Hoe reis je van Faro naar Lissabon

Hoe reis je van Faro naar Lissabon

Als je genoeg in de zon hebt gelegen op de bekroonde stranden van de Algarve en voldoende hebt gegeten van de verse zeevruchten van de zuidkust, wil je misschien koers zetten naar het noorden, naar de cultuurrijke, feestvierende hoofdstad van Portugal. Dat is Lissabon, dat zich 218 km verderop bevindt en lonkt met zijn grootse architectuur uit de tijd van de ontdekkingsreizigers en formidabele Moorse kastelen.

Deze gids kan je helpen om de hele reis te plannen. Je vindt er alles over treinen, auto’s en bussen, en wat het goedkoopste en het snelste is. Geniet ervan…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Faro naar Lissabon per trein3 u€11Boek Online
Van Faro naar Lissabon per vliegtuig45 min€73Boek Online
Van Faro naar Lissabon per bus4 u€11Boek Online
Van Faro naar Lissabon per auto2,5 u€14Boek Online

Van Faro naar Lissabon per trein

Van Faro naar Lissabon per trein
Deze moderne pendeltrein kan 200 kilometer per uur halen © Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Reistijd – 3 tot 3,5 uur
Prijs – €11+
Comfort – 4/5

Het merendeel van de reizigers die de Algarve willen ontvluchten voor de grote stadsgezichten en de miradors van Lissabon, zullen de trein nemen. Deze zijn lekker snel, zeer comfortabel en vertrekken meerdere keren per dag. De trein vertrekt ook vanuit het hart van Faro – de perrons liggen op 12 minuten lopen van de kathedraal, aan de rand van het oude centrum. Bovendien krijg je onderweg een aantal mooie stukken Portugees platteland te zien (maar daarover later meer).

Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten locomotieven die op deze lijn rijden. De eerste is het iets snellere Pendular-model, dat snelheden van 200 km per uur haalt. Zij leggen de hele rit van A naar B af in iets meer dan drie uur. Dan heb je de IC-treinen, die er ongeveer 3,5 uur over doen. Binnenin lijken ze erg op elkaar, met twee-twee zitplaatsen, open wagons en overal klimaatregeling.

Voor de meeste reizigers is de trein de eerste keuze, want het is een snelle en gemakkelijke rit naar Lissabon in minder dan 3,5 uur.

De reis gaat ruwweg van noord naar noord-west. Maar eerst ga je langs de kust van de Algarve op weg naar de bruisende badplaats Albufeira. Het is normaal dat daar een grotere menigte opstapt, omdat het één van de populairdere bestemmingen in de regio is. Daarna trek je landinwaarts, door groene heuvels en olijfbossen, naar kleine stadjes zoals São Marcos da Serra. Vervolgens doorkruis je de wijngaarden en lage bergen van het rustieke Setúbal en tenslotte de monding van de Taag bij het binnenkomen van de stad.

Van Faro naar Lissabon per trein
De IC-trein in Lissabon © BreizhAtao / Shutterstock.com

Je kan zelf kiezen waar je uitstapt: Sete Rios, Entrecampos of Oriente in Lissabon. Het eerste is goed voor verbindingen met aansluitende bussen naar de surfsteden Peniche en Ericeira. Het tweede is beter voor toegang tot de historische oude wijken van de stad. Het derde is het beste om de luchthaven van Lissabon te bereiken. Probeer ook vooraf te boeken via 12Go.co. Treinkaartjes op deze route zijn al verkrijgbaar vanaf €11 in 2de klasse, maar die aanbiedingen zijn snel uitverkocht.

Van Faro naar Lissabon per vliegtuig

Van Faro naar Lissabon per vliegtuig
De nationale luchtvaartmaatschappij TAP van Portugal landt op Faro Airport © F8 studio / Shutterstock.com

Reistijd – 45 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €73+ enkele reis
Comfort – 4/5

Faro en Lissabon liggen zo dicht bij elkaar dat vliegen bijna onnodig lijkt. Toch is het interessant voor reizigers die geen lange trein- of busreis willen maken, of voor mensen die de hoofdstad willen bezoeken en via Faro willen doorreizen naar andere Europese bestemmingen. Er zijn niet veel verbindingen, maar het gaat om ongeveer drie vertrekken per dag, eentje in de ochtend, op de middag en tijdens de late avond.

De vlucht van Faro naar Lissabon is een snelle heen- en terugvlucht met TAP, de grootste luchtvaartmaatschappij van het land.

Ze worden allemaal uitgevoerd door De nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal, TAP. Dat betekent premium tarieven in overeenstemming met een premium luchtvaartmaatschappij, waardoor de basistarieven schommelen rond de €73 per persoon, per enkele reis. Houd er ook rekening mee dat je nog eens ongeveer €20 moet bijbetalen om te upgraden naar een Basic tarief waarbij bagage is inbegrepen.

Vluchttijden van 45 minuten per traject zien er verleidelijk uit, dat is waar. Maar dat is niet het hele verhaal als je van stadscentrum naar stadscentrum wil reizen. Deze reizen vereisen een transfer naar de luchthaven van Faro aan de ene kant en van de luchthaven van Lissabon naar het centrum aan de andere kant, en dan hebben we het nog niet eens over veiligheidscontroles en al de rest. Het resultaat? Als je voor vliegen kiest, duurt het hele traject meestal tussen de vier en vijf uur, waardoor het vaak langzamer is dan de trein!

Van Faro naar Lissabon per bus

Van Faro naar Lissabon per bus
Redes Expressos is de nationale busmaatschappij die gevestigd is in Lissabon © Takashi Images / Shutterstock.com

Reistijd – 4-5 uur
Prijs – Vanaf €11
Comfort – 3/5

Er rijden ook regelmatig bussen tussen Faro en Lissabon en tijdens de populaire zomermaanden zijn er zelfs veel ritten beschikbaar. De reis duurt iets langer dan met de trein, maar het verschil is niet groot – tussen de vier en vijf uur is normaal. Je kan kiezen tussen rechtstreekse bussen en bussen die een overstap vereisen in Albufeira, dat iets westelijker langs de Algarve ligt.

Bussen zijn een goed alternatief voor de trein, met veel dagelijkse ritten die van Faro en de Algarve naar Lissabon gaan.

Je kan kiezen uit een mix van busmaatschappijen, maar de meest bekende namen zijn EVA Transportes en Redes Expressos. Ze vertrekken allemaal net buiten het treinstation van Faro, op een paar minuten lopen van de Avenida da República richting het centrum van de stad. Het is gebruikelijk om in Lissabon aan te komen op Gare Oriente of het busstation Sete Rios. Het eerste ligt aan de oostelijke rand van de hoofdstad, dicht bij het vliegveld. Het tweede ligt in het noorden, op 15 minuten met de taxi van het centrum.

De prijzen van de bussen zijn niet altijd lager dan die van de trein, wat je zeker in gedachten moet houden, vooral als je vroeg plant en nog kans maakt op de goedkopere tarieven van de spoorwegen. De gemiddelde prijzen voor bustickets liggen tussen de €11 en €18, en samen met een redelijk niveau van comfort en een goede reistijd is de bus dus een goed alternatief.

Van Faro naar Lissabon per auto

Van Faro naar Lissabon per auto

Reistijd – 2,5 uur
Prijs – €14+ per dag
Comfort – 5/5

Als je de auto wil nemen voor deze route, hebben we je veel te vertellen. Het is misschien wel de snelste manier om jezelf van de Algarve naar de hoofdstad van het land te brengen. De wegen zijn goed onderhouden, dus als je wil, kan je Faro uitrijden en 2,5 uur later op een plein in Lissabon aan een kopje koffie zitten. Bovendien hebt je het comfort van je eigen auto, met airconditioning en de vrijheid om onderweg te stoppen waar je maar wil.

Een auto is een interessante manier om van Faro naar Lissabon te reizen, gezien de gouden stranden en surfplekken die wachten langs de kustlijn tussen de twee steden.

Over onderweg stoppen gesproken… er zijn zeker een paar plaatsen die je niet over het hoofd wil zien. Neem wat extra tijd voor deze reis en je zal beloond worden met enkele van de mooiste landschappen en bestemmingen van Portugal. Een omweg naar de Atlantische kust van de Algarve is maar één uurtje extra, maar biedt toegang tot baaien van wereldklasse, zoals het surfersparadijs Praia da Amoreira of de zonovergoten badplaats Sines. De route door het binnenland is ook een mogelijkheid, met stops in de geplaveide straten van Beja of de kloven van de Vale do Guadiana, allebei opties tijdens deze rit.

Om dat allemaal te doen, zal je waarschijnlijk wat extra dagen op de weg nodig hebben. Gelukkig zijn de autoverhuurprijzen in Portugal één van de best geprijsde in heel Europa. Je kan een auto huren voor slechts €14 per dag wanneer je van tevoren boekt via een betrouwbare aanbieder zoals RentalCars.com. Houd er wel rekening mee dat je een inleverpunt in de stad moet regelen als je niet naar het vliegveld van Lissabon wil aan het einde van je rit. Oh, en er kan ook een extra toeslag zijn voor het reizen in één richting.


Faro is een zonovergoten strandstad dat eethuisjes met zeevruchten en een bruisend nachtleven aanbiedt. Lissabon is de bucket-list hoofdstad van Portugal. Het zijn allebei geweldige – nee, onmisbare! – toevoegingen aan elke reisroute door het land, dus begin vandaag nog met het plannen van je reis!


Van Faro naar Lissabon FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Faro naar Lissabon te reizen?

De goedkoopste manier om van Faro naar Lissabon te reizen, is waarschijnlijk de bus. Deze is al beschikbaar vanaf €11 of soms zelfs minder, maar de bustickets kunnen ook duurder zijn wanneer je op de dag zelf boekt. Daarom raden we je aan om alle tarieven te vergelijken op 12Go.co voordat je aankomt in Portugal.

Wat is de snelste manier om van Faro naar Lissabon te reizen?

Zelf rijden is de snelste manier om van de Algarve naar de Portugese hoofdstad te reizen. Bij normaal verkeer duurt het niet langer dan 2,5 uur. Een huurauto is in deze hoek van Europa ook zeer betaalbaar, met dagtarieven op RentalCars.com die al beginnen vanaf €14, exclusief brandstof of kosten voor een enkele reis.

Wat is de beste manier om van Faro naar Lissabon te reizen?

De trein is de beste keuze als je gewoon van A naar B wil reizen. Het is snel en goedkoop als je vooraf boekt via 12Go.co, biedt een mooi uitzicht op het Portugese platteland en heeft comfortabele zitplaatsen. Wie op zoek is naar een echt avontuur kan beter een auto huren, want dan kan je over de prachtige kustwegen rijden op zoek naar verborgen surfplekken en stranden langs de Atlantische Oceaan.

Hoeveel kost een treinkaartje van Faro naar Lissabon?

Het vroegboektarief is vaak slechts €11 per persoon. Dat geldt wel alleen voor wie ruim van tevoren zoekt en boekt via een dienst zoals 12Go.co. Later kan diezelfde zitplaats tot het dubbele kosten. Wat je zeker moet weten: Je kan meestal 60 dagen voor de reisdatum een ticket kopen voor de Portugese spoorwegen.

Hoelang duurt de treinrit van Faro naar Lissabon?

Het duurt helemaal niet lang. Je hebt 3 tot 3,5 uur nodig om de reis te voltooien, als je kiest voor de snelste verbindingen met de Alfa Pendular treinen. Om nog meer tijd te besparen, kan je vooraf boeken via 12Go.co. Zo vermijd je de rij op het station en vind je de beste koopjes van allemaal.

Is het beter om van Faro naar Lissabon te vliegen of de trein te nemen?

De trein – serieus! Geen gedoe met inchecken en bagage inleveren, er zijn geen transfers naar luchthavens nodig en je ecologische voetafdruk zal kleiner zijn. Tenslotte zijn de prijzen voor de trein bijna altijd goedkoper dan de vliegtickets.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: