Hoe reis je van Hanoi naar Sapa

Hoe reis je van Hanoi naar Sapa

Mist wervelt rond de toppen van de Hoang Lien Son bergen. Rijstvelden vallen in 10.000 tinten groen naar beneden en de valleibodems zijn bezaaid met longhouses en boerderijen. Dit kan alleen maar Sapa zijn – het noordelijke trekkersmekka van Vietnam. Afgelegen en geïsoleerd zijn is een deel van het plezier hier, maar maak je geen zorgen, er zijn talloze manieren om vanuit de hoofdstad naar Hanoi te reizen.

In feite kan je de afstand van 260 kilometer tussen de stad en de heuvels afleggen per trein, taxi of bus. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en niet te vergeten de verschillende prijskaartjes voor verschillende budgetten. Bovendien zijn er mogelijkheden om overdag te reizen – voor het uitzicht – of om ‘s nachts te reizen – zodat je wakker kan worden met beelden van modderige rivieren en smaragdgroene bergtoppen. Laten we de verschillende manieren van reizen eens vergelijken…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Hanoi naar Sapa per bus5,5 u€9Boek Online
Van Hanoi naar Sapa per trein9.5 u€33Boek Online
Van Hanoi naar Sapa per taxi5 u€170Boek Online

Van Hanoi naar Sapa per bus

Van Hanoi naar Sapa per bus
Eén van Sapa Express Semi Sleeper bussen die van Hanoi naar Sapa gaan

Reistijd – 5,5 tot 6,5 uur
Prijs – €9+
Comfort – 3/5

Er vertrekken meer bussen naar Sapa vanuit Hanoi dan je uit een kom dampende pho-bouillon kunt schudden! Ja, je vindt grote reisbussen, zogenaamde VIP-bussen, slaapbussen, en minibusjes voor 14 personen die zowel overdag als ‘s nachts deze route rijden. Er is bijna altijd een optie die past bij je planning en – cruciaal – je budget.

Bussen van Hanoi naar Sapa variëren in grootte en comfort, dus zorg ervoor dat je controleert of de door jou gekozen optie verstelbare stoelen, toiletten en airconditioning heeft.

Over budget gesproken… de bus is de goedkoopste van alle vervoermiddelen tussen het bruisende Hanoi en de mistige heuvels van Sapa. De volledige zes uur durende reis kan worden gekocht voor slechts €9 wanneer je van tevoren boekt bij 12Go.asia. Als je meer wil betalen, kan je het comfortniveau wat opkrikken, met slaapbussen die ligbedden aanbieden of VIP-ritten met WiFi en airconditioning als standaard. Minibusjes zijn meestal het duurst van allemaal. Ze vervoeren veel minder mensen dan de grote bussen, hebben verstelbare stoelen en vaak de beste airconditioning – het enige wat ontbreekt is een toilet.

Van Hanoi naar Sapa per bus
Als je meer comfort verkiest, is een minibusje een betere optie dan de gewone bussen

De buslijn tussen Hanoi en Sapa loopt vanuit de Vietnamese hoofdstad in noordwestelijke richting en het duurt niet lang voordat je het laagland aan de kust achter je laat. Binnen een uur nemen het uitzicht op de 3.000 meter hoge Phu Luong berg en de kronkelende Rode Rivier het over, wat je een aangenaam uitzicht biedt tijdens deze rit. Gelukkig betekent de recente verbetering van de weg dat je over relatief brede, moderne snelwegen rijdt. Het is veel veiliger dan vroeger!

Populaire bedrijven met hooggewaardeerde diensten op de route zijn onder meer Grouptour – die zowel grote reisbussen als minibusjes aanbiedt – en de VIP-klasse van Sapa Express. Sapa Dragon Express heeft slaapbussen die ‘s nachts rijden. Ze vertrekken om 22.00 uur in Hanoi en komen om 04.00 uur in Sapa aan.

Van Hanoi naar Sapa per trein

Van Hanoi naar Sapa per trein
Je zal veel rijstvelden zien tijdens de treinrit die vertrekt in Hanoi

Reistijd – 9,5 uur
Prijs – €33+
Comfort – 4/5

Veel mensen zullen je vertellen dat er gewoonweg geen betere manier is om door de wolkenrijke hooglanden van Noord-Vietnam van Hanoi naar Sapa te reizen dan met de trein. Het is zeker waar dat er iets onmiskenbaar romantisch is aan het verruilen van de drukke hoofdstad voor de mooie rijstboerderijen van het Franse heuvelstation met alleen maar historische spoorwegen. Bovendien rijden alle treinen tussen de twee bestemmingen ‘s nachts. Dat betekent dat je tijdens de reis een dutje kan doen en uitgerust wakker kan worden voor trektochten door afgelegen oude dorpjes.

Er zijn enkele nadelen verbonden aan het kiezen van de trein. Ten eerste zullen de prijzen zeker hoger liggen dan de prijzen van de bussen. Wees niet verbaasd als je ongeveer drie keer zoveel moet neertellen voor een slaapcoupé in de trein dan voor een bed in een VIP-bus! Oh, en je wordt niet in Sapa zelf afgezet. In plaats daarvan rijden de treinen naar het station in het nabijgelegen Lao Cai. Vanaf daar neem je een minibusje die je over een slingerende en kronkelende weg van anderhalf uur naar je eindbestemming brengt.

Van Hanoi naar Sapa per trein
Sapaly Express treinen zijn luxueus, maar kosten veel meer dan een busrit

Treinen brengen je van Hanoi naar Lao Cai, waar je moet overstappen op een minibusje dat je naar Sapa zal brengen.

Als je besluit de trein te nemen, is het de moeite waard om je te verdiepen in het unieke reserveringssysteem. Er vertrekken slechts twee of drie treinen per dag vanuit Hanoi naar de hooglanden. De populairste vertrekken om 21:35 uur en 22:00 uur. Ze worden beide officieel gerund door de Vietnamese Spoorwegen. Elk rijtuig wordt echter verhuurd aan particuliere reisorganisaties, die verschillende serviceniveaus bieden en verschillende prijzen hanteren.

Voor een algemene gids kan je kijken naar tickets met de Fanxipan Express of Pumpkin Express als je waar voor je geld wil in ofwel compacte vierpersoonscoupés ofwel eersteklas tweepersoonscoupés. De middenklasse opties met nette houten compartimenten worden aangeboden door Sapaly Express en King Express. VIP-coupés met zacht bedden, ramen met breed uitzicht en zelfs gratis welkomstdrankjes vind je bij de luxere Chapa Express en Victoria Express. Alles wat je hier leest kan van te voren worden geboekt via 12Go.asia.

Van Hanoi naar Sapa per taxi

Van Hanoi naar Sapa per taxi
Deze SUV-taxi van OUROS Travel is te boeken bij 12Go en kost ongeveer de €175

Reistijd – 5 uur
Prijs – €170-210
Comfort – 5/5

Gooi de koffers in de kofferbak en maak het jezelf gemakkelijk, want taxi’s doen er vijf uur over om je van het bruisende Hanoi naar de gloeiend groene rijstvelden van de hooglanden rond Sapa te brengen en dat maakt ze nog steeds de snelste optie van allemaal. Je hoeft niet te wachten op andere passagiers en er zijn geen vooraf geplande stops langs de route. Het is net zo eenvoudig als van A naar B gaan, zonder gedoe, overstappen of pauzes.

Taxi’s kunnen je op vrijwel elke plek in de hoofdstad komen ophalen. Dat kan zijn voor de lobby van je hotel in de sfeervolle en krakkemikkige Old Quarter. Of bij de terminals van Noi Bai International Airport, nadat je net met een internationale vlucht bent aangekomen. De keuze ligt bij jou. Als je in Sapa aankomt, word je ook direct op de door jouw gekozen plaats afgezet. Gemakkelijk, toch?

Je kan de kosten van een taxi van Hanoi naar Sapa delen als je met meerdere personen reist om het betaalbaarder te maken.

Maar het gaat niet alleen om tijdsbesparing als het gaat om taxiritten naar Sapa. Je moet ook rekening houden met het comfort. Als je met de auto reist, hoef je niet te slapen tijdens de reis. Het kan allemaal in een ochtend of middag, met airconditioning, gratis water, en zachte stoelen gedurende de hele rit.

Het is de prijs voor een taxi die meestal wat tegenvalt. Je betaalt zo’n €175 per rit. Maar dat is voor de hele auto. Deel hem met een reisgezelschap van vier of meer en je hebt het over een prijs die vergelijkbaar is – of lager – dan de treinverbindingen. Je kan ook een koopjes treffen door je rit ruim op tijd te boeken op 12Go.asia.

Stof je wandelschoenen af en zet je wandelstokken maar klaar – Sapa is de bergstad bij uitstek van Vietnam. Om er vanuit de hoofdstad te komen, kan je met een trein door de heuvels rijden of ‘s nachts met een VIP-bus reizen. Het is één van de populairste reisverbindingen in het land, dus je zal zeker ook in goed gezelschap zijn. We zien je op de rijstvelden!


Van Hanoi naar Sapa FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Hanoi naar Sapa te reizen?

Bespaar stapels Vietnamese dong voor je wandelexpedities en gastgezinnen in Sapa door te kiezen voor de nachtbus die vanuit Hanoi vertrekt. Dat is meestal de goedkoopste optie van allemaal, maar het betekent wel dat je een dutje moet doen terwijl je in het donker over bergwegen raast. Andere bussen die overdag rijden, kunnen ook koopjes zijn, vooral wanneer je ruim van tevoren boekt via 12Go.asia.

Wat is de snelste manier om van Hanoi naar Sapa te reizen?

Laat het reisbudget een beetje los en reserveer een privé-rit in een taxi met chauffeur. Deze kunnen de route van Hanoi naar Sapa in slechts vijf uur afleggen. Bovendien betekent een eigen chauffeur dat je in beide plaatsen kan worden opgehaald en afgezet waar je maar wil, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Hoe reis je van Hanoi naar Sapa?

Het is echt een keuze tussen de weg of het spoor. De trein is een populaire optie omdat het een gevoel van avontuur toevoegt, maar vergeet niet dat je niet in het stadje Sapa zelf wordt afgezet. Bussen zijn handig, regelmatig en goedkoop. Taxi’s zijn er voor degenen die de reis zo snel mogelijk achter de rug willen hebben om de wandelpaden te kunnen verkennen. Je kan al deze opties vergelijken en tegen elkaar afwegen met behulp van 12Go.

Wat is de beste manier om van Hanoi naar Sapa te reizen?

Dat hangt allemaal af van wat voor soort reiziger je bent. Sommigen houden gewoon van de ervaring van een nachttrein. Je hebt een bed voor jezelf in een coupé met vier of twee bedden en wordt ‘s morgens wakker wanneer je de bergen in rijdt. Anderen kiezen voor de bus omdat die veel goedkoper is en vaker rijdt. En dan zijn er nog de mensen die de voorkeur geven aan het comfort en het gemak van een eigen privé-transfer die je rechtstreeks naar een hotel in Sapa brengt.

Hoe lang duurt de busrit van Hanoi naar Sapa?

Dankzij de grote verbeteringen aan de snelweg tussen Hanoi en Sapa in de afgelopen jaren, doen de meeste bussen er nu ongeveer vijf uur over. Sommige doen er langer over door de geplande stops onderweg. Het is echter ongebruikelijk om in totaal meer dan zeven uur onderweg te zijn. Deze nachtelijke rit duurt zes uur, die vertrekt om 22:00 uur en aankomt om 04:00 uur. Alles wat je hier leest kan rechtstreeks bij 12Go.asia geboekt worden.

Hoe reis ik met de trein van Hanoi naar Sapa?

Als eerste: Kies een rijtuig. Wordt het een eersteklas coupé met twee bedden en houten wanden? Wordt het een tweedeklas coupé dat gedeeld wordt door vier personen? Ten tweede: Boek via 12Go – de vertrektijden 21.35 uur en 22.00 uur zijn het meest gebruikelijk. Vergeet niet dat de trein je maar tot Lao Cai brengt. Dat is vlak bij Sapa, want verder lopen er geen spoorlijnen. Dat betekent dat je een minibusje moet nemen en nog een uur moet rijden om in de heuvelstad zelf te komen.

Hoe lang duurt de treinrit van Hanoi naar Sapa?

De treinrit van Hanoi naar Sapa duurt in totaal ongeveer acht uur. Maar de trein gaat eigenlijk niet helemaal naar Sapa. De locomotieven gaan maar tot Lao Cai. Dichterbij kan je niet komen via het spoor. Je moet overstappen op een busje om de reis te voltooien, waardoor de reis in totaal 45 minuten tot een uur langer duurt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: