Hur man reser från Köpenhamn till Stockholm

Hur man reser från Köpenhamn till Stockholm

530 kilometer av skandinaviska fjordar, det iskalla vattnet i Nordsjön och vilda nordiska skogar skiljer de två fantastiska städerna Köpenhamn och Stockholm åt. Men låt inte det hindra dig från att planera en resa som låter dig utforska båda två.

I den här guiden tittar vi på alla transportmedel som kan hjälpa dig att resa mellan dem. Här hittar du de snabbaste, billigaste rutterna och bekvämaste rutterna, så att du kan börja se fram emot en semester som är full av vikingahistoria, danska bakverk och svenska köttbullar, såväl som häftiga skandinaviska kaféer och barer. Nu sätter vi igång!

TransportTidPrisBiljett
Köpenhamn till Stockholm med snabbtåg5,5 h580 krBoka online
Köpenhamn till Stockholm med flyg1 h660 krBoka online
Köpenhamn till Stockholm med buss9 h280 krBoka online

Köpenhamn till Stockholm med snabbtåg

Köpenhamn till Stockholm med snabbtåg
SJ:s X2000-tåg vid plattformen på Köpenhamns centralstation, där det väntar på att avgå mot Stockholm © Tommy Alven / Shutterstock.com

Tid – 5 ½ till 6 timmar
Pris – Vanligtvis runt 580 kr
Komfort – 5/5

Sverige började använda snabbtåg mellan den danska huvudstaden och Stockholm så tidigt som början på 90-talet. Och till alla tågälskares förtjusning rullar de än idag. De använder sig av de eleganta och moderna X2000-tågen med korglutning, vilket innebär att de når hastigheter på upp till 200 km/h på vissa sektioner av rutten. Samtliga tåg är superbekväma, med välstoppade säten som är grupperade två och två i andra klass och två och ett i första klass. Detta kompletteras med bistrovagnar med självbetjäning och utmärkt klimatanläggning. Det går även Öresundståg på rutten, som är något långsammare men likväl moderna och välutrustade.

Resrutten tåget tar från Köpenhamn till Stockholm bjuder på riktigt fantastiska vyer. Saker och ting börjar starkt med att man färdas över Öresundsbron (en av de största broarna i Europa). Därifrån får man njuta av ett montage av den svenska kusten, med breda älvar, skogar och skandinaviska småstäder som flyger förbi utanför fönstret. Det är väldigt vackert vilken tid på året som helst, men framförallt på vintern, när landskapet är täckt av snö.

Snabbtåget från Köpenhamn till Stockholm är smidigt och njutbart, och vissa avgångar går direkt från stad till stad.

Det tar mellan 5 ¼ och 6 timmar att resa med de snabbaste tågförbindelserna upp till Stockholm på X2000- eller Öresundstågen. Majoriteten av avgångarna involverar minst ett byte, men det går även att resa direkt om man är villig att anlända till stationen Stockholm södra på Södermalm (som givetvis ligger på den södra sidan av staden). Avgången sker alltid från Köpenhamns centralstation (även kallad Hovedbanen), som ligger i hjärtat av staden och nära berömda Tivoli.

Interior på X2 tåg
Första klass har sittplatser grupperade 2+1, för mer utrymme © Tommy Alven / Shutterstock.com

Likt de flesta tågbolag i Europa använder både SJ och Danmarks järnvägar sig av en dynamisk prismodell. Det innebär att man får betala mer ju längre man väntar med att boka, och de bästa erbjudandena får man långt innan avresedatumet. Det är normalt att biljetterna görs tillgängliga runt 90 dagar innan avgång, så se till att gå till 12Go.co och boka din plats några månader i förväg om du verkligen vill hålla utgifterna nere.

Köpenhamn till Stockholm med flyg

Köpenhamn till Stockholm med flyg
Norwegian-plan gör sig redo att lyfta från Köpenhamns flygplats © Gustavo MS_Photography / Shutterstock.com

Tid – 1 h 10 min (endast flyg)
Pris – Från runt 650 kr
Komfort – 4/5

Det bör vara lekande lätt att hitta direktflyg mellan dessa två härliga, skandinaviska städer. Det finns så många som 22 dagliga avgångar på sommaren, varav de flesta drivs av välkända, regionala flygbolag som Norwegian och SAS (det nationella flygbolaget i Danmark, Sverige och Norge). Alla tar 70–75 minuter i luften, vilket gör flyget till ett av de snabbaste sätten att ta sig från stad till stad, även om man lägger till tiden som krävs för att resa till och från flygplatserna.

Att flyga är det snabbaste sättet att byta danska bakverk mot svensk lingonsylt, och tar bara strax över 60 minuter i luften.

På tal om flygplatser så börjar resan vid den största flygplatsen i Skandinavien, Köpenhamns flygplats (CPH). Det finns snabba tunnelbane- och tågförbindelser dit – som bara kostar 36 danska kronor (48 svenska kronor) – vilket innebär att man kan resa från Köpenhamns innerstad och komma till flygplatsen på så lite som 15–20 minuter. Landningen sker på Arlanda i Stockholm. Därifrån är det otroligt lätt att ta sig till hjärtat av den svenska huvudstaden. Det är bara att hoppa på ett av snabbtågen som väntar på att föra passagerare in till Stockholm (det tar 20 minuter) eller Flygbussarna (som tar 35 minuter).

Köpenhamn till Stockholm med flyg
SAS-plan som håller på att landa vid Arlanda flygplats i Stockholm © B.Forenius / Shutterstock.com

Att boka den korta flygresan från Köpenhamn till Stockholm skiljer sig inte från att boka några andra flyg. I regel får man betala mindre ju tidigare man bokar. Det är normalt att priserna börjar krypa uppåt runt två månader innan resan, så vi rekommenderar att man söker på en tjänst som 12Go.co så snart man vet när man ska resa. Var även beredd på att betala extra för incheckat bagage om du har med dig större väskor.

Köpenhamn till Stockholm med buss

Köpenhamn till Stockholm med buss
Flixbus har bussrutter över hela Europa © Jarretera / Shutterstock.com

Tid – 8 ½ till 9 ½ timme
Pris – 280+ kr
Komfort – 3/5

Europas största bolag för bussresor från stad till stad erbjuder nu en direktbuss mellan Köpenhamn och Stockholm. Gå bara in på 12Go.co och sök efter direktlinjerna som drivs av Flixbus. Resan tar mellan åtta och tio timmar, med en avgång på morgonen och två som går över natten, som anländer till Stockholm runt 6.00 eller 7.00 på morgonen. Flixbus hållplats ligger på Ingerslevsgade, nära Köpenhamns tågstation. Man anländer sedan till Cityterminalen i Stockholm.

Det är inte ovanligt att bussen är det billigaste av alla transportmedel som erbjuds mellan de danska och svenska huvudstäderna. Det är de gOm du ser till att boka tidigt, innan alla rabatterade biljetter försvinner, kan du behöva betala så lite som 270 kronor för hela resan.oda nyheterna; de dåliga är att bussarna inte alls är lika bekväma som tågen, även om de kommer med luftkonditionering och säten som kan lutas tillbaka.


Det går inte att förneka att Köpenhamn och Stockholm är bland Europas mest eftertraktade metropoler. I den ena möter man elegant, skandinavisk design och åker de loopande berg-och-dalbanorna på Tivoli; i den andra vandrar man på kullerstensgatorna i Gamla Stan och upplever ABBA:s historia. Det låter rätt lockande, eller hur?


Köpenhamn till Stockholm – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Köpenhamn till Stockholm?

Bussen. Att resa med buss innebär faktiskt att du kan komma undan med att betala en bråkdel av vad du hade behövt betala för flyget eller tåget. Men det hjälper att boka så tidigt som möjligt. Gå till 12Go.co runt 60–90 dagar innan resan så kan du få platser för runt 270 kronor styck.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Köpenhamn till Stockholm?

Att flyga är fortfarande det snabbaste alternativet för att resa de 500+ kilometer som separerar Köpenhamn från Stockholm. Själva flyget tar bara 70–75 minuter och resorna till och från flygplatserna är korta och effektiva. Totalt bör din restid hamna på runt 3 ½–4 ½ timme.

Vilket är det bästa sättet att resa från Köpenhamn till Stockholm

Flyget och tåget är rätt jämlika för de flesta resenärer, och det beror i grund och botten på vad du är ute efter. Har du bråttom? Då är flyget säkerligen bäst, eftersom restiden i luften bara är strax över en timme. Vill du se Sveriges landsbygd och kust under resan från stad till stad? Då erbjuder tåget vad du är ute efter, under en fem timmar lång resa längs kusten upp till Stockholm.

Går det något direkttåg från Köpenhamn till Stockholm?

Ja, det gör det, men inte till Stockholms centralstation. Direktlinjerna drivs av SJ med snabba, lutande tåg och går till stationen Stockholm södra. Det är i det hippa distriktet Södermalm, men det finns goda förbindelser till andra delar av huvudstaden. Om det är så du vill resa, rekommenderar vi att du bokar tåget så tidigt som möjligt med 12Go.co för att hålla priset nere.

Hur lång är tågresan från Köpenhamn till Stockholm?

Tågresor som går direkt eller involverar ett byte mellan Köpenhamn och Stockholm brukar ta 5 ½–6 timmar. Det snabbaste alternativet är X2000-tågen. Håll utkik efter dessa när du bokar på 12Go.co.

Vad kostar en tågbiljett från Köpenhamn till Stockholm?

Rabatterade biljetter för tåget mellan Köpenhamn och Stockholm kan vara så billiga som 340 kronor per person. Detta är ett otroligt bra erbjudande som du bara får tillgång till om du använder en tjänst som 12Go.co för att boka i god tid före resan. Snittpriset brukar i sin tur att ligga närmare 580 kronor.

Är det bättre att flyga från Köpenhamn till Stockholm eller att ta tåget?

Om du snabbt måste resa till Stockholm råder det inga tvivel om att flyget är alternativet för dig. Restiden från stad till stad är bara 3 ½–4 ½ timme när man flyger, vilket gör det till det snabbaste resesättet av dem alla. Men om du vill sänka dina koldioxidutsläpp, resa bekvämt och gillar att se vyer över landsbygden på vägen, då är det värt att överväga tåget.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: