Hur man reser från Hanoi till Sapa

Hur man reser från Hanoi till Sapa

Dimma virvlar runt Hoang Lien Son-bergens toppar. Risfält skimrar i tusen nyanser av grönt och leder ner till dalgångar som strösslats med långhus och farmar. Det kan bara röra sig om Sapa – Vietnams nordliga vandringsmecka. Att det är avsides beläget och isolerat är en del av charmen här, men oroa dig inte, för det finns massor av sätt att resa hit från huvudstaden Hanoi.

Man kan faktiskt ta sig de 260 kilometerna från staden till de hisnande kullarna med tåg, taxi och buss. Alla kommer med sina egna för- och nackdelar, för att inte glömma varierande priser som passar olika budgetar. Vidare kan man välja att resa på dagen – för utsiktens skull – eller över natten, för att vakna till vyer av leriga floder och smaragdgröna toppar. Nedan jämför vi alla alternativ…

TransportTidPrisBiljetter
Hanoi till Sapa med buss5,5 t85 krBoka online
Hanoi till Sapa med tåg9,5 t320 krBoka online
Hanoi till Sapa med taxi5 t1600 krBoka online

Hanoi till Sapa med buss

Hanoi till Sapa med buss
En av Sapa Express Semi Sleeper-bussar från Hanoi till Sapa

Tid – 5,5 till 6,5 timme
Pris – 85+ kr
Komfort – 3/5

Det sker fler avgångar mot Sapa från Hanoi än man kan tänka sig. Här finns stora bussar, så kallade VIP-bussar, sovbussar och minibussar för 14 personer som trafikerar rutten natt som dag. Det finns nästan alltid ett alternativ som passar ens tidsplan, och framförallt ens budget.

Bussarna från Hanoi till Sapa varierar i storlek & bekvämlighet, så se till att kontrollera om det alternativ du har valt har säten som kan lutas tillbaka, toalett ombord och luftkonditionering.

Och på tal om budget så är bussen det billigaste av alla transportmedel mellan livliga Hanoi och de dimkrönta kullarna i Sapa. Hela den sex timmar långa resan kan göras för så lite som 80 kronor om man bokar i förväg via 12Go.asia. Att välja att betala lite mer innebär att man får lite fler bekvämligheter, såsom sovbussar med säten som kan lutas tillbaka helt och hållet eller VIP-alternativ med WiFi och luftkonditionering som standard. Minibussar är dock vanligtvis de dyraste av dem. De kan ta mycket färre passagerare än de stora bussarna, har säten som kan lutas tillbaka och kommer ofta med de bästa klimatanläggningarna – det enda som saknas är en toalett ombord.

Hanoi till Sapa med Minivan
Om du föredrar högre komfort kan en minibuss vara ett bättre alternativ än vanliga bussar

Rutten som bussarna mellan Hanoi och Sapa tar går nordväst från den vietnamesiska huvudstaden. Det dröjer inte länge förrän man lämnar kustens lågland bakom sig. Inom en timme tar vyer över det 3 000 meter höga berget Phu Luong och Röda floden över och bjuder på ett fantastiskt skådespel utanför fönstret. Lyckligtvis innebär de nyligen uppgraderade vägarna att man får åka på relativt breda, moderna motorvägar. Det är en mycket säkrare resa än det var en gång i tiden!

Populära företag med högt betygsatta tjänster på rutten inkluderar Grouptour – som erbjuder både stora bussar och minibussar – såväl som VIP-klassen från Saga Express. Sapa Dragon Express har i sin tur nattbussar som man kan sova på. De avgår klockan 22.00 från Hanoi och anländer till Sapa runt 4.00.

Hanoi till Sapa med tåg

Hanoi till Sapa med tåg
Du kommer att få se gott om risfält på tågresan från Hanoi

Tid – 9,5 timme
Pris – 320+ kr
Comfort – 4/5

Många hävdar bestämt att det inte finns något bättre sätt att resa över de molnkrönta högländerna i norra Vietnam för att ta sig från Hanoi till Sapa än med tåg. Det går inte att förneka att det finns en viss mån av romantik med att enbart med hjälp av den historiska järnvägen lämna den trafiktäta huvudstaden bakom sig i favör för de vackra risfarmarna vid den franska bergsstationen. Vidare går alla tågresor mellan de två destinationerna över natten. Det innebär att man kan passa på att sova lite på resan, så att man vaknar lagom till att ge sig ut på vandringsturer till de avsides belägna byarna.

Men det finns även nackdelar med att välja tåget. Först och främst är priserna en bra bit högre än för bussarna. Bli inte överraskad om du måste betala runt tre gånger mer för en sovvagn på tåget som för ett sovsäte på en VIP-buss! Dessutom kommer du inte att kliva av direkt vid Sapa. Istället stannar tåget vid stationen i närliggande Lao Cai. Därifrån måste man åka minibuss på slingriga vägar i upp till 1,5 timme för att komma till slutdestinationen.

Hanoi to Sapa by sleeper train
Sapaly Express-tåg är lyxiga men kostar mycket mer än en bussresa

Tåg tar en från Hanoi till Lao Cai, varifrån man måste byta till buss för att åka till Sapa.

Om du beslutar dig för att du vill åka tåg så är det värt att lära sig om bokningssystemet. Bara 2–3 tåg avgår från Hanoi mot högländerna varje dag. De populäraste avgår 21.35 och 22.00. Båda drivs officiellt av Vietnam Railways, men varje vagn hyrs ut till privata researrangörer som erbjuder olika nivåer av service till olika priser.

Som tumregel ska man hålla utkik efter biljetter med Fanxipan Express eller Pumpkin Express om man vill få mycket för pengarna i antingen kompakta kupéer med fyra bäddar eller första klass-kupéer med två bäddar. En mellanklass med prydliga kupéer med träpanel erbjuds av Sapaly Express och King Express. Lyxigare VIP-kupéer med mjuka sängar, stora fönster och till och med gratis välkomstdrinkar får man med Chapa Express och Victoria Express. Alla ovan nämnda alternativ kan bokas i förväg via 12Go.asia.

Hanoi till Sapa med taxi

Hanoi till Sapa med taxi
Denna SUV-taxi från OUROS Travel kan bokas på 12Go och kostar runt 1690 kronor

Tid – 5 timmar
Pris – 1600-2000 kr
Comfort – 5/5

Lägg in väskorna i bakluckan och slå dig till ro, för det tar taxin fem timmar att köra dig från livliga Hanoi till de lysande gröna risfälten på högländerna runt Sapa. Med det sagt så är detta fortfarande det snabbaste alternativet av alla. Man behöver inte vänta på andra passagerare och det sker inga stopp på vägen. Man åker helt enkelt från A till B utan något strul, byte av fordon eller avbrott.

Man kan arrangera att taxin hämtar en i princip var som helst i huvudstaden; det kan innebära direkt utanför lobbyn på hotellet i det atmosfäriska Gamla kvarteret eller vid den internationella flygplatsen Noi Bai direkt efter att man har landat – det är helt upp till dig. När man kommit fram till Sapa så tas man dessutom direkt till den plats man vill, vilket är mycket behändigt.

Alla som reser kan dela på kostnaden för en taxi från Hanoi till Sapa för att göra det mer prisvärt.

Men att åka taxi till Sapa handlar inte bara om att spara tid, utan man måste även tänka på komforten. Man behöver heller inte spendera hela natten när man reser med bil, för resan kan klaras av på en morgon eller eftermiddag. Därtill får man luftkonditionering, gratis vatten och mjuka säten hela vägen.

Istället är det priset som ofta får en att tveka när det kommer till taxi. Man får räkna med att betala runt 1600 kronor enkel resa. Det är dock för hela bilen, så om priset delas av alla som åker så kan det bli jämförbart – eller till och med billigare – än att åka tåg. Man kan även göra riktiga kap om man bokar i god tid i förväg på 12Go.asia.

Leta fram vandringskängorna och gör redo promenadkäppen – Sapa är Vietnams främsta bergsstad. För att ta sig dig från huvudstaden kan man skramla över kullarna på ett tåg eller välja att spendera natten på en VIP-buss. Det är en av de populäraste turistdestinationerna i hela landet, så du kommer utan tvekan att vara i gott sällskap. Vi ses på risfälten!


Hanoi till Sapa – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Hanoi till Sapa?

Spara massor av vietnamesiska dong till vandringar och homestay-upplevelser i Sapa genom att välja nattbussen från Hanoi. Det är vanligtvis det billigaste alternativen av alla, men innebär även att man får försöka sova medan man störtar fram på bergsvägarna i mörkret. Andra bussar som går under dagen kan också vara riktiga kap, speciellt om de bokas god tid i förväg med 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Hanoi till Sapa?

Om du öppnar upp plånboken lite till kan du satsa på en privat taxiresa. De klarar av rutten till Sapa från Hanoi på så lite som fem timmar. Att ha en egen chaufför innebär dessutom att man hämtas och lämnas var man vill på båda orterna, så man behöver inte flänga runt för att hitta ytterligare transport.

Hur tar man sig från Hanoi till Sapa?

Valet står i grund och botten mellan väg eller spår. Tåget är ett populärt alternativ eftersom det tillför en känsla av äventyr i blandningen, men kom ihåg att du inte kommer att kliva av i Sapa. Bussar är behändiga, regelbundna och billiga. Att ta en taxi är för de som vill få resan avklarad och komma fram till vandringslederna så snart som möjligt. Du kan jämföra alla dessa alternativ med hjälp av 12Go.

Vilket är det bästa sättet att resa från Hanoi till Sapa?

Det beror helt och hållet på vilken typ av resenär du är. Vissa bara älskar att åka tåg på natten. Där får man en egen säng i kupéer med fyra eller två bäddar, och man vaknar lagom till att tåget kör in bland bergen på morgonen. Andra väljer bussen eftersom den är billigare och avgår oftare. En tredje grupp föredrar bekvämligheten med att ta en privat taxi direkt till hotellet i Sapa.

Hur lång tid tar bussresan från Hanoi till Sapa?

På senare år har motorvägen mellan Hanoi och Sapa sett stora förbättringar, och de flesta bussar kan slutföra resan på runt fem timmar. Vissa tar längre tid än så eftersom de stannar på bestämda platser på vägen, men det är ovanligt att det tar längre än sju timmar allt som allt. Nattbussen tar sex timmar, med avgång 22.00 och ankomst 4.00. Alla ovan nämnda alternativ kan bokas direkt via 12Go.asia.

Hur reser man från Hanoi till Sapa med tåg?

Först måste man välja vagn. Blir det en kupé i första klass med två bäddar och väggar med träpanel? Eller kanske en kupé i andra klass som delas av fyra personer? Därefter är det bara att boka via 12Go – avgångarna 21.35 och 22.00 är de vanligaste. Kom ihåg att tåget bara åker så långt som till Lao Cai. Det är en liten bit från Sapa, men det går inte att åka tåg längre än så. Man måste därför byta till en minibuss för att ta sig den sista timmen fram till bergsstaden.

Hur lång är tågresan från Hanoi till Sapa?

Tågresan från Hanoi till Sapa tar runt åtta timmar totalt. Men i själva verket går inte tåget ända fram till Sapa. Tågresan slutar istället i Lao Cai, vilket är så nära man kan komma på järnvägen. Där måste man byta till buss för att slutföra resan, vilket lägger till mellan 45 och 60 minuter till den totala restiden.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: