Hoe reis je van Lissabon naar Porto

Hoe reis je van Lissabon naar Porto

Van Lissabon naar Porto reizen, is van de bruisende hoofdstad van Portugal naar de cultuurrijke en boheemse tweede stad. Beide plaatsen moeten zeker op het programma staan van iedereen die de ware hartslag van dit met golven overgoten land aan het eind van Europa wil voelen.

Eerst komen de op een heuvel gelegen Moorse kastelen van Lissabon en de bruisende uitgaanswijk Bairro Alto. Daarna kom je in Porto, waar de surfstranden plaatsmaken voor de UNESCO oude stad en de sfeervolle portkelders aan de oever van de Douro. De afstand tussen deze twee steden is iets meer dan 270 km, maar je kan het in slechts drie uur afleggen. Lees verder voor info over de verschillende manieren van reizen, de kosten en het comfort…

TransportReisduurPrijsTickets
Van Lissabon naar Porto per trein3 u€11Boek Online
Van Lissabon naar Porto per bus3.5 u€9Boek Online
Van Lissabon naar Porto vliegtuig1 u€40Boek Online
Van Lissabon naar Porto per auto3 u€110
Van Lissabon naar Porto per privé-tour24 u€71

Van Lissabon naar Porto per trein

Van Lissabon naar Porto per trein
De Alfa Pendular treinen leggen de afstand af in minder dan 3 uur © Takashi Images / Shutterstock.com

Reisduur – 2,5 tot 3 uur
Prijs – €11+
Comfort – 5/5

De trein is misschien wel de populairste manier om de Portugese hoofdstad te verruilen voor de tweede belangrijkste stad in het noorden. Eén van de redenen daarvoor is de frequentie van de diensten, die meer dan 32 keer per dag worden aangeboden. Dat betekent dat er ongeveer elke 45 minuten een vertrek is, dus je moet je niet haasten om Lissabon te verlaten voordat je van een zoete pastel de nata en een espresso als ontbijt hebt kunnen genieten.

Bovendien kan je de hele reis van 270 kilometer in maximaal drie uur afleggen, misschien zelfs minder. Dat komt omdat je de keuze hebt tussen hogesnelheidstreinen en treinen met normale snelheid, die allebei relatief snel zijn. De snelste van het stel zijn de Alfa Pendular locomotieven, die er in totaal slechts 2u44 over doen. De Intercity’s doen er iets langer over en stoppen op meer plaatsen, maar bieden nog steeds comfortabele zitplaatsen voor twee personen en klimaatregeling, net zoals hun snellere tegenhangers.

De eerste klasse zitplaatsen in één van de Alfa Pendular hogesnelheidstreinen
De eerste klasse zitplaatsen in één van de Alfa Pendular hogesnelheidstreinen

Er zijn twee soorten treinen van Lissabon naar Porto, een snelle en een langzame, hoewel beide de reis in maximaal drie uur afleggen.

Nog overtuigender is de prijs. Boek vroeg bij 12Go.co en je kan tickets vinden voor slechts €11 per enkele reis. Op de dag zelf betaal je steeds rond de €30, of €40 in Eerste Klasse. Dat is nog steeds vergelijkbaar met vluchten, alleen zijn deze misschien wat comfortabeler en sneller (als je de tijd telt van hotellobby naar hotellobby).

Reizigers die met de trein van Lissabon naar Porto reizen, worden ook getrakteerd op adembenemende uitzichten. Misschien zie je wel een glimp van de voormalige hoofdstad Coimbra, met zijn boogbruggen en schitterend witte paleizen. Je zal door Aveiro zoeven, waar kronkelende kanalen en traditionele punterboten en betegelde kerken elkaar ontmoeten. Er zijn ook gedeeltes die dicht bij de Atlantische Oceaan liggen, met duinen en dennenbossen in overvloed.

Van Lissabon naar Porto per bus

Van Lissabon naar Porto per bus
De bussen van Rede Expressos zijn comfortabel en goedkoop

Reisduur – 3,5 tot 4,5 uur
Prijs – €9
Comfort – 3/5

De busverbinding tussen Lissabon en Porto is één van de drukste routes van het hele land. Het aantal vertrektijden is zo groot dat je de hoofdstad vrijwel op elk gewenst tijdstip overdag kunt verlaten, en indien nodig zelfs later of vroeger. Bovendien duurt de hele reis niet langer dan 4,5 uur, zelfs niet met de langzaamste bussen, dus je hoeft geen hele dag van je Portugese vakantie aan de reis te verspillen.

De meest populaire busmaatschappij is Rede Expressos. Zij hebben de meeste diensten tussen beide steden, met schone, comfortabele bussen die voorzien zijn van airconditioning. Ze vertrekken vanaf het grote station van Sete Rios. Dat ligt in het noordoosten van de belangrijkste toeristische gebieden in Lissabon, dicht bij de dierentuin. Om er te komen, kan je vanaf Lissabon Rossio op de trein naar Sintra stappen, of een taxi nemen – de prijs voor deze rit is ongeveer € 7-10.

De Arrabida brug over de Douro rivier
De Arrabida brug over de Douro rivier

Bussen zijn een budgetvriendelijk alternatief voor de treinen, en bieden je een rit met een schilderachtig uitzicht van Lissabon naar Porto die slechts € 9 kost.

De rit volgt de hoofdweg A17 langs de ruggengraat van Portugal. Het is een mooie route, beginnend tussen de groene heuvels van de regio Lisboa en dan afdalend naar de vlakten van de Zilverkust, langs surfstadjes zoals Figueira da Foz en uitgestrekte maïsvelden. Tot slot steek je de rivier de Douro over via de prachtige bruggen die beide zijden van Porto met elkaar verbinden op weg naar het station van Campo 24 de Agosto.

Naast het feit dat dit een mooie rit is, zijn ook de prijzen één van de belangrijkste redenen om voor de bus te kiezen. Dit is zeker één van de meest budgetvriendelijke manieren om de wijnkelders van Porto en het mooie Ribeira UNESCO-district te bezoeken. Ja, je betaalt maar rond de €9 als je van tevoren boekt via 12Go.co.

Van Lissabon naar Porto vliegtuig

Van Lissabon naar Porto vliegtuig
TAP Portugal is de enige luchtvaartmaatschappij die op de route Lissabon-Porto vliegt © Emilio Pastor de Miguel / Shutterstock.com

Reisduur – 55 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €40-180
Comfort – 4/5

Als je niet zo’n type bent voor lange reizen over het land, waarom overweeg je dan niet de vlucht van Lissabon naar Porto? Het is een goede optie die zowel betrouwbaar als comfortabel is, hoewel de nadelen wel de verhoogde CO2-uitstoot en de prijs zijn, die hoger kan zijn dan de trein en de bus samen! Je moet ook extra tijd uittrekken om de terminals in Lissabon te bereiken en om in de stad te geraken wanneer je in Porto aankomt.

De enige luchtvaartmaatschappij op deze route is de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP. Zij hebben meer dan 10 vertrekken per dag, en vaak nog een paar extra in de zomermaanden van het hoogseizoen. De vroegste vertrekt vanuit de hoofdstad om ongeveer 6 uur ‘s ochtends en de laatste vertrekt na 23 uur ‘s avonds, zodat de vlucht pas na middernacht in het noorden aankomt.

De Luchthaven Francisco Sa Carneiro
De Luchthaven Francisco Sa Carneiro ligt op ongeveer 11 kilometer van het centrum van Porto © TMP / Shutterstock.com

Zorg ervoor dat je vroeg op zoek gaat naar vluchten tussen Lissabon en Porto, want de ticketprijzen kunnen in de aanloop naar het vertrek flink oplopen.

Vergeet niet dat deze vluchten voornamelijk worden aangeboden als verbindingen voor de internationale diensten van TAP die in en uit Porto komen. Dat kan ze een bijzonder dure keuze maken, met tickets die kunnen oplopen tot zo’n €180 per vlucht. Vroegboekers die 12Go.co gebruiken, kunnen echter goede deals vinden voor ongeveer €40. Ingecheckte bagage kost ongeveer zo’n €10 extra.

De luchthaven van Lissabon is heel gemakkelijk te bereiken vanuit het stadscentrum. De meeste taxichauffeurs doen de rit graag voor slechts € 10-15. Je kan ook een ritje maken met de nieuwe metrolijn die de terminals met het centrum van de hoofdstad verbindt, voor slechts €2. Porto Airport is een prima plek om aan te komen als je graag de surfplaatsen Azurara of Matosinhos wil verkennen. Om in het centrum van de stad te komen, kan je gebruik maken van bus 601, 602 of 604 – deze ritten kosten €2 en duren ongeveer 30-40 minuten.

Van Lissabon naar Porto per auto

Van Lissabon naar Porto per auto

Reisduur – 3 uur
Prijs – €110
Comfort – 5/5

Je zal iets meer moeten betalen voor een huurauto als je de auto in Lissabon wil ophalen en in Porto weer wil afleveren, maar dat is het misschien wel waard voor het avontuur dat je er aan overhoudt. Met je eigen auto op de weg tussen deze twee steden, kan je de reis omtoveren tot een ware odyssee dwars door het land.

Echt, er is onderweg van alles te zien, van de mystieke kastelen van Sintra tot de geplaveide straten en grote palazzo’s van Coimbra. En dan hebben we het nog niet eens over de overvloed aan verborgen surfstranden aan de Silver Coast. (Reizigers met een plank in de kofferbak kunnen gewoon stoppen en genieten van surfsessies op de golven zonder een mensenmassa om zich heen te hebben!)

RentalCars.com is de beste plaats om op zoek te gaan naar je huurauto in Portugal. Het geeft een overzicht van zowel lokale als internationale verhuurbedrijven met een volledig brandstofbeleid en afhaalpunten op de luchthaven van Lissabon. Tijdens de zomer zijn de tarieven waarschijnlijk duurder, vooral als je op het laatste moment boekt.

Van Lissabon naar Porto per privé-tour

Lisbon to Porto by private tour

Reisduur – Een hele dag
Prijs – €71+
Comfort – 4/5

Op de weg van Lissabon naar Porto kan je in één dag heel wat zien. Dat is waarschijnlijk de reden waarom een groot deel van de reizigers ervoor kiest om van deze reis een soort sightseeing uitstapje te maken met een georganiseerde tour. Dit betekent dat je wordt opgehaald in de lobby van je hotel in Lissabon en dan noordwaarts gaat. Wat er op het programma staat, hangt af van de tour die je hebt gekozen, maar dingen zoals het UNESCO Werelderfgoed Sintra of de wijnlanden van de Dourovallei komen vaak aan bod tijdens de tour.


Lissabon en Porto hebben met tegels versierde kapellen en bruisende wijnbars, maar ze hebben ook elk hun eigen unieke karakter. Wij zouden zeggen dat je voor een bucketlist van Portugal een voorproefje van elke stad nodig hebt, dus zorg ervoor dat je alle manieren bekijkt waarop je beide steden in je plannen kunt opnemen.


Van Lissabon naar Porto FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Lissabon naar Porto te reizen?

De bus. Boek van tevoren met behulp van 12Go.co om te kunnen profiteren van de vroege-vogel-reserveringen en betaal ongeveer €9 per ticket. De meest regelmatige vertrekken zijn met Rede Expressos uit Portugal, maar er zijn ook een paar andere busmaatschappijen die je kan overwegen.

Wat is de snelste manier om van Lissabon naar Porto te reizen?

Vreemd genoeg, is het niet het vliegtuig maar de trein. Dat komt omdat treinen je in maximaal drie uur van stad naar stad kunnen brengen. Om het vliegtuig te nemen, moet je twee uur wachten in de terminal van Lissabon en een transfer aan de andere kant toevoegen. Het enige waarvoor het vliegtuig misschien sneller is, is voor reizigers die de surfsteden en stranden ten noorden van Porto willen verkennen.

Wat is de beste manier om van Lissabon naar Porto te reizen?

Dat hangt af van wat voor soort reiziger je bent. Treinen zijn waarschijnlijk het populairst, met een goed uitzicht en veel comfort. Bussen laten meer geld over in je portemonnee voor je port-proeverijen. Vliegtuigen kunnen prijzig zijn, maar helpen je ook om naar de badplaatsen ten noorden van Porto te komen. We raden je aan om naar 12Go.co te surfen om alle opties te vergelijken.

Hoeveel kost de trein van Lissabon naar Porto?

De prijzen voor de trein van Lissabon naar Porto zijn het laagst als je van tevoren boekt. Boek via 12Go.co zo’n 60-90 dagen voor vertrek en je betaalt slechts €11 voor een plaats in de tweede klasse. Als je later boekt, kan het zijn dat je tot €30 moet neertellen voor precies dezelfde zitplaats.

Hoeveel kost de bus van Lissabon naar Porto?

Niet veel. Tickets kosten €9 in de voorverkoop, maar je moet een service als 12Go.co gebruiken voordat je in Lissabon aankomt om die te bemachtigen. Op het station Sete Rios betaal je op de dag van je reis ongeveer €18.

Kan je van de reis tussen Lissabon en Porto een daguitstap maken?

Dat kan zeker. In feite zijn ze een geweldige manier om de essentie van Midden- en Noord-Portugal te ontdekken voordat je aankomt in de op één na grootste stad van het land. De routes en kosten van de uitstapjes verschillen nogal, maar de populairste opties zijn doorgaans reizen met excursies naar de smaragdgroene heuvels van de Dourovallei of de stranden van de Zilverkust.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: