Hur man reser från Moskva till Sankt Petersburg

Hur man reser från Moskva till Sankt Petersburg

Om du helt enkelt inte kan välja mellan de otroliga utställningarna i Eremitaget och de skruvade, lökformade kupolerna hos Vasilijkatedralen, de imponerande vyerna på Röda torget och det eleganta vinterpalatset, som en gång i tiden inhyste tsarerna, kan du välja att se dem alla. Det är bara att planera en rysk semester som inkluderar både Moskva och Sankt Petersburg.

Lyckligtvis finns det väldigt bra förbindelser mellan dem. De är de största städerna i Ryssland och separeras av strax över 635 kilometer, och man kan resa mellan dem med hjälp av bland annat flyg och tåg. För att se vilket transportmedel som fungerar bäst för dig ska du läsa vidare.

TransportTidPrisBiljetter
Moskva till Sankt Petersburg med flyg1.5 h400 krBoka online
Moskva till Sankt Petersburg med snabbtåg3.5 h490 krBoka online
Moskva till Sankt Petersburg med nattåg8 h400 krBoka online

Moskva till Sankt Petersburg med flyg

Moskva till Sankt Petersburg med flyg
Aeroflot lyfter från Sheremetyevo A.S. Pushkins internationella flygplats (SVO) © fifg / Shutterstock.com

Tid – 1 ½ timme (endast flygtid)
Pris – 390–880 kr
Komfort – 4/5

Flyget är ett snabbt och pålitligt alternativ för att resa mellan Moskva och Sankt Petersburg. Att susa genom den ryska skyn i nordvästlig riktning innebär att man lämnar de lökformade kupolerna vid Röda torget bakom sig, för att istället säga hej till Östersjön efter bara runt 1 ½ timmes resa. Det är dock bara tiden det tar att flyga, vilket innebär att hela resan från hotellobby till hotellobby snarare kommer att ligga på 4–5 timmar. Med det sagt är det fortfarande ett snabbt resesätt.

Det finns dessutom massor av avgångar. På sommaren erbjuds i snitt 25 olika dagliga avgångar, minst. Det innebär att det inte bör vara några problem för dig att hitta en flygning som passar ditt reseschema, oavsett om du vill åka tidigt på morgonen, mitt på dagen eller strax efter midnatt – det finns gott om alternativ. Det finns dessutom en uppsjö av olika flygbolag på menyn. Det mest uppenbara valet är det nationella flygbolaget Aeroflot, men de bästa erbjudandena tenderar att komma från det ryska budgetbolaget Nordwind, inrikesflygbolaget Ural Airlines eller S7.

Att flyga är ett snabbt sätt att ta sig från Moskva till Sankt Petersburg, och det finns gott om dagliga avgångar.

Vissa flyg från Moskva till Sankt Petersburg avgår från Sheremetyevo A.S. Pushkins internationella flygplats (SVO). Den ligger i den norra utkanten av den stora huvudstaden och har numer förbindelser till stadskärnan via ett direktgående expresståg, som tar 35 minuter och kostar 620 rubel (runt 75 kronor). Efter landningen på flygplatsen Pulkovo (LED) kan du ta buss 39 till tunnelbanan för att resa till Mayakovskaya i stadskärnan, vilket tar runt 80 minuter totalt (kostnad: 12 kr).

Moskva till Sankt Petersburg med flyg
S7 har många dagliga avgångar från Domodedovos internationella flygplats (DME) till Pulkovos flygplats (LED) © dentorson / Shutterstock.com

Allt under 440 kronor är ett bra erbjudande för ett flyg till Sankt Petersburg från Moskva. För att ha en chans att knipa en sådan biljett måste du dock boka tidigt (priserna stiger och sjunker, men är vanligtvis billigare långt i förväg) och fokusera på budgetflygbolagen, som Nordwind. Det är normalt att behöva betala runt 130 kronor extra för incheckat bagage.

Moskva till Sankt Petersburg med snabbtåg

Moskva till Sankt Petersburg med snabbtåg
Det snabba Sapsan-tåget i Sankt Petersburg © posztos / Shutterstock.com

Tid – 3 ½+ timmar
Pris – Runt 480 kr
Komfort – 5/5

De flesta erfarna resenärer lär säga att det inte finns något bättre sätt att färdas genom Ryssland än med järnväg – det är trots allt landet som stoltserar med den transsibiriska järnvägen. Och du behöver inte oroa dig, för resan från Moskva till Sankt Petersburg tar inte två veckor. Istället rör det sig bara om några timmar (mer exakt 3h 30min–3h 50 min). Detta tack vare snabbtåget från Sapsan Siemens Velaros (kallas för Sapsan i folkmun) som nu går mellan de båda storstäderna och når en topphastighet på 250 km/h.

Snabbtåget har så många som nio dagliga avgångar från den ryska huvudstaden till Sankt Petersburg. De börjar vanligtvis vid 5.45 och går fram till runt 21.00, varpå de mer sporadiska nattförbindelserna tar över (mer om det senare). Alla drivs av moderna lokomotiv som designats med de utmärkta, tyska ICE-tågen i åtanke – alltså rymliga säten grupperade två och två, breda fönster och öppen planlösning med luftkonditionering. Kort sagt bör det bli en riktigt bekväm resa.

Kanalisera lite av den ryska romansen genom att välja att resa från Moskva till Sankt Petersburg med tåg.

Avgången sker från den storslagna stationen Moskva Leningradsky. Den ligger i den nordöstra utkanten av staden, men är enkel att nå med tunnelbanan. Därifrån rullar man i nordvästlig riktning över en stor del av den ryska landsbygden. Det finns inget direkt dramatiskt med vyerna, utan det är mest en strid ström av jordbruk, slätter och skogar i princip hela vägen. Resan slutar vid Moskvastationen i det livliga området Nevsky prospekt i hjärtat av Sankt Petersburg.

Insidan av en standardvagn på Sapsan-tåget
Insidan av en standardvagn på Sapsan-tåget © olegpodi / Shutterstock.com

De goda nyheterna är att tågen i Ryssland sällan tömmer plånboken. Även om man väljer att åka med de snabba premiumtågen från Sapsan, brukar priset ligga på runt 480 kronor per person, enkel resa. Man kan vanligtvis hålla priset nere genom att boka biljetter på 12Go.co så långt i förväg som möjligt. Det är normalt att biljetterna till ryska tåg släpps runt 120 dagar innan resedatumet.

Moskva till Sankt Petersburg med nattåg

Moskva till Sankt Petersburg med nattåg
Röda pilen-tåg till vänster och Grand Express-tåg till höger © Picturesque Japan & Uskarp / Shutterstock.com

Tid – 8 till 9 timmar
Pris – 400+kr
Komfort – 4/5

Nattåget mellan Moskva till Sankt Petersburg var hur man reste mellan dem under Sovjettiden. Vissa av tågen som trafikerar rutten har faktiskt använts i decennier. Ta det berömda Röda pilen-tåget som exempel (förmodligen det bästa när det kommer till stil), som har lyxiga bäddar och sovvagnar med veckade gardiner och inramade porträtt. Men allt handlar inte om atmosfären; man bör även överväga nattågen till Sankt Petersburg eftersom de är behändiga, bekväma och prisvärda.

Nattåg är ett klassiskt sätt att resa hela vägen från Moskva till Sankt Petersburg.

De nattliga avgångarna lämnar stationen Leningradski efter klockan 22.00. Det finns vanligtvis tre separata alternativ att välja bland, och samtliga tar mellan sju och nio timmar från A till B. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem är hur de ser ut inuti. Vi gillar den kitschiga, gammeldags stilen hos Röda pilen, men man kan även välja moderna Grand Express, som kommer med privata toaletter i egna hytter.

Moskva till Sankt Petersburg med nattåg

Man kan ofta spara en del genom att boka i ett tidigt skede. Biljetterna för dessa typer av tåg går ofta att köpa på 12Go.co upp till 90 dagar innan resedatumet. Du kan vänta dig att behöva betala runt 390 kronor för de billigaste av dem, vilket då är för en av de äldre nattavgångarna med delat sovutrymme. För skönare, lyxigare bäddar – som kan vara värda att överväga eftersom man sparar in en hotellnatt – kan priserna bli över 2300 kronor.


Moskvas hisnande art deco-torn och slående landmärken på Röda torget kan kombineras med de eleganta, nyklassiska palatsen i Sankt Petersburg i en och samma resa. Allt du behöver göra är att gå till 12Go.co och boka ett av de tåg eller flyg som går mellan de båda spännande städerna.


Moskva till Sankt Petersburg – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Moskva till Sankt Petersburg?

Vi vet att det är ett irriterande svar, men det beror på! Det finns en stor chans att flygen kostar under 440 kronor, vilket kan göra dem till det billigaste alternativet. Men du måste vanligtvis boka tidigt på 12Go.co för att få så pass lockande erbjudanden. Alternativt kan nattågen ibland bokas för så lite som 390 kronor, medan dagtåg som bokas i förväg kostar runt 480 kronor per person. Skillnaden är helt enkelt för liten för att ge ett definitivt svar.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Moskva till Sankt Petersburg?

Tack vare snabbtågen från Sapsan kan du nu ta järnvägen från centrala Moskva till centrala Sankt Petersburg på så lite som 3 ½ timme. Det är lite snabbare än om du flyger, om man räknar med tiden det tar att resa till och från flygplatsen på båda sidor.

Vilket är det bästa sättet att resa från Moskva till Sankt Petersburg?

Tåget är en ständig favorit. Det är inte bara höljt i Rysslands historia och arv, utan även snabbt och effektivt. För de snabbaste tågresorna rekommenderar vi att gå till 12Go.co och söka efter de snabba Sapsan-avgångarna så snart du vet vilka datum du ska resa på.

Vad kostar en tågbiljett från Moskva till Sankt Petersburg?

Priset är vanligtvis från 480 kronor. Det är för snabbtåget från Sapsan (som tar under fyra timmar). Om du frågar om nattågen så kan du boka upp till 90 dagar i förväg med 12Go.co, för chansen att boka biljetter för runt 390 kronor per person.

Hur lång tid tar tåget från Moskva till Sankt Petersburg?

Dagtåget från Moskva till Sankt Petersburg tar runt 4 timmar, men de snabbaste avgångarna på linjen tar bara 3 ½ timme. Nattågen kan ta uppemot 7 timmar, avgår från huvudstaden efter klockan 22.00 och anländer tidigt på morgonen.

Är det bättre att flyga från Moskva till Sankt Petersburg eller att ta tåget?

Vi lutar mot tåget. De nya Sapsan-lokomotiven kan nå hastigheter på 250 km/h, vilket gör resan från Moskva till Sankt Petersburg riktigt snabb. Priserna är dessutom jämförbara med de bästa flygerbjudandena, och du behöver heller inte betala för transport till och från flygplatserna. Utöver det är tågen bekväma och låter dig se massor av rysk landsbygd under resans gång.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: