Hur man reser från Yangon till Bagan

Hur man reser från Yangon till Bagan

Yangon må inte längre vara huvudstaden i Myanmar, men den förblir landets största stad och är en populär utgångspunkt för många besökare. Den kallas även för Rangoon, och besökare flockas till staden för att insupa dess koloniala arkitektur, som ligger sida vid sida med uråldriga buddhisttempel och pagoder – somliga över 2 000 år gamla.

Det finns mycket att utforska i Myanmar, och ett av de populäraste alternativen är den enastående staden Bagan. Den ligger jämte den mäktiga Ayeyarwadyfloden och är även den berömd för sina uråldriga tempel och pagoder, autentiska matlagning och fantastiska omgivningar. Det är en perfekt plats för att ta del av den lokala kulturen och komma undan de mer turistinriktade attraktionerna.

Resan från Yangon till Bagan är lång, med runt 630 kilometer mellan de två städerna. Men platser i klass med Machu Picchu och Angkor Wat väntar vid resans slut, vilket gör det väl värt besväret. Resvägar på marken låter en se livliga byar, den blygsamma landsbygden och uråldriga underverk, medan man med flyg avsevärt kan minska restiden. Det här är vad du behöver veta.

TransportTidPrisBiljetter
Yangon till Bagan med buss9 t100 krBoka online
Yangon till Bagan med flyg1,5 t960 krBoka online
Yangon till Bagan med tåg18 t35 krBoka online

Yangon till Bagan med buss

Yangon till Bagan med buss
JJ Express-bussar som är redo att åka från Yangon till Bagan. © Munzir Rosdi / Shutterstock.com

Tid – 9–10 timmar
Pris – Biljetter från 100 kr och ända upp till 190 kr beroende på bussbolaget
Komfort – 4/5

Det finns fyra bussbolag som erbjuder resor från Yangon till Bagan, inklusive JJ Express och Bagan Min Tha. Alla bussar erbjuder bekvämligheter som luftkonditionering, medan VIP-bussarna inkluderar ytterligare service, som snacks, filmer och en bussvärd ombord. JJ Express driver en VIP-tjänst en gång dagligen. Den avgår klockan 20.00 och tar nästan tio timmar till bussterminalen Bagan Shwe Pyi. Med ett pris på 190 kronor per vuxen är detta det dyraste alternativet.

Om du är ute efter en mer flexibel tidtabell är Bagan Min Tha ett bra alternativ, med fyra olika dagliga bussavgångar: 8.00, 19.00, 20.00 och 21.00, där den sistnämnda kommer fram på så lite som nio timmar. Bagan Min Tha är även ett billigare alternativ som kostar 100 kronor om man bokar i förväg. E-biljetter för dessa och andra bolag kan bokas online på 12Go.asia. Andra bolag erbjuder andra tjänster, varav de flesta avgår kvällstid och färdas under natten. Men det finns faktiskt två dagsbussar som avgår 7.30 och 8.00.

En nattbuss kan vara det bästa alternativet eftersom resan är ganska lång. Då missar man dock alla vackra landskap.

Bussar avgår dagligen från Highway Bus Station på Aung Mingalar Street, nära korsningen med Sa Gaing Street. Busstationen ligger fyra kilometer från tågstationen Wai Bar Gi och 21 kilometer från Yangons centrala tågstation, och är lättast att ta sig till med taxi. Det är bra att tänka på att busstationen är en bra bit från stadskärnan och att det är lättare att ta sig dig om man reser till Bagan med nattbuss, eftersom man då kan undvika rusningstrafiken i staden.

Vägen från Yangon till Bagan är asfalterade, vilket innebär att resan bör vara relativt bekväm, utan alltför många gupp. Det finns inga toaletter ombord, men bussen stannar 2–3 gånger på vägen och personalen ombord är väldigt hjälpsam. Dagsbussarna inkluderar även en halvtimmes lunchrast. Det är även värt att påpeka att luftkonditioneringen alltid är på, vilket är skönt under dagen men rätt kallt på nattbussen. Filtar delas ut, men det är smart att ta med sig varma kläder.

Yangon till Bagan med flyg

Yangon till Bagan med flyg
Air KBZ använder små propellerplan till Bagan © Robert Wei / Shutterstock.com

Tid – 1,5 timme (endast flygtid)
Pris – 950-1100 kr
Komfort – 4/5

Med tanke på att 630 kilometer separerar de två städerna är det snabbaste sättet att resa från Yangon till Bagan med flyg. Själva flygresan tar runt 80 minuter och det finns flera flygbolag som erbjuder avgångar hela dagen, som Air KBZ och Air Thanlwin. Priserna ligger dock på runt 950 kronor och uppåt, så det kan vara rätt dyrt. Du kan testa att boka biljetter i förväg eller hålla utkik efter erbjudanden under lågsäsongen. Priser, tillgänglighet och biljettköp för en rad olika flygbolag kan hittas online på 12Go.

Yangons flygplats ligger 17 kilometer norr om tågstationen, och det bästa sättet att ta sig dit är med taxi, eftersom det inte finns någon kollektivtrafik som går ända fram. Om du beslutar dig för att åka kollektivt ändå ska du hålla utkik efter bussar mot Sel Maing Kone eller Maha Si, varifrån du antingen kan gå de 2,4 kilometerna till flygplatsen eller ta en taxi för runt 8 kronor.

Yangons internationella flygplats
Yangons internationella flygplats © Tooykrub / Shutterstock.com

Att flyga är snabbt, bekvämt, sällan försenat och sparar tid som istället kan användas till att utforska de gömda smultronställen som den uråldriga staden erbjuder.

Det är bäst att ta ut kontanter från bankomaten eller valutaväxlarna på Yangons flygplats, eftersom Bagans flygplats i Nyaung U inte erbjuder dessa tjänster. Om du har bokat boende i mellan- och toppsegmentet i Bagan kan du även be dem att tillhandahålla transport från flygplatsen – majoriteten av dem erbjuder denna service gratis.

Yangon till Bagan med tåg

Yangon till Bagan med tåg

Tid – 17,5 timme
Pris – 35–150 kr
Komfort – 2/5 till 4/5 (beroende på biljettypen)

Även om det finns en direkt järnväg mellan Yangon och Bagan, är det tidskrävande att resa mellan de två med tåg – resan kan ta uppemot 17 timmar. Det finns i dagsläget bara en tillgänglig tågrutt, tåg #61, som avgår från Yangon klockan 16.00 och anländer till stationen i Nyaung U klockan 10.00 följande dag. Den har flera vagnar med olika klasser, från hårda träbänkar i den lägsta klassen till rymliga sovvagnar.

Priset för en tågbiljett är precis lika varierat och går från 35 till 150 kronor beroende på typen av säte såväl som varifrån man bokar. Biljetterna är vanligtvis billigare om man köper dem direkt på tågstationen, men det är bäst att boka sovvagnar i förväg på sidor som 12Go.asia, eftersom de ofta tar slut snabbt. Det är även bra att tänka på att sovvagnarna inte är tillgängliga under lågsäsongen.

Att ta tåget är ett utmärkt sätt att insupa den burmesiska kulturen, vare sig det är genom att interagera med de lokala passagerarna eller bara njuta av vyerna.

Med tanke på den långa restiden med tåg är det värt att investera lite extra i bekvämlighet, och får du inte tag på en sovvagn är det bäst att satsa på en sittplats i andra klass. Din rygg kommer att tacka dig och på morgonen kommer du vara redo att påbörja äventyret i Bagan. Man kan även köpa snacks på tåget, men tänk på att filtar inte tillhandahålls såvida du inte är i en sovvagn, till skillnad från VIP-bussarna. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom det kan bli riktigt kallt på natten. Å andra sidan finns det ingen luftkonditionering på tågen, och även om de dyrare vagnarna har fläktar måste du klä dig för både varmt och kallt.

Yangons centrala järnvägsstation
Yangons centrala järnvägsstation

Yangons centrala järnvägsstation ligger, precis som namnet antyder, väldigt centralt och är lätt att ta sig till. I Bagan blir man avsläppt vid den lokala tågstationen, som ligger 3,2 kilometer från flygplatsen och strax under 1 kilometer från busstationen. Taxibilar finns tillgängliga på plats, men det är ofta bättre att gå den korta sträckan till motorvägen för att ta en billigare taxi där.

Vare sig du flyger, skumpar fram på tåget eller reser med buss, hoppas vi att du njuter av åkturen och får en säker resa!


Yangon till Bagan – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Yangon till Bagan?

Det billigaste sättet att resa från Yangon till Bagan är att ta tåget. Resan må vara 17,5 timmar lång, men det är ett perfekt sätt att få en titt på den lokala kulturen på nära håll. Du kan ta en titt på de olika biljettalternativen och boka dem online på 12Go.asia, med priser så låga som 35 kronor för vanliga sittplatser och upp till 150 kronor för en bädd i en sovvagn.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Yangon till Bagan?

Det snabbaste sättet att resa från Yangon till Bagan är att ta flyget. Med flygtider på bara 90 minuter tar det en bråkdel av tiden som bussar och tåg behöver, även när man räknar in transport till och från flygplatsen. Olika flygbolag tillhandahåller flera dagliga avgångar, men det är bäst att boka i förväg på 12Go för att säkerställa att man får en plats. Flygen tenderar även att vara betydligt mer pålitliga än de andra resesätten, och löper betydligt mindre risk att drabbas av förseningar och inställda resor.

Hur tar man sig från Yangon till Bagan?

Det finns flera sätt att ta sig från Yangon till Bagan om man inte har ett eget fordon. På land kan man resa med buss eller tåg, med eftersom sträckan är 630 kilometer kan det vara bekvämare att flyga. Det är värt att jämföra priserna och kontrollera tillgängligheten i förväg på online-plattformar som 12Go.asia. Alla metoder har sina egna för- och nackdelar, och i slutänden är det dina preferenser, din tidsplan och dina behov som bestämmer.

Hur lång är bussresan från Yangon till Bagan?

I snitt tar bussresan från Yangon till Bagan runt tio timmar. Man ska dock vänta sig förseningar, speciellt i rusningstrafik. Flera bolag anordnar resor mellan Yangon och Bagan, och alla har de sina egna servicenivåer och priser. Det är värt att jämföra alla alternativ i förväg på 12Go för att se till att du hittar den tjänst som passar bäst för dig. Vissa bolag erbjuder nattbusar som gör resan på nio timmar tack vare att det är mindre trafik då.

Vad kostar flyget från Yangon till Bagan?

När man flyger från Yangon till Bagan kostar biljetterna från 950 kronor om de bokas i förväg från 12Go.asia. Vissa flyg kan vara dyrare beroende på flygbolaget och avgångstiden, men för det mesta behöver man inte betala mer än 1100 kronor om man bokar i förväg. Du kan vänta dig högre priser om du köper biljetterna direkt på flygplatsen.

Hur många dagar behöver man i Bagan?

Med sina uråldriga tempel och pagoder håller Bagan snabbt på att bli en av de främsta turistdestinationerna i Myanmar. Utöver att besöka uråldriga arkitektoniska platser kan resenärer leva sig in i den lokala kulturen, testa det autentiska, burmesiska köket, se lokala hantverk och utforska spännande marknader. Det är värt att ta sig tid att utforska denna undangömda skatt och spendera minst tre dagar eller upp till en vecka här.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: