Hur man reser från Oslo till Stockholm

Hur man reser från Oslo till Stockholm

Huvudstäderna i Norge och Sverige ligger nästan i en rät linje med varandra på den skandinaviska halvön. Oslo är belägen vid basen av en egen vild fjord, med skimrande, modern arkitektur och fantastiska vikingamuseer. Stockholm stoltserar i sin tur med sagolika Gamla stan, där kullerstensgränder slingrar sig förbi kaféer och leder ut till öar som är fulla av restauranger med köttbullar såväl som kungliga palats.

Om du inte kan besluta dig för vilken du ska besöka, varför inte båda två? I den här guiden berättar vi allt du behöver veta om att resa mellan dem, med information om de billigaste, snabbaste och bekvämaste transportmedlen.

TransportTidPrisBiljetter
Oslo till Stockholm med snabbtåg5 h350 krBoka online
Oslo till Stockholm med flyg1 h450 krBoka online
Oslo till Stockholm med buss7 h240 krBoka online

Oslo till Stockholm med snabbtåg

Oslo till Stockholm med snabbtåg
X2-tåg mellan Oslo och Stockholm, här i svenska Hallsberg © Roland Magnusson / Shutterstock.com

Tid – Runt 5 timmar
Pris – Från 350 kr
Komfort – 5/5

SJ (Statens Järnvägar) har så många som fem dagliga avgångar från Oslo till Stockholm. De använder sig av de snabba och eleganta X2-tågen (även kallade X2000). Det innebär att de når hastigheter på upp till 200 km/h, vilket gör det möjligt att genomföra hela resan genom Skandinaviens hjärta på så lite som 4 timmar och 50 minuter. Med det sagt tar de flesta avgångarna runt 5 timmar eller något mer. Allt du behöver göra är att fokusera på rutter som inte inkluderar några byten när du går till 12Go.co för att boka.

X2-tågen är det bästa som den svenska järnvägen har att erbjuda. På utsidan är de elegant och häftigt klädda i krom och silver, vilket ger en intrycket att de kommer direkt från en James Bond-film. Inuti har de otroligt bekväma säten i både första och andra klass, samtliga med eluttag och Wi-Fi som standard. Det finns även en utmärkt restaurangvagn ombord. Fönstren är i sin tur stora, så att man kan njuta av vyerna till fullo.

Interior på X2 tåg
Första klass har sittplatser grupperade 2+1, för mer utrymme © Tommy Alven / Shutterstock.com

Det finns massor av otroliga vyer utanför fönstret på tågresan från Oslo till Stockholm.

Ja, utsikten är fantastisk. Den första delen av resan går över gränsen mellan Norge och Sverige och rullar sedan förbi sjöarna och jordbruken i Arvika (håll ögonen öppna efter vilda älgar i skogarna där!). Därefter kommer den stora sjön Vänern, där äventyrstörstande resenärer kanske vill ta en paus i resandet för att utforska fantastiska Karlstad, slotten i omgivningen och holmarna på sjön. Mot slutet av resan färdas man genom förtrollande Örebro och längs den skogskantade sjön Mälaren, innan man anländer till Stockholm.

Med tanke på bekvämlighetsnivån och de vackra landskapen är det lätt att tro att tåget mellan Oslo och Stockholm är en dyr affär. Men du kan faktiskt få riktigt bra erbjudanden på SJ:s X2-tåg, så länge du bokar minst 60 dagar innan du ska resa (när priserna kan vara så låga som 290 kronor per person). Tänk dock på att det sedan 2016 då och då genomförs reparationer och uppgraderingar på linjen, så det är normalt att snabbtågen ibland ersätts av långsammare IC-tåg.

Oslo till Stockholm med flyg

Oslo till Stockholm med flyg
Norwegian är ett budgetorienterat flygbolag, här vid Oslos flygplats © EQRoy / Shutterstock.com

Tid – 55 minuter (endast flygtid)
Pris – 450+ kr
Komfort – 4/5

Flygbolagen är de huvudsakliga konkurrenterna till de flådiga X2000-tågen från SJ på rutten från Oslo till Stockholm. De finns två huvudsakliga bolag som erbjuder regelbundna avgångar från stad till stad: SAS och Norwegian. Det förstnämnda är de skandinaviska ländernas officiella flygbolag, medan den sistnämnda är ett mer budgetorienterat bolag. Det kan finnas upp till 22 avgångar per dag från Oslo, och de tar runt 55–60 minuter i luften.

Att flyga är snabbt och tar dig från Oslo till Stockholm efter bara 60 minuter i luften.

Den totala restiden är givetvis bra mycket längre än så om du planerar att resa från stadskärna till stadskärna. Du måste även tänka på tiden som krävs för att ta dig till Oslos flygplats (OSL), checka in väskorna och gå igenom säkerhetskontrollen, såväl som resan in till Stockholm efter landning. Tack vare ett behändigt tåg som kostar runt 80 kronor kan du ta dig till flygplatsen i Norge på runt 25 minuter. Ett snabbtåg väntar sedan på att ta passagerare till Stockholm efter att du landat på den stora flygplatsen Arlanda – det tar runt 20 minuter. I slutänden hamnar den totala restiden sällan på mer än fyra timmar.

Oslo till Stockholm med flyg
Ett SAS-plan landar på Stockholms flygplats Arlanda © Flypix / Shutterstock.com

Priset för flyget följer samma upplägg som för tågen, i att det blir dyrare ju närmare resedatumet man kommer. Ett bra pris för ett direktflyg mellan dessa städer ligger på runt 450 kronor. Men för att få chansen att få så pass bra priser rekommenderar vi att du går till 12Go.co och köper biljetter minst 60 dagar i förväg. Tänk även på att du kan behöva betala extra om du har väskor att checka in.

Oslo till Stockholm med buss

Oslo till Stockholm med buss
Flixbus har nu upp till fyra dagliga avgångar som bara tar runt 7–7 ½ timme från Oslo till Stockholm © dvoevnore / Shutterstock.com

Tid – 7+ timmar
Pris – Från 240 kr
Komfort – 3/5

Det är ingen hemlighet att de skandinaviska länderna inte direkt är de billigaste i världen. För att spara några extra kronor till fikapauser i Stockholm kan det därför vara en bra idé att göra resan till staden så billig som möjligt. Det är där bussen kommer in i bilden. Med priser från plånboksvänliga 240 kronor om du bokar i förväg med 12Go.co finns det i princip inget billigare sätt att resa mellan huvudstäderna. Lyckligtvis har det europeiska bussbolaget Flixbus upp till fyra dagliga avgångar som bara tar 7–7 ½ timme från A till B.

Men vad är då haken? Bussen lär helt enkelt inte vara lika bekväm som tåget och kan heller inte konkurrera med flyget när det kommer till restid. Men i Flixbus flotta erbjuds man fortfarande säten som kan lutas tillbaka, eluttag ombord och Wi-Fi som standard. Vissa avgångar går dessutom på natten, vilket låter dig spara kostnaden för en hotellnatt. Bussarna plockar upp passagerare vid Schweigaards gate i Oslo och släpper av dem vid Cityterminalen i hjärtat av moderna Stockholm.


Resan från Oslo till Stockholm är en som tar dig genom Skandinaviens hjärta. Du kan välja att göra den på land för att se de lummiga skogar och vilda sjöar som separerar de båda huvudstäderna; eller så kan du ta till skyn och börja promenera i förtrollande Gamla stan så snart som möjligt. Valet är ditt.


Oslo till Stockholm – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Oslo till Stockholm?

Ta bussen om du vill spara pengar på resan från Oslo till Stockholm. Med priser så låga som 240 kronor per person är det garanterat det transportmedel som kommer lämna mest pengar i plånboken för besök på Abba-museet och annat. Men kom ihåg att de bästa erbjudandena alltid dyker upp långt i förväg, så börja söka efter biljetter så snart du kan med 12Go.co för att komma undan så billigt som möjligt.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Oslo till Stockholm?

Det finns inget snabbare sätt att byta den toppmoderna arkitekturen i Oslo mot de bohemiska barerna i Stockholm än att flyga. Från start till landning tar det mindre än en timme, vilket innebär en total restid på runt fyra timmar. De bästa erbjudandena på flyget dyker ofta upp på 12Go.co runt 60–90 dagar innan avgång.

Vilket är det bästa sättet att resa från Oslo till Stockholm?

För oss måste det vara tåget. Det må ta runt fem timmar, men det är ett fantastiskt äventyr genom den skandinaviska halvöns vilda mittparti. Där bjuds det på skymtar av gigantiska sjöar och skogar, och du kan till och med ta en paus i resandet för att besöka Vänern och sekelgamla slott.

Finns det något direkttåg från Oslo till Stockholm?

Ja, SJ (Sveriges nationella järnvägsbolag) erbjuder direktförbindelser på sina flådiga X2000-tåg. De är bekväma och snabba, och lutar lite i kurvorna för att nå hastigheter på uppemot 200 km/h. Vidare är vyerna helt fantastiska, och inkluderar gott om ängar, sjöar och uråldriga skogar.

Vad kostar tåget från Oslo till Stockholm?

Kostnaden för tåget från Oslo till Stockholm varierar. Det börjar billigt och blir sedan dyrare ju närmre resedatumet man kommer. Är man ute i god tid brukar man kunna boka resan för runt 350 kronor, och du kan göra det genom att söka efter biljetter på 12Go.co runt 60 dagar innan du ska resa.

Är tågresan från Oslo till Stockholm naturskön?

Absolut! Det är en fantastisk resa genom de vilda landskap som finns i hjärtat av norra Europa. Sjöar susar förbi fönstret, inklusive Vänern (en av de största på kontinenten). Det finns även gott om tall- och granskogar, där grupper av älgar trampar fram. Det bjuds dessutom på söta, svenska småstäder och byar. Det är definitivt en resa man bör njuta av till fullo.

Är det bättre att flyga från Oslo till Stockholm eller att ta tåget?

Både har sina för- och nackdelar. Att flyga är till exempel snabbare och låter dig landa i Sverige bara 55 minuter efter att du lyft från Oslos flygplats. Tågresan är å andra sidan bekvämare och mer naturskön, och bjuder på vyer över den fantastiska landsbygd som separerar Nordsjön från Östersjön.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: