Hur man reser från Lissabon till Porto

Hur man reser från Lissabon till Porto

Att åka från Lissabon till Porto är att åka från Portugals livliga huvudstad till dess kulturrika och bohemiska andra stad. Båda bör definitivt finnas på resplanen för alla som vill känna den sanna pulsen hos detta havsnära land vid Europas utkant.

Först njuter man av Lissabons högt belägna moriska slott och gungande klubbdistrikt, Bairro Alto. Sedan beger man sig till Porto, där surfstränderna ger vika för den UNESCO-märkta gamla stan och atmosfäriska hamnkällare vid sidan av Dourofloden. Avståndet mellan dem är strax över 270 kilometer, men man kan genomföra resan på så lite som tre timmar. Läs vidare för att få information om de olika resesätten, hur mycket de kostar och hur bekväma de är…

TransportTidPrisBiljetter
Lissabon till Porto med tåg3 h100 krBoka online
Lissabon till Porto med buss3,5 h86 krBoka online
Lissabon till Porto med flyg1 h390 krBoka online
Lissabon till Porto med bil3 h1000 kr
Lissabon till Porto med privat utflykt24 h690 kr

Lissabon till Porto med tåg

Lissabon till Porto med tåg
Alfa Pendular-tågen gör resan på mindre än tre timmar © Takashi Images / Shutterstock.com

Tid – 2,5 till 3 timmar
Pris – 100+ kr
Komfort – 5/5

Tåg är förmodligen det populäraste sättet att byta den portugisiska huvudstaden mot staden i norr. En anledning till det är hur regelbundna de är, med upp till 32 avgångar per dag. Det innebär en avgång var 45:e minut eller så, och man kan lugnt avnjuta sin pastel de nata och en espresso innan man lämnar staden.

Utöver det kan man vänta sig att färdas samtliga 270 kilometer på max tre timmar, och ofta ännu mindre. Detta eftersom det finns en blandning av snabb- och normaltåg som båda går relativt fort. Det snabbaste av dem är Alfa Pendular-tåget, som bara tar 2 timmar och 45 minuter allt som allt. Det andra alternativet tar något längre tid och stannar på fler platser, men erbjuder fortfarande bekväma säten, grupperade två och två, såväl som klimatkontroll, precis som sin snabbare motpart.

Säten i första klass på ett av Alfa Pendulars snabbtåg
Säten i första klass på ett av Alfa Pendulars snabbtåg

Det finns två tåg från Lissabon till Porto: ett snabbt och ett långsamt, men båda gör resan på tre timmar eller mindre.

Men det som verkligen lockar är priset. Om du bokar tidigt med 12Go.co kan du hitta biljetter för så lite som 110 kronor enkel väg. Köper du biljetterna samma dag ligger priset fortfarande på max 300–400 kronor för första klass. Det är jämförbart med flyget, men då får man en bekvämare och snabbare resa med tåget om man räknar från hotellobby till hotellobby.

Resenärer som tar tåget från Lissabon till Porto får dessutom njuta av otroliga vyer. Har du tur får du en skymt av den forna huvudstaden Coimbra, som pryds av välvda broar och lysande vita palats. Resan går även genom Aveiro, där vindlande kanaler och traditionella puntbåtar möter kaklade kyrkor. Vissa delar av sträckan går även nära Atlanten, med gott om dyner och barrskogar.

Lissabon till Porto med buss

Lissabon till Porto med buss
Bussarna från Rede Expressos är bekväma och billiga

Tid – 3,5 till 4,5 timme
Pris – 86 kr
Komfort – 3/5

Bussrutten från Lissabon till Porto är en av de mest vältrafikerade i hela landet. Det finns så många avgångar att man i princip kan planera sin avresa från huvudstaden när som helst under dagstimmarna, eller för den delen senare eller tidigare på dygnet. Resan kommer dessutom inte att ta längre tid än 4,5 timme, även med de långsammaste bussarna. Med andra ord behöver man inte slösa bort en del dag av sin semester i Portugal på att resa.

Det populäraste bussbolaget är landets egna Rede Expressos. Det har de mest regelbundna avgångarna till båda städerna, med rena, bekväma och luftkonditionerade bussar. De avgår från den stora stationen vid Sete Rios, som ligger nordöst av det huvudsakliga turistområdet i Lissabon, nära stadens zoo. För att ta sig dit kan man antingen hoppa på tåget mot Sintra från Lissabon Rossio eller ta en taxi – priset bör ligga på 70–100 kronor.

Arrabidabron över Dourofloden
Arrabidabron över Dourofloden

Bussarna är ett budgetvänligt alternativ till tågen och erbjuder en naturskön resa från Lissabon till Porto för bara 90 kronor.

Resan går på motorväg A17 längs Portugals kustremsa. Det är en vacker rutt som börjar i Lissabonregionens gröna kullar innan den rullar ner mot Silverkustens slätter, förbli surfstäder som Figueira da Foz och fält av svajande majs. Avslutningsvis korsar man Dourofloden på de vackra broar som sammankopplar de båda delarna av Porto, innan man anländer till stationen vid Campo 24 de Agosto.

Utöver den vackra resrutten är en annan anledning att välja bussen priset. Detta är garanterat ett av de mest budgetvänliga sätten att bege sig till Portos vinkällare och vackra, UNESCO-märkta distrikt Ribeira. Du kan vänta dig priser så låga som 90 kronor om du bokar i förväg via 12Go.co.

Lissabon till Porto med flyg

Lissabon till Porto med flyg
TAP Portugal är det enda flygbolaget som flyger från Lissabon till Porto © Emilio Pastor de Miguel / Shutterstock.com

Tid – 55 minuter (endast flygtid)
Pris – 400-1700 kr
Komfort – 4/5

Om du inte gillar långa resor på marken kanske flyget från Lissabon till Porto vore något? Det är ett bra alternativ som är både pålitligt och bekvämt, även om det kommer med vissa nackdelar, som högre koldioxidutsläpp och pris – man kan få betala mer än för tåget och bussen tillsammans! Man måste även lägga till extra tid för att ta sig till flygplatsen i Lissabon och sedan in till staden när man landat i Porto.

De enda som trafikerar rutten är det nationella flygbolaget TAP Portugal. De har uppemot tio avgångar om dagen, med flest under högsäsongen på sommaren. Den tidigaste lyfter runt klockan 6.00 och den sista efter 23.00, som inte landar uppe i norr förrän efter midnatt.

Francisco Sa Carneiro-flygplatsen
Francisco Sa Carneiro-flygplatsen ligger runt elva kilometer från Portos kärna © TMP / Shutterstock.com

Se till att söka efter flyg mellan Lissabon och Porto tidigt, för biljettpriserna kan bli betydligt dyrare när avresedagen närmar sig.

Det är värt att komma ihåg att dessa flygningar främst erbjuds som anslutningar till TAP:s internationella flygningar till och från Porto. Det kan göra dem extra dyra, men biljettpriser som blir så höga som 1800 kronor styck. Med det sagt kan de som bokar tidigt via 12Go.co få riktigt bra erbjudanden på runt 400 kronor. Incheckade väskor kostar vanligtvis runt 100 kronor extra.

Lissabons flygplats är superlätt att ta sig till från stadskärnan. De flesta taxichaufförer kan köra en för bara 100–150 kronor. Alternativt kan man spendera så lite som 20 kronor på att ta tunnelbanan som sammankopplar flygplatsen med innerstaden. Portos flygplats är en bra plats att anlända till om man är ivrig att utforska surfstäder som Azurara och Matosinhos. För att komma till stadskärnan kan man ta buss 601, 602 eller 604 – de kostar 20 kronor och tar 30–40 minuter.

Lissabon till Porto med bil

Lissabon till Porto med bil

Tid – 3 timmar
Pris – 1000 kr
Komfort – 5/5

Du måste betala lite extra när du hyr bil om du vill hämta fordonet i Lissabon och lämna tillbaka det i Porto, men det kan vara värt det om du vill uppleva lite äventyr. Med ett eget transportmedel mellan de båda städerna kan du förvandla resan till en minnesvärd utflykt.

Det finns verkligen massor att se på vägen, från de mystiska slotten i Sintra till kullerstensgatorna och de stora palatsen i Coimbra. Och då har vi inte ens nämnt de många undangömda surfstränderna på Silverkusten (för resenärer med brädan i bilen är det bara att stanna och njuta av vågorna utan att behöva trängas med andra!).

RentalCars.com är den bästa platsen att leta på om du vill hyra en bil i Portugal. Den listar både lokala och multinationella uthyrare, med en policy om full bensintank vid hämtning och lämning såväl som utlämningsställen vid Lissabons flygplats. På sommaren kan priserna bli dyrare, speciellt om man bokar i sista minuten.

Lissabon till Porto med privat utflykt

Lissabon till Porto med privat utflykt

Tid – Hela dagen
Pris – 690+ kr
Komfort – 4/5

Man hinner med en hel del under en enda dag på vägen från Lissabon till Porto. Det är förmodligen därför många resenärer väljer att omvandla resan till något av en sightseeing-tripp med hjälp av en organiserad utflykt. Det innebär att man blir upphämtad utanför lobbyn på sitt hotell i Lissabon innan man beger sig norrut. Vad som sedan finns på resplanen beror på vilken utflykt man valt, men det är vanligt att besöka UNESCO-världsarvet vid Sintra eller vinodlingarna i Dourodalen.


Lissabon och Porto har kapell med kaklade fasader såväl som vinbarer, men båda har även sin egna distinkta karaktär. Vi anser att en fullvärdig resplan i Portugal måste inkludera ett smakprov av båda, så se till att ta en titt på alla sätt att resa mellan de två.


Lissabon till Porto – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Lissabon till Porto?

Med buss. Boka i förväg med 12Go.co för att vara ute i god tid och få de bästa priserna, som kan vara så låga som 90 kronor per biljett. De mest regelbundna avgångarna är det Portugals Rede Expressos som står för, men det finns även en del andra bolag att ha i åtanke.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Lissabon till Porto?

Märkligt nog är det inte med flyg, utan med tåg. Detta eftersom tåget kan ta en från stad till stad på max tre timmar allt som allt. För att flyga måste man lägga till väntetiden på flygplatsen i Lissabon såväl som transport in till staden när man väl kommit fram. Den enda gången när flyget kan vara snabbare är för resenärer som är ivriga att ta sig till surfstäderna och stränderna norr om Porto.

Vilket är det bästa sättet att resa från Lissabon till Porto?

Det beror på vilken typ av resenär du är. Tågen är förmodligen det populäraste, med fina vyer och hög komfort. Bussarna lämnar mer kvar i plånboken för provsmakning av portvin. Flyg kan is in tur vara dyrt, men underlättar när man vill ta sig till strandstäderna norr om Porto. Vi rekommenderar att du tar en titt på 12Go.co för att jämföra alla alternativ.

Vad kostar tåget från Lissabon till Porto?

Priset för tåget mellan Lissabon och Porto är som lägst om man bokar i förväg. Om du bokar biljetter på 12Go.co runt 60–90 dagar innan avgång kan du få betala bara 110 kronor för en plats i andra klass. Om du väntar kan du få betala så mycket som 300 kronor för precis samma säte.

Vad kostar bussen från Lissabon till Porto?

Inte mycket. Biljetter som bokas i förväg kan kosta budgetvänliga 90 kronor, men du måste använda en tjänst som 12Go.co innan du anländer till Lissabon för att lägga vantarna på dem. Om du istället köper biljetten på Sete Rios-stationen samma dag som du reser kan du få betala 180 kronor.

Kan man göra en dagsutflykt från Lissabon till Porto?

Det kan man. Det är faktiskt ett bra sätt att insupa essensen hos centralnorra Portugal innan man anländer till landets näst största stad. Resplaner och kostnader varierar från utflykt till utflykt, men de populäraste brukar inkludera besök vid de smaragdgröna kullarna i Dourodalen eller stränderna på Silverkusten.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: