Hur man reser från Faro till Lissabon

Hur man reser från Faro till Lissabon

När du har solat färdigt på Algarves prisbelönta stränder och ätit tillräckligt med fisk och skaldjur från sydkusten, kanske du vill styra kosan norrut mot den kulturrika, festgalna huvudstaden i Portugal. Det är givetvis Lissabon vi talar om, som ligger runt 218 kilometer bort och lockar med sin storslagna arkitektur från upptäcktsresornas epok och otroliga, moriska slott.

Den här guiden kan hjälpa dig att planera hela resan. Här får du information om tåg, bilar och bussar, med tips om vad som är billigast och vad som är snabbast. Häng med!

TransportTidPrisBiljetter
Faro till Lissabon med tåg3 h100 krBoka online
Faro till Lissabon med flyg45 min720 krBoka online
Faro till Lissabon med buss4 h100 krBoka online
Faro till Lissabon med bil2,5 h130 krBoka online

Faro till Lissabon med tåg

Faro till Lissabon med tåg
Det moderna Pendular-tåget kan nå 200 km/h © Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Tid – 3 till 3 ½ timme
Pris – 100+ kr
Komfort – 4/5

Merparten av alla resenärer som vill lämna Algarve i favör för storstaden Lissabons sevärdheter och torn väljer tåget. Det är trevligt och snabbt, väldigt bekvämt och avgår flera gånger om dagen. Det går dessutom från hjärtat av Faro – perrongerna ligger i utkanten av gamla stan, en kort promenad på runt tolv minuter från katedralen. Utöver det får man dessutom se en hel del vacker, portugisisk landsbygd på vägen (men mer om det senare).

Det finns faktiskt två olika typer av tåg på denna rutt. Det första är den något snabbare Pendular-modellen, som kan nå hastigheter på upp till 200 km/h. Detta tåg kan ta dig från A till B på strax över tre timmar. Vidare har vi IC-tågen, som tar närmare 3 ½ timme. Inuti är båda väldigt lika, med säten grupperade två och två, öppna vagnar och klimatanläggning.

Tåget är förstahandsvalet för de flesta resenärer, och erbjuder en snabb och smidig resa norrut till Lissabon på mindre än 3 ½ timme.

Resan går i nord-nordvästlig riktning, men först färdas man längs Algarves kust mot den livliga turistorten Albufeira. Där är det vanligt att en större mängd passagerare stiger ombord, eftersom det är en av de populäraste destinationerna i regionen. Efter det bär det av inåt landet, förbi gröna kullar och olivskogar och genom småstäder som São Marcos da Serra. Därefter korsar man vinländerna och de låga bergen i rustika Setúbal, innan Tajos flodmynning siktas lagom till att man anländer till staden.

Faro till Lissabon med tåg
IC-tåg i Lissabon © BreizhAtao / Shutterstock.com

Det är bra att veta att man kan stiga av vid flera stationer i Lissabon, nämligen Sete Rios, Entrecampos och Oriente. Den första är bra för att resa vidare med buss till surfstäder som Peniche och Ericeira; den andra är bättre för att ta sig till de historiska, äldre områdena av staden; den tredje lämpar sig bra för att åka vidare till Lissabons flygplats. Försök att boka i förväg via 12Go.co. Tågbiljetterna på den här rutten kan vara så billiga som 100 kronor för andra klass, men sådana erbjudanden säljer snabbt slut.

Faro till Lissabon med flyg

Faro till Lissabon med flyg
Portugals nationella flygbolag TAP landar vid Faros flygplats © F8 studio / Shutterstock.com

Tid – 45 minuter (endast flygtid)
Pris – 720 kr, enkel resa
Komfort – 4/5

Faro och Lissabon ligger så pass nära att det nästan kan verka meningslöst att flyga. Men det förblir ett bra alternativ för resenärer som inte gillar långa tåg- och bussresor, eller de som vill ta sig till huvudstaden via Faro från andra europeiska destinationer. Du kommer inte att ha jättestor valfrihet, men det brukar finnas runt tre avgångar från morgon till sen kväll, med en avgång runt lunchtid.

Flyget från Faro till Lissabon är en snabb resa med landets nationella flygbolag, TAP.

Alla avgångar drivs av Portugals nationella flygbolag, TAP. Det är ett premiumbolag, vilket innebär premiumpriser på runt 720 kronor per person, enkel resa. Tänk även på att du kan bli tvungen att betala 20 € (runt 200 kr) extra för att uppgradera till en biljett som inkluderar incheckat bagage.

Flygtiden ligger på runt 45 minuter och är därför mycket lovande, den saken är säker. Men det är inte hela sanningen om du planerar att resa från stadskärna till stadskärna. Dessa resor kräver trots allt att man tar sig till Faros flygplats och sedan från Lissabons flygplats in till staden. För att inte glömma säkerhetskontroller och andra tidskrävande inslag. Det innebär att den totala restiden för flyget landar på runt 4–5 timmar, vilket är långsammare än tåget!

Faro till Lissabon med buss

Faro to Lisbon by bus
Redes Expressos är det nationella bussbolaget, med bas i Lissabon © Takashi Images / Shutterstock.com

Tid – 4–5 timmar
Pris – Från 100 kr
Komfort – 3/5

Det går även bussar mellan Faro och Lissabon på regelbunden basis, med flest avgångar under de populära sommarmånaderna. Resan är något längre än med tågen, men inte med särskilt mycket – räkna med runt 4–5 timmar. Det finns dessutom en blandning av direktbussar och avgångar som kräver ett byte i Albufeira, som ligger strax väst om Algarve.

Bussarna är ett bra alternativ till tågen, med gott om dagliga avgångar från Faro och Algarve till Lissabon.

Vidare finns det en rad olika bussbolag att välja mellan, där aktörer som EVA Transportes och Redes Expressos är de populäraste. Samtliga avgår precis utanför tågstationen i Faro, ett par minuters promenad på Avenida da República mot stadskärnan. Det är vanligt att ankomsten sker vid antingen Gare Oriente eller Sete Rios i Lissabon. Den första ligger i den östra utkanten av staden, nära flygplatsen; den andra ligger i norr, runt 15 minuters taxiresa från stadskärnan.

Priset för bussarna är inte alltid lägre än för tåget, vilket kan vara bra att ha i åtanke, speciellt om man är ute i god tid och har chansen att knipa tågbiljetter till ett nedsatt pris. Snittkostnaden för bussbiljetter brukar ligga på 100–180 kronor, vilket gör dem till ett hyfsat bekvämt och relativt snabbt alternativ att ha i reserv.

Faro till Lissabon med bil

Faro to Lisbon by car

Tid – 2 ½ timme
Pris – 130+ kr per dag
Komfort – 5/5

Det finns mycket att säga om att köra bil på den här rutten. Det främsta är att det är det snabbaste sättet att ta sig från Algarve till landets huvudstad. Vägarna är välskötta och snabba, så man kan puttra ut från Faro och dricka kaffe på torget i Lissabon bara 2 ½ timme senare. Utöver detta är det väldigt bekvämt att ha ett eget fordon, med luftkonditionering och friheten att stanna var man vill på vägen.

Bil är ett lockande sätt att resa från Faro till Lissabon, med gyllene stränder och surfpauser på kusten mellan de båda städerna.

Och på tal om att stanna på vägen så är det något du inte får missa. Om du öronmärker lite extra tid för denna resa så belönas du med några av de bästa vyerna och destinationerna som Portugal har att erbjuda. En avstickare till Atlantkusten vid Algarve innebär till exempel bara en timmes extra restid, men bjuder på bukter i världsklass, som surfmeckat Praia de Amoreira eller de soldränkta strandstäderna i Sines. Att åka inåt landet är en annan möjlighet, med stopp på kullerstensgatorna i Beja eller ravinerna i Vale du Guadiana.

För att hinna med allt detta behöver du några extra dagar på vägarna. Lyckligtvis är priserna för hyrbilar i Portugal bland de bästa i hela Europa. Man kan komma undan med att betala så lite som 130 kronor per dag om man bokar i förväg via betrodda aktörer som RentalCars.com. Tänk bara på att du måste arrangera avlämning av bilen inne i staden om du inte vill behöva åka till Lissabons flygplats i slutet av resan. Och det kan även tillkomma en extra avgift för att göra en enkelresa och lämna bilen i Lissabon.


Faro är en soldränkt strandstad med fisk- och skaldjursrestauranger och ett gungande nattliv. Lissabon är i sin tur ett måste att besöka när man reser i Portugal. Båda är otroliga – nej, oumbärliga! – tillskott på vilken resplan som helst i landet, så se till att börja planera din resa redan idag!


Faro till Lissabon – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Faro till Lissabon?

Det billigaste transportmedlet på rutten från Faro till Lissabon lär troligen vara bussen. Den kan kosta 100 kronor eller mindre, men kan även öka i pris om du väntar med att boka till resdagen. Det är därför vi rekommenderar att jämföra alla priser på 12Go.co innan du anländer till Portugal.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Faro till Lissabon?

Att köra själv är det snabbaste sättet att ta sig från Algarve och upp till den portugisiska huvudstaden. Det kan ta så lite som 2 ½ timme om trafiken är normal. Bilhyran bör även den vara ett kap i denna del av Europa, med dagliga priser från RentalCars.com på så lite som 130 kronor, exklusive bränsle och avgifter för att bara resa i en riktning.

Vilket är det bästa sättet att resa från Faro till Lissabon?

Tåget trumfar alla om du bara vill resa från A till B. Det är snabbt och billigt när du bokar i förväg med 12Go.co, erbjuder vackra vyer av den portugisiska landsbygden och har bekväma säten. Men om du verkligen är ute efter ett äventyr bör du överväga att hyra bil, eftersom det låter dig köra längs de fantastiska kustvägarna och leta efter undangömda surfplatser och stränder vid Atlanten.

Vad kostar en tågbiljett från Faro till Lissabon?

Om man bokar tidigt kan en biljett kosta överkomliga 100 kronor per person. Men det är bara om man är ute i god tid och söker i förväg via tjänster som 12Go.co. Bokar man senare kan priset för precis samma biljett fördubblas. Värt att påpeka: Det är vanligtvis möjligt att köpa biljetter till de portugisiska tågen minst 60 dagar innan du ska resa.

Hur lång är tågresan från Faro till Lissabon?

Den är inte alls lång. Resan tar vanligtvis 3–3 ½ timme med de snabbaste avgångarna, som trafikeras av Alfa Pendular-tåg som kan luta i kurvorna. För att spara ännu mer tid kan du boka i förväg med 12Go.co, så att du slipper köa på stationen och dessutom får bästa möjliga pris.

Är det bättre att flyga från Faro till Lissabon eller att ta tåget?

Tåget – utan tvekan! Du behöver inte hålla på med incheckningar och inlämning av väskor, och du behöver heller inte ordna med transport till och från flygplatserna. Utöver det minskar du dina koldioxidutsläpp, och priset för tågen är dessutom nästan alltid lägre än för flygen.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: