reis van Zürich naar Luzern is een korte kronkeling langs het meer van Zürich en over de rand van de Schwyzer Alpen. In totaal duurt het tussen de 45 minuten en één uur, ook met de langzamere treinen die een tussenstop in de stad Zug maken.

Is de treinrit van Zürich naar Luzern mooi?

Zeker weten! Eerst word je getrakteerd op uitzichten over het hemelsblauwe water van het Meer van Zürich – de spoorwegen lopen er helemaal langs tot aan Horgen. Daarna buigen de rijtuigen af naar het oosten, de Albis-heuvels in, tot aan de Zugersee, waar de Wildspitz de wacht houdt. Daarna loopt de spoorlijn door tussen de melkveehouderijen en weilanden op weg naar Luzern, waar de berg Pilatus hoog boven de horizon uittorent.

Is er een directe treinverbinding tussen Zürich en Luzern?

Ja. Er gaan ieder uur meerdere treinen rechtstreeks van Zürich naar Luzern. Ze behoren tot de comfortabelste en goedkoopste vervoermiddelen op dit traject, dus controleer van tevoren de dienstregeling en prijzen via 12Go.co als je dit jaar een uitstapje naar de Zwitserse Alpen wil maken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: